Πώς να αναγνωρίσεις έναν Νάρκισσο

Το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

Το πλέον γνωστό σε όλους μας «Έγκλημα στα Γλυκά νερά» και η τελευταία είδηση ακόμα μιας γυναικοκτονίας στην Ελλάδα, έδωσαν στο φως της δημοσιότητας ένα χαρακτηριστικό της ανθρώπινης προσωπικότητας, το οποίο καλό θα είναι σύμφωνα με του Ψυχολόγους να αναγνωρίζεται άμεσα. Ο Ναρκισσισμός μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο άτομο που το έχει αλλά και στο κοντινό του περιβάλλον. Ο ναρκισσισμός είναι ένα ατομικό χαρακτηριστικό το οποίο σε ακραίο βαθμό μπορεί να καταλήξει και σε διαταραχή της ίδιας της προσωπικότητας.

Το άτομο που την έχει συχνά παρουσιάζει τον εαυτό του ως γενναιόδωρο και εξωστρεφή με απαράμιλλη γοητεία. Η «αλήθεια» ωστόσο είναι πως οι πράξεις ατόμων με σύνδρομο ναρκισσιστικής διαταραχής υποκινούνται από δόλο και ανάγκη για εξουσία σε άλλους .Η διαταραχή πήρε το όνομα του από τον Νάρκισσο, ένα πρόσωπο της Ελληνική μυθολογίας που σύμφωνα με τον μύθο ερωτεύτηκε το είδωλο του. Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSM-V), η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας ορίζεται ως «η μεγαλειώδης αίσθηση αξίας του εαυτού», «η ανάγκη για υπερβολικό θαυμασμό», καθώς και «η ενασχόληση με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας και εξουσίας».

Υπολογίζεται πως το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, κυρίως άντρες. Είναι ωστόσο πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι διαφορετικό πράγμα ένα άτομο με τάσεις ναρκισσισμού και άλλο η ναρκισσιστική διαταραχή. Στην πρώτη το άτομο παρουσιάζει μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού του ενώ στην άλλη το άτομο παλεύει με τον ίδιο τον εαυτό καθώς πίσω από την ανάγκη για την παρουσίαση ενός ιδανικού ατόμου κρύβεται ένα άτομο με έντονες φοβίες κριτικής και αναγνώρισης.

Τα χαρακτηριστικά των ατόμων αυτών για να τα αναγνωρίζεται είναι:

1.Ανάγκη για προσοχή.
Το άτομο αυτό έχει μια τεράστια ανάγκη να είναι το επίκεντρο της προσοχής και όλοι
να ασχολούνται μονίμως μαζί του.
2.Δίνει πάντα καλή εντύπωση .
Το άτομο αυτό πάντα θέλει να «κλέβει» τις εντυπώσεις, με έντονη ανάγκη να γνωρίζει νέα άτομα για να επιτυγχάνει τους σκοπού του.
3.Έχει πάντα δίκιο.
Το άτομο αυτό θέλει πάντα να έχει δίκιο και τον τελευταίο λόγο και δεν φοβάται να πει ψέματα για να αποδείξει πως είναι σωστός .
4.Αγαπάει την πολυτέλεια και τις ανέσεις.
Το άτομο αυτό λατρεύει να εντυπωσιάζει με την χρήση των χρημάτων. Προσφέρει ανέσεις και πολυτέλεια με σκοπό να επιδεικνύει πόσο καλώς και έξυπνος είναι στο να βγάζει χρήματα, ακόμα και αν δεν μπορεί οικονομικά να αντεπεξέλθει.
5.Μισεί την Κριτική.
Το άτομο αυτό απεχθάνεται την κριτική , καθώς δεν δέχεται πως κάπου μπορεί να σφάλει. Οι φωνές, τα κλάματα ή και η χειροδικία είναι μερικές πιθανές αντιδράσεις σε ένα αρνητικό σχόλιο.
6.Πιστεύει πως είναι μοναδικός άνθρωπος.
Το άτομο αυτό τείνει να πλάθει κόσμους όπου πιστεύει πως είναι ανώτερος από τους άλλους καθώς χαρακτηρίζονται από μεγαλομανία και αλαζονεία.
7.Εκμεταλλεύεται τους άλλους.
Το άτομο αυτό τείνει να χειραγωγεί τους άλλους καθώς πιστεύει πως τον ζηλεύουν, οπότε δρα χωρίς καμία ενοχή και ενσυναίσθηση.

Αν έχετε ένα τέτοιο άτομο στο περιβάλλον σας καλό θα είναι προσέχετε να μην υποκινήστε από την ανάγκη του για προσοχή και τους μηχανισμούς εκμετάλλευσης που έχει αναπτύξει.

Πηγή : must.com.cy/gr