Σαν σήμερα «έφυγε» ο Μάριος Τόκας: Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη…


Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1954 στη Λεμεσό και έζησε από την πρώτη γραμμή -ως φαντάρος- τις δύο φάσεις της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο.

Με τη μουσική ασχολήθηκε από πολύ μικρός, με τη βοήθεια ενός πιάνου που του χάρισε ο πατέρας του. Αφορμή στάθηκε μια συναυλία στη Λεμεσό το 1967 με τον Μίκη Θεοδωράκη, τη Μαρία Φαραντούρη, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Γιάννη Πουλόπουλο και την Ελένη Ροδά.

Τότε ήταν 13 ετών και «συγκλονίστηκε», όπως είχε δηλώσει. Το 1975 πήγε στην Αθήνα για να φοιτήσει στη Φιλοσοφική Σχολή, ενώ παράλληλα σπούδασε και στο Εθνικό Ωδείο.

Το 1978 κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Τα τραγούδια της παρέας» σε δικούς του στίχους και ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά.

Ακολούθησαν οι δίσκοι «Μικρά ερωτικά» με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη και «Στη λεωφόρο της αγάπης» με ερμηνευτές τον Γιάννη Πάριο, τη Χαρούλα Αλεξίου, τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Διονύση Θεοδόση.

Ο επόμενος δίσκος του «Σαν τρελό φορτηγό» με τον Γιάννη Πάριο γνώρισε τεράστια επιτυχία, για να ακολουθήσει ένας ακόμη δίσκος, «Η εθνική μας μοναξιά», με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μητροπάνο.

Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η συνεργασία του με τον Γιάννη Ρίτσο στο δίσκο «Πικραμένη μου γενιά» (1981), ενώ σημαντική δουλειά του θεωρείται επίσης η μελοποίηση εκκλησιαστικών ποιημάτων με τον τίτλο «Θεομήτωρ Μαρία».

Ο Μάριος Τόκας πέθανε στις 27 Απριλίου 2008 μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Τα λαδάδικα

Το πιο χαρακτηριστικό του και δημοφιλές ίσως τραγούδι είναι τα «Λαδάδικα», για το οποίο διάλεξε ως ερμηνευτή τον Δημήτρη Μητροπάνο. Το τραγούδι θα ακουστεί παντού και διατηρεί τη διαχρονική του ισχύ. Οι συνεργασίες του δεν ήταν βέβαια μόνο αυτές. Στο βιογραφικό του υπάρχουν συνεργασίες με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Λάκη Χαλκιά, τον Πασχάλη Τερζή κ.α., όμως σταθμός στην καριέρα του υπήρξε το 1981, όταν και συνεργάστηκε με τον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο στον δίσκο «Πικραμένη μου γενιά».

Πηγή :  politis.com.cy