Παιδοκαρδιολογική Κλινική Μακάρειου Νοσοκομείου: «Αγκαλιά ζωής» για παιδιά με καρδιολογικά προβλήματα


Η Κλινική εξειδικεύεται στη φροντίδα και παρακολούθηση παιδιών με καρδιολογικά προβλήματα από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Η ποιοτική φροντίδα και υγεία των παιδιών, αποτελεί προτεραιότητα για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), οποίος διαθέτει το πλέον ολοκληρωμένο και άρτια στελεχωμένο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της χώρας, το Μακάρειο Νοσοκομείο.

Πρωταρχικός σκοπός του Μακάρειου Νοσοκομείου, είναι η παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών υγείας στα παιδιά, αλλά και τις μητέρες, μέσω των εξειδικευμένων Τμημάτων και Κλινικών του.

Η Παιδοκαρδιολογική Κλινική

Μία από αυτές είναι και η Παιδοκαρδιολογική Κλινική, η οποία εξειδικεύεται στη φροντίδα και παρακολούθηση παιδιών με καρδιολογικά προβλήματα από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση τους και τα οποία μπορεί να χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής, χειρουργικής επέμβασης, καθετηριασμού ή μετεγχειρητικής παρακολούθησης. 

Η Κλινική βρίσκεται στον πρώτο όροφο του Νοσοκομείου, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο που δημιουργήθηκε με γνώμονα την εξασφάλιση ενός ήρεμου και φιλικού προς το παιδί περιβάλλοντος. Εκτός από το ιατρικό προσωπικό, η Κλινική στελεχώνεται και από εξειδικευμένο νοσηλευτικό και γραμματειακό προσωπικό.

Στην Κλινική παραπέμπονται, κυρίως από παιδιάτρους αλλά και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, παιδιά όταν υπάρχει η υποψία συγγενούς ή επίκτητης καρδιοπάθειας, αρρυθμίας ή στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου.

Μετά την παραλαβή του παραπεμπτικού και ανάλογα με την αιτία παραπομπής, διευθετείται ραντεβού αξιολόγησης, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιείται κλινική εξέταση, υπερηχοκαρδιογράφημα και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και ανάλογα με τα συμπτώματα του ασθενούς και τα αρχικά ευρήματα, ενδεχομένως να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, όπως δοκιμασία κοπώσεως, Holter monitoring, κ.ά.

Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων, οι ιατροί της Κλινικής ενημερώνουν εκτενώς την οικογένεια για τα αποτελέσματά τους. Εάν προκύψει οποιοδήποτε παθολογικό εύρημα, επεξηγείται λεπτομερώς η διάγνωση και εάν ο ασθενής χρήζει φαρμακευτικής αγωγής ή χειρουργικής επέμβασης τίθεται σε τακτική παρακολούθηση.

Ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και κάλυψη

Η Κλινική παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα ενδονοσοκομειακής περίθαλψης και κάλυψης. Οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα που χρήζουν νοσηλείας, μπορούν να νοσηλευθούν στο Παιδιατρικό Τμήμα, στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ή στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Παίδων, ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης και την ηλικία του ασθενούς.

Ακόμη, παρέχει παιδοκαρδιολογική ενδονοσοκομειακή κάλυψη 24 ώρες την ημέρα για όλους τους ασθενείς που χρήζουν επείγουσας παιδοκαρδιολογικής εκτίμησης.

Επειδή κάποια παιδία με συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες έχουν παθολογικά ευρήματα και από άλλα συστήματα του οργανισμού ή έχουν υποκείμενη γενετική ανωμαλία, η Κλινική βρίσκεται σε στενή συνεργασία με άλλες ιατρικές ειδικότητες και επαγγελματίες υγείας, όπως Παιδοπνευμονολόγους, Γενετιστές, Παιδονευρολόγους, διαιτολόγους και φυσιοθεραπευτές. 

