«Πονηρό» mobile app – Σε δελεάζει με πορνογραφικό υλικό, σε φωτογραφίζει και ζητά λύτρα

Μία εφαρμογή ενηλίκων για Android (προβάλει πορνογραφικό υλικό) τραβάει κρυφά selfies τον χρήστη και τον εκβιάζει με τις άσεμνες φωτογραφίες.

Η εφαρμογή “Adult Player” για Android λειτουργεί σαν εφαρμογή που σχεδιάστηκε να επιτρέπει στους χρήστες να δουν πορνογραφικό υλικό. Όταν εγκατασταθεί όμως αποκτάει πρόσβαση και στην κάμερα.

Στη συνέχεια η εφαρμογή παίρνει κρυφά φωτογραφίες του χρήστη, και απαιτεί λύτρα, ενώ το τηλέφωνο παραμένει κλειδωμένο. Η εφαρμογή απειλεί τον χρήστη με την έκθεση των εικόνων και των πληροφοριών που συνέλεξε, καθώς και με τη διαγραφή όλων των δεδομένων της συσκευής. Τα λύτρα που ζητάνε οι απατεώνες για να μην πραγματοποιήσουν τις απειλές τους είναι 500 δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας Zscaler.
Η εφαρμογή “Adult Player” έχει κωδικοποιηθεί έτσι ώστε ακόμη και μετά από μια επανεκκίνηση, η συσκευή παραμένει κλειδωμένη. Μια εναλλακτική λύση που έχει το θύμα, είναι η εκκίνηση της συσκευής σε safe mode. Η εκκίνηση σε safe mode ποικίλλει ανάλογα με τη συσκευή σας. Η ασφαλής λειτουργία εκκινεί τη συσκευή με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, χωρίς να τρέχει εφαρμογές τρίτων.

Αν είχατε κατεβάσει την εφαρμογή και σας κλείδωσε την συσκευή σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Για την κατάργηση της εγκατάστασης του ransomware από τη συσκευή σας, θα πρέπει να αφαιρέσετε πρώτα το προνόμια διαχειριστή που έχει αποκτήσει. Για να το κάνετε πηγαίνετε στο Ρυθμίσεις – Ασφάλεια – Διαχειριστής εφαρμογών και επιλέξτε το ransomware app, για να το απενεργοποιήστε.Μόλις γίνει αυτό, μπορείτε να πάτε από Ρυθμίσεις – Εφαρμογές – Κατάργηση εγκατάστασης ransomware app.

Για να αποφύγετε να πέσετε θύματα αυτών των ransomware , είναι πάντα καλύτερο να κατεβάσετε εφαρμογές μόνο από αξιόπιστες καταστήματα app, όπως το Google Play.

 

Πηγή: sigmalive.com