Πότε το παιδί χρειάζεται πραγματικά αντιβίωση;

Οι περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν τα αντιβιοτικά ως τη μοναδική και απόλυτη θεραπεία για όλες τις ασθένειες των παιδιών τους και γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στη χώρα μας η κατανάλωση αντιβιοτικών ξεπερνά κατά πολύ την κατανάλωση των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν όμως πιέσετε τον παιδίατρό σας να συνταγογραφήσει μια αντιβίωση ή, ακόμα χειρότερα, πριν αγοράσετε από μόνοι σας μία από το φαρμακείο, καλό θα είναι να γνωρίζετε τα παρακάτω, σύμφωνα με το mother.gr:

Οι λοιμώξεις στον άνθρωπο προκαλούνται από ιούς (ιογενείς λοιμώξεις) και μικρόβια (μικροβιακές λοιμώξεις). Τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα μόνο στις λοιμώξεις που οφείλονται σε μικρόβια, ενώ είναι εντελώς άχρηστα, όταν πάσχουμε από μια ιογενή λοίμωξη ή μια απλή ίωση.

Δηλαδή με απλά λόγια, αν το παιδί σας υποφέρει από ιογενή φαρυγγίτιδα, δε χρειάζεται αντιβίωση. Αν όμως υποφέρει από φαρυγγίτιδα που οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο (π.χ στρεπτόκοκκο), κάτι που θα εξακριβώσει ο παιδίατρος, τότε χρειάζεται.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι η υπερβολική και άσκοπη χρήση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα τα μικρόβια να γίνονται ιδιαίτερα ανθεκτικά, με αποτέλεσμα στο μέλλον τα αντιβιοτικά να μην είναι αποτελεσματικά, σε περίπτωση που το παιδί θα τα έχει πραγματικά ανάγκη.

Ο μόνος υπεύθυνος για τη χορήγηση ή όχι αντιβιοτικών στο παιδί πρέπει να είναι ο παιδίατρός του. Αν εκείνος υποστηρίζει ότι δε χρειάζεται αντιβίωση, θα πρέπει να τον εμπιστευτείτε και να μη θέτετε σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού σας.

Πηγή: govastileto.gr