ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄ ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ


Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης (3 Οκτωβρίου 2023) το ανακαινισμένο από την ΟΠΑΠ Κύπρου, Αμφιθέατρο Μακάριος Γ΄ της Σχολής Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας». Το Αμφιθέατρο, το οποίο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 1969, αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία του πολιτισμού του τόπου μας αλλά και στο διαχρονικό συναπάντημα πολιτιστικών εκφράσεων από όλο τον κόσμο.

Ιστορική χαρακτήρισε την αναβάθμιση του Αμφιθεάτρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο που δεν αφορά μόνο στην ανοικοδόμησή του και την αισθητική του βελτίωση αλλά δημιουργείται ένα σύγχρονο περιβάλλον το οποίο θα προσφέρει στο κοινό μια σαφώς βελτιωμένη εμπειρία πολιτισμού και τέχνης». Εξέφρασε δε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του ιδίου και της Πολιτείας για την συμβολή της ΟΠΑΠ Κύπρου, η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε «βρίσκεται παντού».

Ο κύριος Χριστοδουλίδης εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας προς το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση της Σχολής Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας» για το ποιοτικό έργο το οποίο επιτελούν εδώ και δεκαετίες, ανακοινώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα αναλάβει το κόστος δημιουργίας δωματίου ακουστικής περιγραφής ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής.

Αναφερόμενος στον ΘΟΚ, ο οποίος από το 1987 έχει αναλάβει τη διαχείριση του Αμφιθεάτρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο Οργανισμός, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού, δίνει μια μακρόπνοη υπόσχεση για την ουσιαστική προώθηση του πολιτισμού του τόπου μας. Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κύριος Χριστοδουλίδης, «επενδύει στον πολιτισμό με στόχο, ανάμεσα σε πολλά άλλα, να προσφέρουμε στους πολίτες μας και ιδιαίτερα στους νέους ποιοτικές επιλογές». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου, η Πολιτεία θα προσφέρει δωρεάν σε όλους τους νέους που κλείνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους μια κάρτα πολιτισμού για να έρθουν πιο κοντά στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου, Δημήτρης Αλετράρης, είπε ότι «η συνέργεια ποιότητας και κοινωνικής προσφοράς, όπως την εκδηλώνουν η Σχολή Τυφλών και ο ΘΟΚ,  αποτελεί διαχρονικά και τον άξονα λειτουργίας της εταιρίας ΟΠΑΠ Κύπρου, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Στη βάση αυτής της φιλοσοφίας και θεωρώντας ότι ο πολιτισμός είναι η ταυτότητα της χώρας μας, το παρόν και το μέλλον της, στηρίξαμε την ανακαίνιση του Αμφιθεάτρου που χαιρόμαστε απόψε».

Ο κύριος Αλετράρης επισήμανε και μια ημερολογιακή σύμπτωση η οποία μπορεί συνειρμικά να ερμηνεύσει και τη διαχρονική συμπόρευση της ΟΠΑΠ Κύπρου με τη Σχολή Τυφλών, το Αμφιθέατρο και βέβαια με τον ΘΟΚ Το 1969 ήρθε ο Οργανισμός ΟΠΑΠ, το 1969 δημιουργήθηκε το Αμφιθέατρο και λίγο αργότερα ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου. Αυτή η ευτυχής για τον τόπο χρονική ταύτιση κράτησε αλληλένδετα και αλληλέγγυα τα βήματα μας προς όφελος της Κύπρου μας!».

Καταλήγοντας ο κύριος Αλετράρης διαβεβαίωσε ότι «στη διαφύλαξη και την ανάπτυξη του πολιτισμού μας αλλά και στην ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας, η ΟΠΑΠ Κύπρου θα ενώνει πάντα δυνάμεις με την κοινωνία και την ίδια την Πολιτεία».

Συγκινημένη η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας», Δρ. Ειρήνη Μαυρή Χατζηλουκά, κατέθεσε το σεβασμό της στους εμπνευστές της δημιουργίας του Αμφιθεάτρου, αείμνηστους Νίκο Ιερείδη, πρώτο Διευθυντή της Σχολής Τυφλών το 1960 και Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, Πρόεδρο τότε του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής. Στη βάση του δικού τους οράματος, είπε η κυρία Μαυρή Χατζηλουκά, «συνεχίζουμε αφοσιωμένα ώστε η εκπαίδευση και η ευημερία των ατόμων με Οπτική Αναπηρία στην Κύπρο και η ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική, εκπαιδευτική και επαγγελματική ζωή του τόπου μας, να αποδώσει όσα ο κάθε πολίτης αναζητά και δικαιούται».

Η Πρόεδρος της Σχολής Τυφλών, αφού ευχαρίστησε την Πολιτεία, τον ΘΟΚ και την ΟΠΑΠ Κύπρου για την συνδρομή τους στο έργο της Σχολής, εξέφρασε την προσδοκία της περαιτέρω στήριξης και ενίσχυσης των προγραμμάτων της Σχολής ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Το Αμφιθέατρο Μακάριος Γ΄ της Σχολής Τυφλών αποτελεί σημείο αναφοράς και στην ιστορία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου,είπε στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Οργανισμού Αντιγόνη Παπαφιλίππου. Παραθέτοντας σειρά ιστορικών παραστάσεων του ΘΟΚ αλλά και μεγάλων ηθοποιών που άφησαν υπέροχα τις ερμηνείες τους στο Αμφιθέατρο, η κυρία Παπαφιλίππου τόνισε ότι αυτό αποτελεί βασική σκηνή του Οργανισμού και αγκαλιάζεται με την δέουσα προσοχή, φροντίδα και αγάπη. Ευχαρίστησε δε την ΟΠΑΠ Κύπρου για τη διαχρονική στήριξη που παρέχει στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης άρχισε με υπέροχες ερμηνείες από το Μουσικό Σχήμα της Σχολής Τυφλών «Μελωδίτες» τα μέλη του οποίου έδωσαν αυθεντικά και την πολιτιστική διάσταση των προγραμμάτων εκπαίδευσης της Σχολής.

Ακολούθησε το βασικό μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος, την επιμέλεια και παρουσίαση του οποίου είχε ο δημιουργός Κώστας Κακογιάννης, πλαισιωμένος από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής «Τρακάρτ» υπό τη διεύθυνση του Άρη Αντωνιάδη, το Φωνητικό σύνολο «Διάσταση» και τις  ερμηνεύτριες Μάριαμ Βενιζέλου, Μάρα Κωνσταντίνου και Γεωργία Νεοκλέους. Εξαίρετοι όλοι τους, επένδυσαν με τον πιο ποιοτικό τρόπο την ιστορική βραδιά στη Αμφιθέατρο Μακάριος Γ΄ της Σχολής Τυφλών. Την επιμέλεια και το συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε η εταιρία παραγωγών «Σχοινής και Παπαδόπουλος».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε σύντομη ταινία για την ιστορία της Σχολής Τυφλών και του Αμφιθεάτρου στην οποία καταγράφηκαν ιστορικοί σταθμοί και γεγονότα. Την ταινία επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Σάββας Κοσιάρης σε συνεργασία με το ΡΙΚ, τον σκηνοθέτη Χρίστο Κανικλίδη και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.