Προσφορά αγάπης από το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό


Το πρόγραμμα BSc (Hons) Web Design & Development του University of Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus), ανέλαβε τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του βιβλίου δραστηριοτήτων «Παίζω και Μαθαίνω με τον Λίνο και τη Φλώρα» για τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Οργανισμού, και σε επικοινωνία με την κα. Άντια Ντόα (Κλινική Ψυχολόγο του Προγράμματος «Κατ΄οίκον στήριξη σε ευάλωτα άτομα») και τον κ. Νίκο Παπαδόπουλο (Λειτουργό Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού), οι φοιτητές και πλέον απόφοιτοι του προγράμματος, Andreia Azevedo, Μαρία Πολυδώρου, Κλεάνθης Λοΐζου και Λουκία Κουρρί, σχεδίασαν και ανέπτυξαν τους χαρακτήρες (Λίνος και Φλώρα), τις δραστηριότητες αλλά και τη δομή του βιβλίου το οποίο βρίσκεται πλέον εκτυπωμένο στα χέρια εθελοντών του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού. 

Το βιβλίο, το οποίο μεταφράστηκε ήδη σε 4 διαφορετικές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά και αραβικά), στοχεύει στην εκπαίδευση και ψυχαγωγία παιδιών μεταναστών και προσφύγων με έδρα την Κύπρο μεταξύ των ηλικιών 6-13. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του προγράμματος BSc (Hons) Web Design & Development του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus και επόπτης του έργου, Δρ. Χρίστος Καρπασίτης: «Ελπίζουμε ότι με αυτό το έργο θα βοηθήσουμε τους μετανάστες γονείς να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους στις δύσκολες στιγμές. Για εμάς, δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα που έχει μεγαλύτερη σημασία, αλλά το γεγονός ότι αυτό το βιβλίο μπορεί να χαρίσει μερικά χαμόγελα στα πρόσωπα αυτών των ταλαιπωρημένων παιδιών».

Σε εποχές δύσκολες, όπως για παράδειγμα στην εποχή μιας πανδημίας σαν αυτήν που πλήττει αυτή την περίοδο όλο τον κόσμο, αλλά και σε εποχές πτώχευσης ή εμπόλεμης κατάστασης μιας χώρας, όπου λειτουργεί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και οι οικονομικοί πόροι αποτελούν πολυτέλεια, ο άνθρωπος θα μπορούσε να προσφέρει ανιδιοτελώς βοήθεια με τις δεξιότητές του, τις εμπειρίες του και τις ιδιαίτερες ικανότητές του στον συνάνθρωπό του.

Έχοντας λοιπόν υπόψη τα πιο πάνω, ενώ συνθέτουμε τη διδακτέα ύλη του προγράμματος σπουδών BSc (Hons) Web Design & Development του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, προσπαθούμε παράλληλα να εντάξουμε πράξεις εθελοντισμού σε διάφορες ασκήσεις αξιολόγησης. Μέσω αυτών των πράξεων οι φοιτητές μας χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους παρέχουμε και εργάζονται εθελοντικά για να παρέχουν βοήθεια σε κάποιον οργανισμό που το έχει ανάγκη. Την ίδια ώρα, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε θέματα που σχετίζονται με τις σπουδές τους, προχωρούν με ασφάλεια στο μονοπάτι προς την επίτευξη των προσωπικών τους δυνατοτήτων και στόχων, νιώθουν χρήσιμοι, ενώ ταυτόχρονα δίνουν ένα καλό παράδειγμα στον κόσμο με τις πράξεις τους.