Πλαστικά & φούρνος μικροκυμάτων: Ποια 2 συστατικά πρέπει να αποφεύγετε

Τα περισσότερα πλαστικά δοχεία δεν είναι κατάλληλα για χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων, ενώ άλλα φέρουν σχετική ένδειξη που αναφέρει ότι είναι ασφαλή για έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.
Βέβαια, η ένδειξη στη δεύτερη περίπτωση σημαίνει ότι το δοχείο δεν θα λιώσει ή δεν θα αλλοιωθεί και όχι απαραίτητα ότι είναι απολύτως ασφαλές.

TV Dinner Cooking Inside Microwave Oven

Δύο συστατικά που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη βιομηχανία πλαστικών και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων είναι οι φθαλικές ενώσεις και η δισφαινόλη Α (BPA).

Οι εν λόγω χημικές ενώσεις θεωρούνται πιθανοί ενδοκρινικοί διαταράκτες, καθώς «μιμούνται» τη δράση των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, μπορούν ενδεχομένως να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των αναπαραγωγικών οργάνων του εμβρύου.

Η έκθεση στις φθαλικές ενώσεις έχει συσχετιστεί με χειρότερη ποιότητα σπέρματος στους άντρες, ενώ η έκθεση στο BPA έχει συσχετιστεί με τον πρόωρο τοκετό, με μεταβολές στα κύτταρα του μαστού και του προστάτη, με την πρόωρη έναρξη της εφηβείας, την παχυσαρκία, το διαβήτη και την καρδιοπάθεια.

Οι ειδικοί συνιστούν αποφυγή της έκθεσης σε αυτές τις χημικές ουσίες –στο μέτρο του δυνατού– βάσει τεκμηρίων από έρευνες σε ζώα αλλά και σε ανθρώπους.

Ένα πολύ απλό μέτρο που μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε είναι να αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικών δοχείων στο φούρνο μικροκυμάτων και να επιλέγουμε γυάλινα ή κεραμικά σκεύη για να ζεστάνουμε το φαγητό μας.

Επίσης, πρέπει να αντικαθιστούμε πλαστικά δοχεία φαγητού που έχουν φθαρεί ή αλλοιωθεί με οποιοδήποτε τρόπο.

Πηγή: ΤΙΜΕ