PQ2019 – Η Κύπρος στην παγκόσμια έκθεση σκηνογραφίας στην Πράγα


Εξαιρετικές οι Εντυπώσεις στη PQ2019

Άριστες εντυπώσεις άφησε η πολυεπίπεδη συμμετοχή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στην Prague Quadrennial of performance design 2019, η οποία συζητήθηκε και σχολιάστηκε από κοινό και κριτές με τα θετικότερα σχόλια.

Η ιδέα του κύματος που μαίνεται σε ένα τραπέζι συνεδριάσεων πίσω από τους τέσσερις τοίχους ενός κλειστού δωματίου λήψης αποφάσεων, είχε ιδιαίτερη απήχηση, αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές και θέματα της καθημερινής επικαιρότητας, και ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Η παρουσία του Θεού Απόλλωνα του Σκηνογράφου Άντη Παρτζίλη από την παράσταση του ΘΟΚ Επτά Επί Θήβας, τοποθετημένου ανάμεσα στα αγάλματα του Lapidarium Museum, έκανε μεγάλη αίσθηση, όπως και η παρουσίαση που έκανε ο ίδιος στη σειρά διαλέξεων που οργανώθηκε από την επιμελήτρια της έκθεσης Fragments.

Τέλος, οι ενθουσιώδεις φοιτητές και τα αποτελέσματα των εργασιών τους στα εργαστήρια που έγιναν σε Κύπρο και Νορβηγία, τάραξαν τα νερά στην έκθεση του Emergence, προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν 9 χώρες συνολικά, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Την αντιπροσωπεία που μετέβη σε δύο μέρη στην Πράγα αποτελούσαν οι: Αντιγόνη Αθηαινίτη, Πρόεδρος του ΘΟΚ, Μαρίνα Μαλένη, Λειτουργός Θεατρικής Ανάπτυξης του Οργανισμού και επιμελήτρια της συμμετοχής, Σάββας Χαραλάμπους, Λογιστής ΘΟΚ και Οικονομικός συντονιστής του προγράμματος Emergence, Σώσε Εσκιτζιάν (εμψυχώτρια του εργαστηρίου Emergence στην Κύπρο), οι δημιουργικοί συντελεστές, Έλενα Κοτασβήλι και Αλέξης Βαγιανός (Status Quo In Mirage), Άντης Παρτζίλης (Ξόανο του Θεού Απόλλωνα), Νεφέλη Κεντώνη και Πέτρος Κουρτελλάρης (φοιτητές – Emergence Exhibition) και οι άξιοι τεχνικοί του ΘΟΚ Χριστάκης Παναγή, Μιχάλης Σταύρου και Σταύρος Τάρταρης.

H PRAGUE QUADRENNIAL 2019 άνοιξε τις πύλες της στις 6 Ιουνίου και αναμένει το κοινό να την επισκεφθεί μέχρι και τις 16 Ιουνίου 2019, οπότε και θα ολοκληρωθεί η φετινή 14η διοργάνωση.

Φέτος, έμπνευση για την έκθεση, αποτέλεσε το Golden Triga, το αγαλματίδιο που παραδοσιακά δίνεται ως το μεγαλύτερο βραβείο στην καλύτερη συμμετοχή της Παγκόσμιας έκθεσης.  Το αγαλματίδιο απεικονίζει τις τρεις διαφορετικές δυνάμεις που συναντιούνται για να τραβήξουν το άρμα που οδηγεί η Θεά Νίκη, αναπαράσταση που στέκει υπερήφανα στη στέγη του Εθνικού Θεάτρου στην Πράγα, για να μας υπενθυμίζει ότι η δημιουργία μιας παράστασης είναι πράξη συνεργασίας ανάμεσα σε όλα τα ταλέντα που συνδυάζουν τις δυνάμεις τους για να επιτύχουν έτσι πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε ατομική προσπάθεια.  Μεταφορικά, το Golden Triga αξιοποιήθηκε ως η βάση διερεύνησης από τρεις διαφορετικές οπτικές, σε τρεις τομείς που συνδέονται με τις κυκλικές φάσεις της δημιουργικής διαδικασίας: Φαντασία, μεταμόρφωση και μνήμη.

ΤΡΙΑ ΜΕΡΗ-ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, με  επιμελήτρια τη Μαρίνα Μαλένη, συμμετέχει με τρεις αντίστοιχους τρόπους:

Imagination: Emergence Exhibition (παρουσιάζονται απότοκα Ευρωπαϊκού προγράμματος συνεργασίας ανάμεσα σε εννέα χώρες).  Συλλογική δημιουργία από Εργαστήρι με τίτλο  Walls and Barriers  που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Transformation: Exhibition of Countries and Regions, Εθνική Συμμετοχή Κύπρου με το Status Quo In Mirage που σχεδίασαν η βραβευμένη με το Βραβείο ΘΟΚ Έλενα Κοτασβήλι, και ο Αλέξης Βαγιανός.

Memory: Fragments. Ένα επιλεγμένο αντικείμενο, από ένα καταξιωμένο σκηνογράφο της κάθε χώρας, στην περίπτωσή μας το Ξόανο του θεού Απόλλωνα του Σκηνογράφου Άντη Παρτζίλη από την παράσταση Επτά επί Θήβας, του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή.

Meet & Greet

Στις 7 Ιουνίου 2019 η κυπριακή αποστολή με επικεφαλής την Πρόεδρο του ΘΟΚ κ. Αντιγόνη Αθηαινίτη, υποδέχτηκε τους καλεσμένους της με ένα ποτήρι κουμανταρία σε μια δεξίωση γνωριμίας και επαφής με τους συντελεστές των συμμετοχών της στην φετινή έκθεση, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πράγα.  Την αποστολή τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι: Αντώνης Θεοχάρους-Πρέσβης της Κύπρου στη Τσεχία, Κώστας Ορφανίδης και Αφροδίτη Γρηγορίου-Πρεσβεία της Κύπρου στην Πράγα, Markéta Fantová-Γενική Διευθύντρια της PQ19, Serge Von Arx- Curator of Formations PQ19, Michaela Buriánková-Συντονίστρια Προγράμματος Emergence, Renee Vaughan Sutherland- Δημοσιογράφος, blogger, Aby Cohen- Golden Triga award for Brazil 2015, Βαρνάβας Κυριαζής-Σκηνοθέτης, οι Σκηνογράφοι Μαρίζα Παρτζίλη, Γιώργος Τσάππας, Σταύρη Παπαδοπούλου, Μαρίνα Χατζηλουκά, η γλύπτρια Μάρω Παρτζίλη, συντελεστές του προγράμματος Emergence, Επιμελητές Εθνικών συμμετοχών, κ.α.