Πώς θα αποφύγετε το πιάσιμο μετά τη γυμναστική


Αν και μερικοί άνθρωποι θεωρούν το πιάσιμο των μυών τους ως ένα σημάδι προόδου, στην πραγματικότητα είναι περισσότερο ένα εμπόδιο, αφού μπορεί να επηρεάσει το εύρος της κίνησής σας, να αναβάλει την επιστροφή σας στην προπόνηση και ακόμη και να δυσκολεύσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε ώστε να αποφύγετε το πιάσιμο.

*Χρησιμοποιήστε ένα foam roller πριν την προπόνηση

Αν και υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι το foam roller δεν είναι η ιδανική επιλογή για την αντιμετώπιση μιας μυϊκής βλάβης που έχει προκληθεί από άσκηση, μπορεί να υπάρχουν οφέλη όταν χρησιμοποιείτε το foam roller πριν από την προπόνηση, ως μέρος της προθέρμανσης. Όπως και το stretching, έτσι και το foam roller, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη βελτίωση του εύρους της κίνησης και της ευλυγισίας και να προετοιμάσει το σώμα σας για την προπόνηση που ακολουθεί.

*Εστιάστε στη σταδιακή πρόοδο

Όταν ξεκινάτε με ενθουσιασμό μια νέα προπόνηση ή θέλετε γρήγορα αποτελέσματα, είναι εύκολο να παρασυρθείτε και να πιέσετε το σώμα σας περισσότερο από όσο πρέπει. Τότε είναι αρκετά πιθανό να προκύψει ένας τραυματισμός ή να πιαστείτε. Ίσως νιώθετε καλά στο τέλος της προπόνησής σας, οπότε μπορεί να σκεφτείτε να προκαλέσετε τον εαυτό σας ακόμη περισσότερο. Όμως έτσι όχι μόνο θα νιώσετε πιασμένοι την επόμενη μέρα (και τη μεθεπόμενη), αλλά ουσιαστικά αυξάνετε τις πιθανότητες για σοβαρότερα προβλήματα.

Εστιάστε, λοιπόν, στη δημιουργία ενός προγράμματος γυμναστικής που έχει συγκεκριμένους στόχους και σημεία αναφοράς, ώστε να μπορείτε να κρίνετε την πρόοδό σας βάσει της εκτέλεσης των ασκήσεων και όχι του πόσο μεγάλωσαν οι μύες σας.

*Μην ξεχνάτε την προθέρμανση και τις διατάσεις

Όταν παραλείπετε την προθέρμανση και τις διατάσεις, αυξάνετε τις πιθανότητες να τραυματιστείτε και να πιαστείτε όσο γυμνάζεστε. Aφιερώστε, λοιπόν, λίγα λεπτά στην προθέρμανση, έτσι ώστε να προετοιμάσετε το καρδιοκυκλοφορικό, αλλά και το μυοσκελετικό σας σύστημα για τις όποιες επιβαρύνσεις θα δεχτεί στη συνέχεια. Οι διατατικές ασκήσεις, είναι εξίσου σημαντικές με την προθέρμανση. Θα πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο που οι μύες και οι τένοντες να αποκτούν την απαραίτητη ελαστικότητα ώστε οι ασκήσεις να γίνονται καλύτερα, αλλά και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Έχετε κατά νου ότι οι διατάσεις πρέπει να γίνονται όχι πριν αλλά μετά την προθέρμανση και στο τέλος του προγράμματος, για να αποφεύγεται το πιάσιμο.

*Μείνετε ενυδατωμένοι

Το «μείνετε ενυδατωμένοι» έχει γίνει το νέο μάντρα για σχεδόν τα πάντα, από την απώλεια βάρους έως την ενίσχυση της ενέργειας. Μάλιστα, η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του μυϊκού πόνου. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η αφυδάτωση μειώνει τη ροή του αίματος στους μυς και μπορεί επίσης να προκαλέσει ανισορροπία ηλεκτρολυτών, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του πόνου των μυών αργότερα.

Να θυμάστε ότι…

Το ήπιο πιάσιμο στους μυς είναι φυσικό και μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι «ζορίζετε» το σώμα σας (με καλό τρόπο). Ωστόσο, αν το πιάσιμο δεν υποχωρεί ή είναι ιδιαίτερα έντονο, καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Πηγή : www.vita.gr