Πρότυπο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης ο λαός της Κίνας


Toυ Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, Δημάρχου Στροβόλου

Η πανδημία μας έχει δοκιμάσει όλους, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Είδαμε πόσο μπορεί να αντέξει το Σύστημα αλλά και πόσο μπορεί να αντέξει ο καθένας μας σε ατομικό και ψυχολογικό επίπεδο. Είδαμε, δυστυχώς, πολλούς συνανθρώπους μας να ξεφεύγουν και να συμπεριφέρονται εγωιστικά. Είναι και αυτή μια αδυναμία της ανθρώπινης φύσης. Όμως αυτοί που εντυπώθηκαν στην μνήμη μας, γιατί επιλέξαμε να εντυπωθούν, είναι όσοι προσέφεραν στους συνανθρώπους τους με αυταπάρνηση. Λειτουργοί Υγείας, ιατρικό προσωπικό, υπάλληλοι σε ουσιώδεις υπηρεσίες, εθελοντές, όλοι όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή γενικότερα, είναι οι άνθρωποι που θέλουμε να θυμόμαστε από αυτήν την ζοφερή περίοδο που διανύουμε, όταν πλέον θα μείνει πίσω μας ως μια κακή ανάμνηση.

Μια σημαντική φωτεινή ανάμνηση την οποία θα κρατήσουμε στην μνήμη μας  είναι η αμέριστη υποστήριξη που προσφέρει σχεδόν σε ολόκληρη την υφήλιο η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Ένας λαός που υπέφερε πρώτος από τον κορωνοϊό, στιγματίστηκε από ξενοφοβικούς που έψαχναν αφορμή για να εξαπολύσουν μίσος εναντίον του και κατάφερε να βγει νικητής. Και όχι μόνο. Τώρα, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με την επιστημονική εμπειρία που απέκτησε υποστηρίζει τους ειδικούς στον χώρο της Υγείας ανά το παγκόσμιο αλλά και παρέχει υλική βοήθεια, αποστέλλοντας ιατρικό εξοπλισμό την ώρα που υπάρχουν παντού ελλείψεις.

Ο Δήμος Στροβόλου έγινε αποδέκτης της γενναιοδωρίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, λαμβάνοντας 3000 ιατρικές μάσκες, για χρήση του προσωπικού. Μία πράξη αλληλεγγύης και υποστήριξης την οποία, εγώ προσωπικά, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και του προσωπικού, χαιρετίζουμε. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη  μας στην Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και  αναγνωρίζουμε ότι η παροχή βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη αποτελεί παραδοσιακή αξία αυτού του πανάρχαιου πολιτισμού, ως αναπόσπαστο μέρος και της κομφουκιανής φιλοσοφίας.

Το παράδειγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας αποδεικνύει έμπρακτα ο ότι η απειλή της πανδημίας μπορεί να νικηθεί. Πέρα της σωστής επιστημονικής προσέγγισης, είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας με αλληλεγγύη, κατανόηση και ανθρωπιά.