Οι προγεννητικοί έλεγχοι και η σημασία τους

Η Παιδοκαρδιολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου του ΟΚΥπΥ, παρέχει και εξειδικευμένη προγεννητική διάγνωση καρδιοπαθειών. Εμβρυικά υπερηχοκαρδιογραφήματα είναι δυνατόν να διεξαχθούν από τη 13-14η εβδομάδα κύησης, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις πραγματοποιούνται συνήθως στις 18-23 εβδομάδες κύησης.

Αξίζει να αναφερθεί πως, το εμβρυικό υπερηχοκαρδιογράφημα μπορεί να διαγνώσει τις περισσότερες καρδιακές ανατομικές ανωμαλίες, διαταραχές καρδιακής λειτουργίας και διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. 

Μετά την ολοκλήρωση του εμβρυικού υπερηχοκαρδιογραφήματος τα αποτελέσματα επεξηγούνται στην οικογένεια. Εάν υπάρχει καρδιολογικό πρόβλημα, οι ιατροί της Κλινικής εξηγούν αναλυτικά στην οικογένεια τις επιλογές της, καθώς και το εάν ο ασθενής θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση μετά τη γέννηση.

Σημειώνεται ότι, σε περιπτώσεις εμβρυικής αρρυθμίας, φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χορηγηθεί στο έμβρυο μέσω της μητέρας για να ελεγχθεί η αρρυθμία και να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις στο έμβρυο καθώς και πρόωρος τοκετός. 

Στις περιπτώσεις, δε, όπου σε έμβρυα υπάρχουν ενδείξεις για συνοδά προβλήματα ή γενετική ανωμαλία, οι μητέρες παραπέμπονται σε γυναικολόγους για περαιτέρω απεικονιστικό έλεγχο και αμνιοπαρακέντηση, ενώ τους προσφέρεται και η επιλογή της προγεννητικής συμβουλευτικής από το Τμήμα Γενετικής του νοσηλευτηρίου.

Εξάλλου, σε περιπτώσεις όπου τα έμβρυα διαγιγνώσκονται με καρδιολογικό πρόβλημα, γίνεται επαναληπτικός έλεγχος στις εγκυμονούσες για επανεκτίμηση του προβλήματος. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του υποκείμενου καρδιολογικού προβλήματος και την ανάγκη ή όχι για άμεση επέμβαση μετά τη γέννηση, σε συνεργασία με τους γυναικολόγους οι γιατροί της Κλινικής αποφασίζουν για τον καταλληλότερο τόπο διεξαγωγής του τοκετού.

Συνεχής επικοινωνία με οικογένεια και ασθενείς

Τονίζεται ότι, η διάγνωση καρδιολογικού προβλήματος, είτε προγεννητικά είτε σε οποιαδήποτε φάση της ζωής ενός παιδιού, έχει σημαντική ψυχολογική επίδραση στην οικογένεια. Για τον λόγο αυτό, οι γιατροί της Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου είναι πάντα διαθέσιμοι για επικοινωνία με τους ασθενείς και τις οικογένειές τους σε οποιαδήποτε φάση για να τους εξηγήσουν πιθανές νέες απορίες ή νέα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν. 

Στην Κλινική, ακόμη, οι ασθενείς ενημερώνονται και λαμβάνουν πληροφορίες για τον Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών, ο οποίος επιτελεί σημαντικό έργο, υποστηρίζοντας τις οικογένειες και τους ασθενείς σε πολλά επίπεδα, σε συνεργασία με το προσωπικό της Κλινικής.

Ο ΟΚΥπΥ

Ο ΟΚΥπΥ, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο συνεχίζει πάντα να εκσυγχρονίζει και να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του βάση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού πλάνου με επίκεντρο τον ασθενή.

***Περισσότερες πληροφορίες για την Κλινική και για επικοινωνία με τους ιατρούς της ΕΔΩ (https://shso.org.cy/clinic/paidokardiologiko/).

Female doctor with the stethoscope holding heart