Ρεσιτάλ Πιάνου Μαρτίνος Τιρίμος στο θέατρο Ριάλτο «Ένας εμπνευσμένος ποιητής του πιάνου»


Το Θέατρο Ριάλτο παρουσιάζει τον διεθνούς φήμης Κύπριο πιανίστα Μαρτίνο Τιρίμο σε ένα ρεσιτάλ με σημαντικά έργα από το κλασικό ρεπερτόριο. Θα παρουσιαστούν έργα των Μπετόβεν: 7 Ländlerische Tänze WoO11 και Σονάτα για Πιάνο αρ. 32 σε Ντο ελάσσονα, έργο 111. Σούμαν: Φαντασία σε Ντο Μείζονα, έργο 17 και Λιστ: Ουγγρική Ραψωδία αρ.12. 

Βιογραφικό σήμειωμα του σπουδαίου πιανίστα.

Καλλιτέχνης παγκοσμίας φήμης, η καριέρα του Μαρτίνου Τιρίμου άρχισε νωρίς. Σαν παιδί θαύμα παρουσιάστηκε τόσο σαν πιανίστας όσο και σαν μαέστρος, και στα 12 του διηύθυνε την ‘La Traviata’ επτά φορές σε φεστιβάλ  Όπερας στη Κύπρο με  ορχήστρα και σολίστες από την Σκάλα του Μιλάνου. Το φθινόπωρο του 2019 κυκλοφόρησε ένας μοναδικός κύκλος, κάτι που κανένας άλλος πιανίστας πρόσφερε πλήρως: τα άπαντα πιανιστικά έργα του Beethoven, σε κουτί με 16 CDs, ηχογραφημένα στο Gewandhaus της Λειψίας.

O διεθνής τύπος το χαιρέτησε θριαμβευτικά:

‘an incredible achievement’ (American Record Review)                                                     

a unique complete set’ (Artamag, France)

‘a major recorded achievement’ (Gramophone, UK)                                                         ‘majestic… supreme… sublime’ (Fanfare, USA).

Το 2020 ήταν τα 250 χρόνια από την γέννηση του συνθέτη και όταν ‘Τhe Spectator’ σύγκρινε τις διάφορες ηχογραφήσεις των Σονάτων Μπετόβεν κατέληξε ότι ‘this new cycle sweeps all before it’ και ότι είναι ‘surely the greatest recorded achievement of this anniversary year.’

Ο Μαρτίνος Τιρίμος, γιος του διάσημου αρχιμουσικού Δημήτρη Τιρίμου, γεννήθηκε στη Λάρνακα και σε ηλικία 13 ετών η Βρετανική κυβέρνηση στη Κύπρο του πρόσφερε υποτροφία για 6 χρόνια για σπουδές στην Αγγλία. Στα 16 του χρόνια κέρδισε την υποτροφία Franz Liszt της Royal Academy of Music. Εκεί κέρδισε όλα τα βραβεία και το Macfarren Medal. Ακολούθησαν μια σειρά από υποτροφίες, όπως το Gulbenkian Fellowship, και σπουδές στη Μουσική Ακαδημία Βιέννης. Η μεγαλύτερη επίδραση όμως ήταν η στενή επαφή του με τον μεγάλο δάσκαλο Gordon Green.

Προσήλκυσε την προσοχή του μουσικού κόσμου το 1971/2 ότ