Ποια συστατικά των τροφίμων ενισχύουν τη μνήμη


Το απαιτητικό πρόγραμμα της καθημερινότητας αποτελεί συχνά δοκιμασία για τη μνήμη. Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν τρόπους για να την ενισχύσουν, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Βασική προϋπόθεση για γερή μνήμη και συγκέντρωση είναι φυσικά ο επαρκής ύπνος, που δίνει στον εγκέφαλο τη δυνατότητα να ξεκουραστεί. Πέρα από τον ύπνο, όμως, και η διατροφή μπορεί να βοηθήσει, προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Παρακάτω θα δείτε ποια είναι αυτά:

Υδατάνθρακες. Η γλυκόζη αποτελεί το βασικό «καύσιμο» του εγκεφάλου και συμμετέχει στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του. Καλύτερη επιλογή είναι οι πηγές σύνθετων υδατανθράκων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης, που προκαλούν βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης, και συνεπώς καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων στο αίμα και της παροχής της στον εγκέφαλο.

Ω-3 λιπαρά οξέα. Δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών και απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας και την ενίσχυση της μνήμης.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συμμετέχουν στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών, ενώ είναι απαραίτητα συστατικά για τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος. Στις πλούσιες πηγές τους συγκαταλέγονται το κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Αντιοξειδωτικά. Προστατεύουν τα κύτταρα του νευρικού συστήματος από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και συνδέονται με βελτίωση της μνήμης, επιβραδύνοντας τη γήρανση των κυττάρων του εγκεφάλου.

Πηγή : Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr