Πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα δορυφορικής τηλεπισκόπησης, για ωκεανογράφους, ερευνητές των επιστημών της θάλασσας και απόφοιτους οικολογικών και περιβαλλοντικών σπουδών


Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, από τις 27 Απριλίου – 8 Μάϊου 2020

Το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών και το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνουν ένα νέο πρωτότυπο και εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα δορυφορικής τηλεπισκόπησης με τίτλο, “Satellite remote sensing training program”, για 10 ημέρες και συνολικά 80 διδακτικές ώρες, από τις 27 Απριλίου 2020 μέχρι και τις 8 Μάϊου 2020.

Το πρόγραμμα της δορυφορικής τηλεπισκόπησης, απευθύνεται σε ωκεανογράφους και άλλους ερευνητές των επιστημών της θάλασσας, αλλά και ευρύτερα σε απόφοιτους οικολογικών και περιβαλλοντικών σπουδών. Για την παρακολούθηση του προγράμματος δεν απαιτείται εμπειρία στην ανάλυση δορυφορικών δεδομένων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Satellite remote sensing training program” θα διδάξει ο Καθηγητής Δρ. Bruce Monger του Πανεπιστημίου Cornell των ΗΠΑ. Ο Δρ. Monger διδάσκει το εν λόγω πρόγραμμα εδώ και 20 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Ο καταξιωμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Cornell, Δρ. Monger, έχει ήδη διδάξει το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, αλλά και στην Αργεντινή, την Ταϊλάνδη και στα νησιά Φίτζι. Η διοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος δορυφορικής τηλεπισκόπησης στην Κύπρο αναμένεται να προσελκύσει επιστήμονες από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την Ευρώπη, και να τοποθετήσει την Κύπρο στον χάρτη της δορυφορικής τηλεπισκόπησης.

Η παρατήρηση της Γης από το Διάστημα με χρήση δορυφόρων αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη μελέτη του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Ο όρος δορυφορική τηλεπισκόπηση αφορά τη διαδικασία λήψης πληροφοριών από δορυφόρους και έχει τη δυνατότητα παροχής ψηφιακών, παγκόσμιων και ενημερωμένων δεδομένων ακριβείας σε πραγματικό χρόνο και με χαμηλό κόστος. Ωστόσο, για την ανάλυση δορυφορικών δεδομένων απαιτείται εξειδικευμένη εκπαίδευση, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να τα εκμεταλλευτούν στο έπακρο.

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα.

Πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δορυφορικής τηλεπισκόπησης, “Satellite remote sensing training program” και τον τρόπο δήλωσης ενδιαφέροντος δείτε εδώ ή στον ακόλουθο σύνδεσμο:  https://ucy.ac.cy/remotesensing/

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεχτές μέχρι και τις 6 Μαρτίου 2020 στο Ηλεκτρ. Ταχυδρ.: satellite.ucy@gmail.com

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στη Δρ. Γιάννα Σαμουήλ, στο Ηλεκτρ. Ταχυδρ.:  rhoads.yianna@ucy.ac.cy και στο τηλ.: 22893984 ή στην κα Μόνικα Δημητρίου, στο Ηλεκτρ. Ταχυδρ. : demetriou.monica@ucy.ac.cy και στο τηλ.: 22893940.