Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η τελετή βράβευσης του Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου


Σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Μάϊου, δόθηκαν τα βραβεία του Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού «Είμαι νέος και δημιουργώ ένα μέλλον χωρίς καρκίνο», που διοργανώθηκε από το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και οκτώ Συνδέσμους Ασθενών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και του Υπουργείου Υγείας

Ο παγκύπριος μαθητικός διαγωνισμός διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά και η  πρωτοβουλία για την οργάνωσή του εντάχθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και ιδιαίτερα των νέων για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, που τιμάται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου, που τιμάται στις 15 Φεβρουαρίου.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση, η οποία μεταδιδόταν ζωντανά μέσω της σελίδας του SupportCY της Τράπεζας Κύπρου στο Facebook.

Συνολικά βραβεύθηκαν τα 5 πρώτα έργα από κάθε κατηγορία, ενώ για τους τρεις πρώτους νικητές κάθε κατηγορίας δόθηκαν χρηματικά έπαθλα από την Τράπεζα Κύπρου αξίας €300 (πρώτο βραβείο), €200 (δεύτερο βραβείο) και €100 (τρίτο βραβείο). 

Οι νικητές, που επιλέγηκαν από ειδική κριτική επιτροπή που όρισαν οι Διοργανωτές, είναι οι:

Τραγούδι: δημιουργία τραγουδιού με στίχο και μελοποίησή του στην ελληνική ή κυπριακή διάλεκτο. 

1ο βραβείο: Στέλλα Ηροδότου

2ο βραβείο: Μαρία Κρεμμύδι

3ο βραβείο: Izem Civisilli 

4ο βραβείο: Μαρία Ηροδότου

5ο βραβείο: Βασίλης Κρητικός, Αντρέας Χρήστου 

Εικαστική δημιουργία: δημιουργία πίνακα ζωγραφικής ή αφίσας.

1ο βραβείο: Ξένια Νικολάου

2ο βραβείο: Μαρία Περικλέους

3ο βραβείο: Ευστράτιος Ζεϊμπέκης, Αντωνία Χρήστου

4ο βραβείο: Ιωάννα Λισγάρη

5ο βραβείο: Ιωάννα Λοϊζίδου 

Έκθεση ιδεών: συγγραφή δοκιμίου στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα, μέχρι 500 λέξεις.

1ο βραβείο: Νικόλας Μιλτιάδους

2ο βραβείο: Κατερίνα Ψάλτη

3ο βραβείο: Μυρτώ Τσαγγάρη

4ο βραβείο: Χρήστος Γιάγκου

5ο βραβείο: Άντρη Κωνσταντίνου

Κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης, την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο Δρ. Ηλίας Μαρκάτζιης Διευθυντής Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και η Διευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας και Επικεφαλής του SupportCY Έλλη Ιωαννίδου. Εκ μέρους του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου και των υπόλοιπων συνδέσμων, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του, Πάνος Εργατούδης.  

Ο Δρ. Μαρκάτζιης εκπροσωπώντας τον Υπουργό Παιδείας, εξέφρασε την εκτίμησή του στους συνδιοργανωτές του Διαγωνισμού, λέγοντας ακόμα πως η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο έχει εξελιχθεί σε ένα σταθμό που ενώνει τις φωνές όλου του κόσμου για την αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας. «Κάθε χρόνο, εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο λειτουργούν ως ισχυρή υπενθύμιση ότι όλοι έχουμε να διαδραματίσουμε ρόλο και λόγο. Με την παγκόσμια ενημέρωση, τη βελτίωση και ενίσχυση της εκπαίδευσης, αλλά και την ευαισθητοποίηση, στοχεύουμε στην πρόληψη και ενισχύουμε τις προοπτικές για να σωθούν εκατομμύρια άνθρωποι».

Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, επαίνεσε τους μαθητές για την συμμετοχή τους σε ένα τόσο ευαίσθητο μείζων θέμα δημόσιας υγείας. «Είναι αξιοθαύμαστο και σας τιμά ως νέους, και εμάς ως κοινωνία μας γεμίζει με αισιοδοξία».  

Η κ. Έλλη Ιωαννίδου εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου, αφού πρώτα συγχάρηκε τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, τους καθηγητές και τους γονείς τους, αναφέρθηκε στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και τους οκτώ Συνδέσμους Ασθενών, που μέσα από το τεράστιο και αξιόλογο έργο τους, βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό των συνανθρώπων μας, μικρών και μεγάλων, με εμπειρία καρκίνου, ευχαριστώντας τους θερμά. Τόνισε επίσης πως «για την Τράπεζα Κύπρου, η μάχη ενάντια στον καρκίνο, αποτελεί κυρίαρχο κομμάτι της κοινωνικής μας δράσης και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε και εμείς, δίπλα στο συνάνθρωπο μας, με εμπειρία καρκίνου, με κάθε δυνατό τρόπο».

Ο Διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου Πάνος Εργατούδης, δήλωσε τον ενθουσιασμό και την συγκίνησή του για τα έργα που υποβλήθηκαν. «Δράσεις όπως την σημερινή, έχουν στόχο να αναδείξουν τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας, για αυτούς που έχουν νοσήσει ή θα νοσήσουν με καρκίνο», είπε, ευχαριστώντας τους διοργανωτές, το Υπουργείο Υγείας και Παιδείας, όπως και την Τράπεζα Κύπρου. 

Ακολούθησαν δηλώσεις των βραβευθέντων μαθητών, που εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους θέλησαν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό, αλλά και την ανάγκη της ευαισθητοποίησης όλων μας και κυρίως τους νέους, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα υγείας. 

Συνδιοργανωτές του διαγωνισμού είναι το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), ο Σύνδεσμος «Ένα όνειρο, μια Ευχή», ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, η Europa Donna Κύπρου, ο Europa Uomo Κύπρου, το Ίδρυμα «Χριστίνα Α. Αποστόλου» και ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου. 

Τον διαγωνισμό στήριξε και φέτος η Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας και πιο συγκεκριμένα του τομέα Υγεία-Στη Μάχη Ενάντια στον Καρκίνο.