Πρόωρο καλοκαίρι – Ψηλές θερμοκρασίες και σκόνη αυτή την βδομάδα


Πρόωρο καλοκαίρι με αίθριο καιρό και ψηλές για την εποχή θερμοκρασίες – πάνω από 30C στο εσωτερικό

Συνοπτική Κατάσταση: Ομαλό πεδίο ατμοσφαιρικής πίεσης επηρεάζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όλη τη βδομάδα. Αρχικά η ατμοσφαιρική πίεση θα βρίσκεται σε ψηλά για την εποχή επίπεδα σημειώνοντας σταδιακή πτώση στη διάρκεια της βδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική πίεση πάνω από την Κύπρο, που θα βρίσκεται τη Δευτέρα (18.4) στα 1017mb, θα σημειώσει σταδιακή πτώση μέχρι την Πέμπτη (21.4) οπότε θα βρίσκεται στα 1012mb και στη συνέχεια άνοδο την Παρασκευή (22.4) στα 1015 mb για να σημειώσει ξανά πτώση μέχρι την Κυριακή (24.4) θα είναι γύρω στα 1007mb.

Καιρικές συνθήκες: Καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στην Κύπρο όλη τη βδομάδα, με κυρίως αίθριο καιρό, μέτριας έντασης θαλάσσιες αύρες τα απογεύματα και μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό μεταξύ 30C και 33C – την Τρίτη και Τετάρτη σε περιοχές των κεντρικών πεδιάδων πιο κοντά στους 35C – και στα παράλια μεταξύ 26C και 29C. Το αίσθημα δυσφορίας λόγω των ψηλών θερμοκρασιών θα είναι υποφερτό λόγω της σχετικά χαμηλής σχετικής υγρασίας που θα επικρατεί τις θερμές ώρες τις ημέρας ιδίως στο εσωτερικό. Πρωινές ομίχλες και χαμηλές νεφώσεις πιθανόν να δημιουργηθούν στα νότια παράλια.

Αναμένεται μεταφορά σκόνης από ερημικές περιοχές ιδιαίτερα από την Τρίτη μέχρι την Τετάρτη όταν θα επικρατούν ΝΑ άνεμοι που θα ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τις ερημικές περιοχές της Βορείου Αφρικής (Σαχάρας). Τα επίπεδα σκόνης θα σημειώσουν πτώση από την Πέμπτη λόγω των δυτικών και στη συνέχεια βόρειων ανέμων που θα επικρατούν.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα θα επικρατεί αίθριος καιρός παντού με συνεχή ηλιοφάνεια και σχεδόν καθόλου νεφώσεις σ΄ όλο το νησί. Άνεμοι γενικά από Δ-ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία σε άνοδο σε πιο ψηλά από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Τρίτη-Τετάρτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες τις ψηλές νεφώσεις και μειωμένη την ορατότητα λόγω της μεταφερόμενης σκόνης. Η θερμοκρασία σταθεροποιείται σε πολύ ψηλά για την εποχή επίπεδα. Άνεμοι ΝΑ ασθενείς μέχρι μέτριοι μέχρι το μεσημέρι θα αντικατασταθούν από μέτριας έντασης θαλάσσιες αύρες από Δ-ΝΔ διευθύνσεις.

Την Πέμπτη ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος.

Την Παρασκευή-Σάββατο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με περιορισμένη ανάπτυξη νεφώσεων τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά-ημιορεινά και περιοχές των κεντρικών πεδιάδων. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις το πρωί με τοπικές θαλάσσιες αύρες το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος παντού τις πρωινές ώρες όμως θα παρατηρηθεί πιο έντονη ανάπτυξη νεφώσεων στα ορεινά-ημιορεινά και περιοχές του εσωτερικού της θερμές ώρες της ημέρας. Άνεμοι γενικά από ΝΔ διευθύνσεις μέχρι μέτριοι. Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Θερμοκρασίες: Η μέση ημερήσια θερμοκρασία θα βρίσκεται σε ψηλά για την εποχή επίπεδα όλη τη βδομάδα. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε ανοδική πορεία ενώ την Τρίτη-Τετάρτη θα σταθεροποιηθεί στα ψηλότερα επίπεδα της βδομάδας. Την Πέμπτη με την αλλαγή των ανέμων σε δυτικούς η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ορεινά-ημιορεινά και περιοχές του εσωτερικού. Την Παρασκευή και Σάββατο η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση παντού ενώ την Κυριακή μικρή άνοδο. Η θετική απόκλιση από τη μέση ημερήσια θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 3 τη Δευτέρα μέχρι 5 βαθμούς την Τρίτη-Πέμπτη. Σημειώνεται η θετική απόκλιση από τα κανονικά επίπεδα θα είναι μεγαλύτερη στις κεντρικές πεδιάδες και τα ορεινά.

Πιο συγκεκριμένα, στην κεντρική πεδιάδα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 27C το Σάββατο και την Κυριακή και 33C την Τρίτη-Τετάρτη ενώ οι ελάχιστες από τους 14C το Σάββατο και την Κυριακή μέχρι 17C την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Στα ανατολικά και βόρεια παράλια οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρίσκονται στους 25C την Παρασκευή και τους 29C την Πέμπτη ενώ οι ελάχιστες θα είναι μεταξύ 14C τη Δευτέρα και 17C την Πέμπτη.

