Πώς η πανδημία έχει επηρεάσει τις σχέσεις – Έρευνα καταδεικνύει τα θετικά και τα αρνητικά


Εκτός από τις τόσες άλλες προκλήσεις που μας έχει φέρει η πανδημία, ο COVID-19 δυσκολεύει και την ερωτική μας ζωή. Τα ζευγάρια έχουν αναγκαστεί να μείνουν σε καραντίνα για πολλούς μήνες, φέρνοντας στο φως τόσο τα δυνατά σημεία όσο και τα αδύναμα της σχέσης τους. Παράλληλα, οι single έχουν αναγκαστεί να επιλέξουν ανάμεσα στο να αναζητήσουν επαφή μέσω εφαρμογών γνωριμιών και στο να μείνουν μόνοι τους.

Με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, το verywellmind ζήτησε από πάνω από 1.200 αναγνώστες να απαντήσουν σε έρευνα σχετικά με τη συμβίωση και την ερωτική τους ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι περισσότεροι είχαν έντονα συναισθήματα για το πώς η πανδημία έχει επηρεάσει τις σχέσεις τους.

Ζώντας με τον/τη σύντροφό μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Για το 46% των ερωτηθέντων – που ήταν κυρίως λευκές γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 50 – η πανδημία δεν έχει αλλάξει πολλά στη σχέση τους. Για την ακρίβεια, για το 27% οι σχέσεις τους έχουν βελτιωθεί. Κάποια ζευγάρια νιώθουν ότι η πανδημία τους έφερε πιο κοντά. Τους επιτρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί, δίνοντας μια ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα. Μάλιστα, αναφέρουν ότι ειδικά κατά το πρώτο lockdown δημιούργησαν τον δικό τους μικρόκοσμο με νέες ρουτίνες και μικρές συνήθειες, όπως ημερήσιες βόλτες και μαγειρική.

Όμως, αν και πολλά ζευγάρια έχουν «ανθίσει» μέσα σε αυτές τις συνθήκες, άλλα τόσα, ίσως και περισσότερα, έχουν αντιληφθεί ότι η σχέση τους έχει χειροτερέψει (το 27% περίπου των ερωτηθέντων σε αυτή την έρευνα). Εξαιτίας της πανδημίας, κάποια ζευγάρια βιώνουν αυξημένο άγχος, επιβαρύνοντας την ικανότητα να «δουλέψουν» τη σχέση τους, ανεξαρτήτως της βάσης που είχαν χτίσει.

Το άγχος μπορεί να εμφανιστεί ως ευερεθιστότητα και θυμός, και ως εκ τούτου, οι καυγάδες και οι διαφωνίες αυξάνονται. Επιπλέον, ένας μονίμως πιεσμένος και αγχωμένος άνθρωπος δεν έχει αυξημένο λίμπιντο, επομένως και διάθεση για σεξ.

Τα ζευγάρια έρχονται αντιμέτωπα με την πλήξη

Η πιο συχνά εκφραζόμενη ανησυχία που ανέφεραν οι συμμετέχοντες ήταν η έλλειψη δραστηριοτήτων. Μία έρευνα βρήκε ότι το 40% των ατόμων έχουν νιώσει πλήξη κατά τη συμβίωσή τους με τον/τη σύντροφό τους στην πανδημία. Δεν είναι περίεργο που η ανία προκαλεί έντονη πίεση στις σχέσεις.

Το «καινούριο» αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά μιας καλής σχέσης. Χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα του φλερτ με άλλα άτομα, των γνωριμιών, των κοινών νέων εμπειριών και ερεθισμάτων, πολλές σχέσεις «στερεύουν».

Για την αντιμετώπιση της πλήξης, οι ειδικοί ενθαρρύνουν τα ζευγάρια να χτίζουν επίγνωση του πότε εμφανίζεται η ανία και να χρησιμοποιούν αυτό τον χρόνο αποφασίζοντας πώς θέλουν να τον περάσουν. Το λάθος είναι όταν τα ζευγάρια αφήνονται στην πλήξη για αρκετό καιρό.

Δεύτερη συχνότερη ανησυχία η έλλειψη προσωπικού χώρου

Μετά την πλήξη, η έλλειψη προσωπικού χώρου και χρόνου ήταν προεξάρχουσα ανησυχία με το 28% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι περνούν υπερβολικά πολύ χρόνο μαζί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο προσωπικός χρόνος είναι άλλο ένα βασικό στοιχείο-κλειδί για την καλή ψυχική υγεία. Έτσι, όσοι έχουν σχέση συχνά αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να απολαύσουν πια δραστηριότητες που έκαναν μόνοι τους. Η αίσθηση ότι είναι συνεχώς μαζί στερεί από το ζευγάρι το ρομαντικό στοιχείο και το μυστήριο.

Η δυσκολία των single μέσα στην πανδημία

Αν και το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων στην έρευνα ήταν single, μόλις το 9% έχει βγει ραντεβού κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς. Το εντυπωσιακό ποσοστό του 84% που έχει βγει ραντεβού αναφέρει ότι η πανδημία έκανε αυτή την εμπειρία εξαιρετικά δύσκολη.

Το περίπου ¼ των ερωτηθέντων που έχουν γνωρίσει κάποιον έχουν μεταφέρει το ραντεβού σε ψηφιακή πλατφόρμα. Όμως, ακόμα κι αν πήγε καλά κάποιο ραντεβού, η συνέχεια είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι οδηγίες των αρχών και τα κρούσματα δυσκολεύουν τη σύναψη σχέσεων οποιουδήποτε είδους.

Αν και πριν υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που έκαναν γνωριμίες μέσω εφαρμογών και site, ο απώτερος στόχος ήταν πάντα η συνάντηση από κοντά. Τώρα, όλα μένουν στο ψηφιακό επίπεδο και αυτό αποθαρρύνει πολύ κόσμο. Υπήρξαν βέβαια και αρκετοί που αποφάσισαν να βγουν ραντεβού από κοντά, ένα ποσοστό κοντά στο 54%, ενώ παράλληλα προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα μέτρα ασφαλείας.

Το βέβαιο είναι ότι όσοι είναι single κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, δύσκολα καταφέρνουν να βρουν σύντροφο υπό τέτοιες συνθήκες και η μοναξιά είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, που αντιμετωπίζουν, κάτι που επιβαρύνει αργά ή γρήγορα την ίδια την ψυχική τους υγεία (μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης κατάθλιψης).

Πηγή:  www.verywellmind.com/relationships-during-covid19-survey-5105103