Πώς Να Καταπολεμήσεις Τη Μοναξιά Και Να Προστατέψεις Την Υγεία Σου

Ένας καθηγητής ψυχιατρικής εξηγεί ποιο είναι το φάρμακο για να καταπολεμήσεις την μοναξιά.

Υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, αυξημένη πίεση αίματος, ταχυκαρδίες, αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ξέρεις ότι μερικές φορές για τα διάφορα συμπτώματα ή  προβλήματα υγείας δεν ανευρίσκεται κανέναν παθολογικό αίτιο;  Τι φταίει; Ενδεχομένως οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Η μοναξιά, μάλιστα, μπορεί να είναι ένα από αυτά. Πιο συγκεκριμένα τα άτομα που αισθάνονται μοναξιά φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας σε σχέση με όσους δεν νιώθουν μόνοι. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν πρόσφατες έρευνες.

Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία

Το 2015, ερευνητές από το Brigham Young University μελέτησαν διάφορες έρευνες αναφορικά με τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και τα δύο επηρέαζαν σε σημαντικό βαθμό την υγεία, καθώς αυξάνουν  την πιθανότητα εμφάνισης  υπέρτασης, αυξημένης χολιστερίνης και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Επιπλέον ενισχύουν την κατάθλιψη και μειώνουν την γνωστική λειτουργία.

Γιατί όμως;

Το να είσαι μόνος συνεπάγεται ότι δεν έχεις πλαίσιο υποστήριξης πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει α αντιμετωπίζεις κάθε πρόβλημα και δυσκολία που παρσουσιάζεται μόνος σου. Αυτός είναι ένας πιθανός λόγος γιατί τα άτομα που νιώθουν μοναξιά έχουν πιο αυξημένα επίπεδα άγχους. Τα αυξημένα επίπεδα άγχους με τη σειρά τους, αυξάνουν τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης στον εγκέφαλο, η οποία αποδυναμώνει όχι μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά μπορεί δυνητικά να βλάψει και την υγεία.

 Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά; 

Το καλύτερο αντίδοτο στη μοναξιά είναι οι κοινωνικές σχέσεις. Βάλε επομένως στόχο να τις ενισχύσεις. Μην ξεχνάς ότι λέγοντας όχι στην κοινωνική απομόνωση προστατεύεις και την υγεία σου. Ορίστε τι μπορεί να βοηθήσει:

– Ασχολήσου με δραστηριότητες που θα σε κάνουν να συναναστραφείς με κόσμο. Μία καλή ιδέα είναι η συμμετοχή σου σε διάφορα εθελοντικά προγράμματα.

– Ένα απλό τηλεφώνημα μία φορά την ημέρα στα παιδιά σου ή σε αγαπημένα σου πρόσωπα είναι μία καλή ευκαιρία  για να νιώσεις ότι δεν είσαι μόνος.  Αν βρίσκονται σε άλλη πόλη ή χώρα δοκίμασε την βιντεοκλήση.

-Υιοθέτησε ένα κατοικίδιο, καθώς σύμφωνα με έρευνες μειώνει το αίσθημα τις μοναξιάς. Ίσως μάλιστα είναι καλύτερα να προτιμήσεις σκύλο γιατί σε ενθαρρύνει να βγεις έξω για τη βόλτα του και να έρθεις σε επαφή και να μιλήσεις με άλλους φιλόζωους.

Πηγή : Thrive Global Greece