Παρουσιάστηκε από το ΓΤΠ και τον ΘΟΚ το φωτογραφικό λεύκωμα «Φως στη σκηνή/The stage exposed»

To δίγλωσσο φωτογραφικό λεύκωμα «Φως στη σκηνή/The stage exposed» παρουσίασαν χθες βράδυ, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου.

Η εκδήλωση, η οποία αποτέλεσε την πρώτη δράση των δύο οργανισμών, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα, περιλάμβανε παρουσίαση του λευκώματος και έκθεση φωτογραφίας, μέσα από το πολύτιμο έργο των αείμνηστων φωτογράφων Κώστα Φαρμακά και Γιώργου Κατσούρη, οι οποίοι αποτύπωσαν τις θεατρικές παραγωγές του ΘΟΚ κατά την πρώτη δεκαετία λειτουργίας του κρατικού θεάτρου.

Σε χαιρετισμό του εκ μέρους της Πρώτης Κυρίας Άντρης Αναστασιάδη, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και MKO κ. Γιάννης Γιαννάκη, σημείωσε ότι «η διαφύλαξη της ιστορίας και το πολιτισμού είναι χρέος όλων μας, επειδή ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί το κλειδί για ισχυρές και ανθεκτικές κοινωνίες». Τόνισε δε ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να διατηρεί στις προτεραιότητές της την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας.

Σε ομιλία της η Διευθύντρια του ΓΤΠ κα Σόφη Μιχαηλίδου, επεσήμανε ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών «ως ενεργός θεματοφύλακας της συλλογικής μνήμης του τόπου μέσα από τα αρχεία που διατηρεί, δεν θα μπορούσε στις αρχειακές αναζητήσεις του να μη συμπεριλάβει αυτόν τον θησαυρό τεκμηρίωσης δέκα ετών». Τόνισε παράλληλα πως συνεργασία αυτή μεταξύ ΓΤΠ και ΘΟΚ θα εμπλουτιστεί και με άλλες δράσεις με στόχο πάντα την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας.

Η Πρόεδρος του ΘΟΚ κα Αντιγόνη Αθηαινίτη, ανέφερε από της πλευράς της ότι «οι δύο δημιουργοί με τη ματιά και την ακάματη εργασία τους ανέδειξαν τα πρώτα καθοριστικά βήματα και ανοίγματα του ΘΟΚ».  Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι  η συνέργεια μεταξύ ΘΟΚ και ΓΤΠ θα είναι γονιμότατη και θα αποδώσει κι άλλους καρπούς στο άμεσο μέλλον».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση για την τέχνη της θεατρικής φωτογραφίας με εισηγητές τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Φρέντερικ Νικόλα Λαμπούρη και τον σκηνοθέτη Πάρι Ερωτοκρίτου. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο  δημοσιογράφος  Σταύρος Χριστοδούλου.