Ρένος Ρώτας: «Μου αρέσουν τα έξυπνα κόλπα» – «Συνεργάζομαι μόνο με υπέροχους ανθρώπους»  


Για τα τρελά τριήμερα που περνά στο θέατρο Ήβη, την σχέση που έχει με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, την αγάπη που πήρε στη ζωή του, τα ευτράπελα που του συνέβησαν αλλά και για πολλά άλλα, μας μιλά ο νεαρός και αγαπητός ηθοποιός Ρένος Ρώτας.

Συνέντευξη στη Στέλλα Παπά

Ρένο μου, ένα τρελό τριήμερο… περνάτε στο θέατρο Ήβη αυτό το χειμώνα. Θα μας μιλήσεις λίγο  γι’ αυτό το τριήμερο;

Πρόκειται για μια επίκαιρη ιστορία που αφορά μικρούς και μεγάλους.  Είναι η ιστορία ενός  δωδεκάχρονου παιδιού που είναι κολλημένος στα videogames, αλλά αναθεωρεί την άποψή του για τον κόσμο και συνειδητοποιεί πως υπάρχει ζωή και έξω από τις οθόνες όταν περνάει ένα τρελό τριήμερο στο σπίτι της γιαγιάς του.

Εσύ να υποθέσω υποδύεσαι τον  δωδεκάχρονο;

Ναι , είμαι ο μικρός Ιάσονας.

Η δική σου παιδική ηλικία πόσο κοντά ήταν σ’αυτήν του πρωταγωνιστή;

Όπως όλα τα παιδιά μου άρεσαν και εμένα τα videogames, όμως  οι γονείς μου, μου έμαθαν να μην το παρακάνω, να κρατώ ισορροπίες. Επιπλέον, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μου ήταν άνθρωποι που έπαιζαν μαζί μου και έτσι αποσπούσαν την προσοχή μου από τις οθόνες. Οπότε νομίζω ναι, έχω κάποια κοινά στοιχεία με την ιστορία του Ιάσωνα.

Με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ποια η σχέση σου;

Όλοι θέλουμε να χαζέψουμε λίγο μέσα στην μέρα  και να ξεχαστούμε. Οπότε ακόμα και σήμερα μπορεί να παίξω κανένα παιχνίδι. Το τελευταίο διάστημα όμως προτιμώ να διαβάσω κάποιο βιβλίο παρά να χαζέψω σε μια οθόνη.

Ακόμα και τώρα που μεγάλωσες λίγο σκαρφίζεσαι κόλπα για να πετύχεις τους στόχους σου;

Φυσικά.  Μου αρέσουν τα έξυπνα κόλπα. Αλλά χωρίς να ενοχλώ τους άλλους.

Με τις  γιαγιάδες σου έχεις καλές σχέσεις;

Είχα δύο εκπληκτικές γιαγιάδες. Και με τις δύο έκανα παρέα κατά τα παιδικά μου χρόνια και ως ένα βαθμό συνέβαλαν και αυτές σε αυτό που είμαι σήμερα.

Τα παιδάκια τι πρέπει να πάρουν μαζί τους φεύγοντας από την παράσταση , τι «διδάσκονται» από αυτή την ιστορία του Ιάσονα;

Ότι  το ιδανικό είναι να συνδυάσεις  τη ζωή με το διαδίκτυο. Υπάρχουν χρήσιμα προγράμματα και εφαρμογές που μπορούν να κάνουν τη καθημερινότητά μας ευκολότερη. Αρκεί να βρεις την ισορροπία. Να φροντίζεις ο χρόνος που περνάς μπροστά από μια οθόνη να είναι ελεγχόμενος.  Και μη ξεχνάς  ότι υπάρχουν πολλά παιχνίδια που παίζονται εκτός οθόνης, όπως, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το κρυφτό!

Ένας μικρός ήρωας σε μια παράσταση γεμάτη νοήματα. Αλήθεια, πως νιώθεις που  με τον τρόπο σου βοηθάς τα παιδιά να κατανοήσουν την ουσία της ζωής και να απολαύσουν την ανέμελη ζωούλα τους.

Ένας από τους λόγους που διάλεξα αυτή τη δουλειά είναι για να ποιώ ήθος και να άγω τις ψυχές. Γιατί ,ο  ηθοποιός  προσφέρει ψυχαγωγία. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος όταν νοιώθω ότι έχω καταφέρει κάτι από τα δύο. Ειδικά φέτος που απευθύνομαι σε παιδιά. Τα παιδιά είναι το μέλλον. Μακάρι να μπορώ να τους προσφέρω μια σκέψη, έναν προβληματισμό και ένα χαμόγελο.

Πως νιώθεις που συνεργάζεσαι με τόσο εξαίρετους συναδέλφους  ;

Είμαι πολύ τυχερός γιατί, στα λίγα χρόνια που ασκώ  το επάγγελμα συνεργάζομαι μόνο με υπέροχους ανθρώπους.

Πως νιώθεις που παίζεις με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής;

Είναι ένα από τα πράγματα που με δυσκόλεψε στην αρχή καθώς δεν είχα παρόμοια εμπειρία. Προσπαθώ όμως καθημερινά να ασκούμαι πάνω σε αυτό και βελτιώνομαι.  Είναι η καθημερινή μου πρόκληση για αυτόβελτίωση.

Τα παιδάκια πως σου δείχνουν τον θαυμασμό τους ;  Πες μας ένα ευτράπελο που σου έτυχε;

Τα παιδάκια κυρίως τσιρίζουν . Μια μέρα όμως, μετά την υπόκλιση ,όρμησε ένα ολόκληρο σχολείο πάνω μου. Μου τράβαγαν τα ρούχα και ποδοπατιόντουσαν μεταξύ τους. Ήταν λίγο έντονη στιγμή σχεδόν τρομακτική.

Θεατρικά ετοιμάζεις κάτι άλλο;

Ξεκινάμε παραστάσεις στο θέατρο Χώρα με το έργο ‘Ο Συμβολαιογράφος’ του Α.Ρ.Ραγκαβή σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια και με τον Σταμάτη Φασουλή στον ομώνυμο ρόλο. Είμαι φοβερά ευτυχής για αυτή την συνεργασία. Έπονται και άλλες δουλειές που θα ανακοινωθούν με τον νέο χρόνο.