“ΦΩΤΙΕΣ”- Μαργκερίτ Γιουρσενάρ (Ανύμφευτες Νύμφες- 2 ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΑ)

Η καινούργια παραγωγή μας κάνει πρεμιέρα στη Λευκωσία στις 17 Μαρτίου και θα δοθεί περιορισμένος αριθμός παραστάσεων στη Λευκωσία μέχρι και την Κυριακή των Βαίων(9 Απριλίου).

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Βαρνάβας Κυριαζής.

“Η παράσταση του έργου είναι ελεύθερη διασκευή ή βασισμένη στο πρωτότυπο έργο FEUX της MARGUERITE YOURCENAR”

Η παράσταση αποτελεί μια εναλλακτική θεατρική πρόταση, αφού με τη δραματουργική επεξεργασία του Βαρνάβα Κυριαζή, δύο σημαντικά ποιητικά κείμενα μιας κορυφαίας λογοτεχνικής μορφής της Γαλλίας του εικοστού αιώνα, από το εμβληματικό βιβλίο “Φωτιές”, γίνονται θεατρικά μονόπρακτα και δύο πυρακτωμένοι γυναικείοι θεατρικοί μονόλογοι που υμνούν τον έρωτα και το απόλυτό του, ερμηνεύονται από άντρες ηθοποιούς! 

Η Γιουρσενάρ εμπνέεται στο έργο της από γυναικείες μυθικές προσωπικότητες της αρχαιότητας και τις συνδέει με λόγια μιας συναισθηματικής αφηγήτριας, εν είδει προσωπικού ημερολογίου που περιγράφει μια ερωτική σχέση, για έναν έρωτα που περικλείει τα πάντα και τις αναπόφευκτες συνέπειες του, διαψευσμένα όνειρα, μάταιες προσδοκίες, ματωμένο ανεκπλήρωτο πόθο. Η παράσταση ενώνει τις ομολογίες δύο εμβληματικών γυναικείων προσωπικοτήτων, οι πράξεις και οι σκέψεις των οποίων ωθούνται κατά τη συγγραφέα από έναν τέτοιο απόλυτο, καταστροφικό,αυτοκαταστροφικό έρωτα. 

ΔΥΟ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ ΣΠΑΡΑΚΤΙΚΟΙ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ: 

ΣΑΠΦΩ Ή Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

&

ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ Ή Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Ο μονόλογος της Μαρίας Μαγδαληνής πραγματεύεται τον απόλυτο έρωτα που ενσαρκώνεται στο πρόσωπό της, τον έρωτα που, όπως μας λέει η συγγραφέας, επιβάλλεται στο θύμα του σαν αρρώστια και σαν προορισμός μαζί..

Η Γιουρσενάρ στο νεανικό αυτό διήγημα, γραμμένο το 1935, στηρίζεται σε μια παράδοση που παρουσιάζει την Αγία ως μνηστή του Ιωάννη, που αυτός εγκατέλειψε για να ακολουθήσει τον Ιησού.Το διήγημα, εκτυλίσσεται στις παρυφές των απόκρυφων Ευαγγελίων, αναπλάθοντας ανάγλυφα την ατμόσφαιρα της εποχής του Ιησού στην Εγγύς Ανατολή.. 

Ο μονόλογος της Σαπφούς πραγματεύεται τον έρωτα ως μια διά βίου εγκαρτέρηση, μια διαρκή αναζήτηση και μια ουτοπία. Ως ερωτευμένη με την Ατθίδα και ακροβάτις στο επάγγελμα-κατά Γιουρσενάρ- η Σαπφώ γυρνοβολάει στα σοκάκια και στα λιμάνια της Κωνσταντινούπολης αναζητώντας επίπονα τον ανέφικτο έρωτα της..

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 

ΚΕΙΜΕΝΑ:Μαργκερίτ Γιουρσενάρ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ιωάννα Δ.Χατζηνικολή,

Δραματουργική επεξεργασία: Βαρνάβας Κυριαζής

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βαρνάβας Κυριαζής

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Γιώργος Γιάννου

ΜΟΥΣΙΚΗ-ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Γιώργος Κολιάς

ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Βασίλης Πετεινάρης

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Βαρνάβας Κυριαζής: Μαρία Μαγδαληνή, 

Κρις Σπύρου: Σαπφώ, 

Σεμέλη Κυριαζή: Γυναίκα/Τραγούδι

Χειρισμός φωτισμού-ήχου: Δημήτρης Παφίτης

Μακιγιάζ: Γιώτα Τσιολάκκη

Γραφικά: Θεοδώρα Πέτρου

Φωτογραφίες:Παντελής Χατζημηνάς

ΜΕΓΑΣ ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΡΙΚ & 

ΔΙΕΣΗ 101.1

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΓΙΑ 3 ΜΟΝΟ ΠΣΚ ΚΑΙ ΕΝΑ Σ.Κ: 

17,18, 19 ΜΑΡΤΙΟΥ (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή)

24, 25, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή)

31 ΜΑΡΤΙΟΥ (Παρασκευή)

1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ (Σάββατο, Κυριακή)

8, 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ (Σάββατο, Κυριακή)

Οι παραστάσεις την Παρασκευή και το Σάββατο αρχίζουν στις 20:30

Οι παραστάσεις την Κυριακή αρχίζουν στις 19:00

Περιοδεία:

2 Παραστάσεις στην Λεμεσό, στον Τεχνοχώρο ΕΘΑΛ: 6, 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ (Πέμπτη, Παρασκευή) Οι παραστάσεις στην περιοδεία αρχίζουν στις  20:30

ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: ΤΗΛ. 70007721