Στα νότια παράλια οι μέγιστες θα κυμαίνονται μεταξύ των 25C τη Δευτέρα και 28C την Τετάρτη-Πέμπτη ενώ οι ελάχιστες από 15C την Κυριακή και τους 18C από την Τετάρτη-Πέμπτη.

Στα δυτικά παράλια οι μέγιστες θα κυμαίνονται μεταξύ των 25C τη Δευτέρα και 28C την Τετάρτη ενώ οι ελάχιστες από 14C τη Δευτέρα μέχρι τους 17C την Πέμπτη.

Τέλος, στις ψηλότερες ορεινές περιοχές, στα 1250μ, οι μέγιστες θα βρίσκονται μεταξύ 19C τη Δευτέρα και 23C την Τετάρτη. Αντίστοιχα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 10C την Παρασκευή και Σάββατο και 14C την Πέμπτη.

Πεδίον ανέμων: Σε γενικές γραμμές θα επικρατεί το καλοκαιρινό μοντέλο στις ημερήσιες μεταβολές του πεδίου ανέμων, δηλ. ασθενείς μέχρι μέτριοι ευμετάβλητοι άνεμοι μέχρι το μεσημέρι ενώ στη συνέχεια ανάπτυξη μέτριας έντασης θαλάσσιας αύρας που τοπικά σε ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές θα καθίσταται μέχρι ισχυρή. Εξαίρεση θα αποτελέσει η Πέμπτη οπότε θα επικρατούν σε όλες τις περιοχές μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα παράλια μέχρι πολύ ισχυροί (6Βf) Δ-ΒΔ άνεμοι λόγω του ασθενούς ψυχρού μετώπου που θα διέλθει από την περιοχή της Κύπρου. Επίσης την Πέμπτη θα επικρατούν τοπικά στα Ν και ΝΑ παράλια μέχρι ισχυροί άνεμοι (5Bf) από Β-ΒΑ διευθύνσεις.

Υγρασία: Δεν αναμένεται βροχή ούτε θα παρατηρηθεί παγετός ή παγετός εδάφους. Οι απόλυτες τιμές υγρασίας θα παραμείνουν ψηλές στη διάρκεια της βδομάδας. Εξαίρεση οι χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας σε περιοχές του εσωτερικού τις μεταμεσημβρινές ώρες λόγω των ψηλών θερμοκρασιών. Πιθανότητα για ανάπτυξη τοπικής ομίχλης ή χαμηλής νέφωσης στα νότια κυρίως παράλια.

Ανάγκες θέρμανσης: Γενικά η τρίτη βδομάδα Απριλίου 2016 θα χαρακτηρίζεται από θερμοκρασίες πολύ πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή. Οι ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση θα είναι μηδενικές σε όλες τις κοινότητες της Κύπρου, ακόμη και στα ψηλότερα ορεινά, για πρώτη ολόκληρη βδομάδα φέτος.

ΑΛΛΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ-ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ
Μόλυνση της ατμόσφαιρας Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης θα βρίσκονται σε σχετικά ψηλά επίπεδα το πρώτο μισό της βδομάδα λόγω των γενικά μέτριων ΝΑ ανέμων που θα επικρατούν. Τα επίπεδα σκόνης θα είναι ψηλότερα της κριτικής τιμής των 50mg/m3 για σωματίδια με διάμετρο κάτω από 10μm από την Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη λόγω της μεταφοράς σκόνης στην Κύπρο από ερημικές περιοχές της Βορείου Αφρικής. Στο δεύτερο μέρος της βδομάδας (Πέμπτη-Κυριακή) τα επίπεδα σκόνης θα σημειώσουν πτώση λόγω των δυτικών και στη συνέχεια ΒΑ ανέμων που θα επικρατούν.

Γεωργοί-Κτηνοτρόφοι: Δεν προβλέπεται να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στις καλλιέργειες.

Ορεινές κοινότητες: Δεν αναμένονται προβλήματα.

Δρόμοι. Πολύ καλές μέχρι εξαίρετες οι συνθήκες στο οδικό δίκτυο ορεινών περιοχών όλη τη βδομάδα. Στις παράλιες περιοχές, την κεντρική πεδιάδα η κατάσταση των δρόμων θα είναι εξαίρετη.

ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ Θα επικρατούν πολύ καλές συνθήκες σε όλες τις παραλίες της Κύπρου λόγω των ψηλών θερμοκρασιών, της μέτριας έντασης θαλάσσιας αύρας και του κυρίως αίθριου καιρού που θα επικρατεί.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ Γενικά πολύ καλές συνθήκες για ναυτιλόμενους θα επικρατήσουν όλη τη βδομάδα στις κυπριακές θάλασσες.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Δευτέρα (18.4.) μέχρι Κυριακή (24.4.): Μέτριος σ’ όλες τις δασικές περιοχές.

WEATHER FORECAST
By PRoACT METEO*
Andreas Christodoulou
Climatologist-Geographer
Reading University, UK