ΟΘΩΝΑΣ ΜΕΤΑΞΑΣ «Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ »

Με αφορμή τη συνεργασία του Όθωνα Μεταξά με τον Χάρη Ρώμα στην παράσταση «Ο Βαφτιστικός της Κυρίας» αρχίσαμε μαζί του μια όμορφη συζήτηση μέσα από την οποία αποκαλύφθηκαν όμορφες και αληθινές πλευρές του. Φτιάξαμε ένα κέντημα με όλες του τις αλήθειες για το πεπρωμένο, την αρνητική κριτική, την «ποιότητα» στο θέατρο, την «κούραση» του να υποδύεσαι τον ίδιο ρόλο τόσα βράδια, την πορεία του ως μουσικός και τόσα άλλα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑ

Κύριε Μεταξά ,  αυτή η θεατρική σεζόν σας βρίσκει να  συνυπάρχετε στην σκηνή με τον κύριο Χάρη Ρώμα .

Ναι , είμαι μαζί  με τον Χάρη Ρώμα στην  παράσταση «Ο Βαφτιστικός της  Κυρίας», μια φάρσα δύο γάλλων συγγραφέων του 1917 στην οποία στηρίχτηκε και η οπερέτα του Σακελλαρίδη της οποία ς έχει  κάνει την διασκευή ο Χάρης Ρώμας  και την έχει μετατρέψει σε μια αμιγώς φάρσα, χωρίς τραγούδια . Η παράσταση παίζεται εδώ και  πέντε μήνες και πάει πολύ καλά.

Εγώ υποδύομαι  έναν πολεμιστή  που ερωτεύεται την νονά κάποιου συμπολεμιστή  του και παρουσιάζετε  σ’αυτήν ( η οποία δεν τον θυμάται) σαν βαφτιστικός της και διεκδικεί τον έρωτα της.  Έτσι ξεκινά μια σειρά από φάρσες, εκπλήξεις και ανατροπές .

Το «γαλλικό»  χιούμορ μπορεί να γίνει αποδεκτό, από τους έλληνες ;

Η  παράσταση είναι προσαρμοσμένη σε ελληνικά δεδομένα. Δεν νομίζω όμως να απέχει και πολύ, έτσι και αλλιώς οι καταστάσεις και οι  συνθήκες είναι σχεδόν ίδιες στους ανθρώπους, είτε είναι γάλλοι είτε είναι έλληνες.

Ο βαθμός δυσκολίας προσαρμογής στο ρόλο από τι εξαρτάται κάθε φορά ;

Είναι  αρκετές οι παράμετροι που καθορίζουν το πόσο σε δυσκολεύει ένας ρόλος, το ύφος, η ποιότητα του ρόλου, το πόσο “βαθύς” είναι , το πόσο έξω από μένα είναι , αν είναι ρόλος με πολλή κινησιολογία , τραγούδι κλπ.

Δεν είναι κουραστικό να υποδύεστε τον ίδιο ρόλο τόσα βράδια ;

Ναι ,ίσως αν η σεζόν είναι μεγάλη, απλά πάντα προσπαθείς να βρεις στο ρόλο κάτι που δεν το έχεις κάνει πριν, ειδικά όταν είναι ρόλοι ρεπερτορίου, δεν τελειώνει αυτή η προσπάθεια.

Ποιος ρόλος σας  “έβγαλε  πολύ από τα νερά σας” ;  

Όλοι οι ρόλοι έχουν κάποιο βαθμό δυσκολίας , εξαρτάται σε  ποια φάση είσαι. Θυμάμαι όμως πως αυτοί που με δυσκόλεψαν πιο πολύ ήταν, ο πρώτος μεγάλος μου ρόλος στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στην παράσταση «Hello Dolly» με την Χρυσούλα Διαβάτη. Η σκηνή του  Βασιλικού Θεάτρου όταν πρώτο πάτησα  μου φάνηκε σαν στάδιο, σκεφτόμουν πως μόνο για να την διανύσεις θες ένα ολόκληρο λεπτό πόσο μάλλον να παίζω και να την γεμίζω.  Ο  ρόλος που έκανα  με τον Γιώργο Σαχίνη, στο «Μοσκώβ Σελήμ»του Γεώργιου Βιζυηνόυ με δυσκόλεψε ιδιαίτερα λόγο έντονης κινησιολογίας.  Νιώθω όμως πως πάντα μέσα από την προσπάθεια και την επιμονή διευρύνονται τα όρια μου.

Αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται στην τηλεόραση ;

Η τηλεόραση έχει άλλες απαιτήσεις , άλλος όγκος δουλειάς , αλλά δεν συγκρίνεται με το θέατρο.

Πως νιώθετε που επιστρέψατε μετά από καιρό στη τηλεόραση ,

Αυτό είναι σαν το ποδήλατο δεν ξεχνιέται

Έτυχε να ζηλέψετε συνάδελφο για ρόλο ;

Όσους έχουν παίξει ωραία πράγματα στο  θέατρο, κλασσικό ρεπερτόριο και συνάδελφοι που έχουν παίξει σε αξιοσημείωτες ταινίες.

Θα κάνατε stand up comedy ;

Δεν νομίζω να έχω αυτή την ικανότητα. Παρόλο που έχω έντονο το προσόν του αυτοσχεδιασμού θέλει και κάτι παραπάνω που δεν ξέρω αν το έχω.

Στη ζωή σας γίνονται εναλλαγές ΄

Ναι και με πολύ γρήγορους ρυθμούς , συχνά πρέπει να προσαρμόζεσαι από την μια πτυχή του εαυτού σου σε κάποια άλλη

Αυτό πληγώνει ;

Εξαρτάται από τους  εξωγενείς παράγοντες που σ’οδηγούν εκεί . Αν συμβαίνει αυθόρμητα είναι πιο ομαλό.

Οι παραστάσεις μέχρι πότε θα συνεχίσουν ;

Μέχρι την Κυριακή των βαΐων .

Να περιμένουμε κάποια νέα θεατρική δουλειά το καλοκαίρι ;

Συζητάω για κάποιες περιοδείες.

Οι περιοδείες  δεν σας κουράζουν ;

Όλες οι δουλειές κουράζουνε.  Περνάς όμως και ευχάριστα, υπάρχουν εναλλαγές γνωρίζεις τόπους , αλλάζεις παραστάσεις

Το θέατρο χωρίζεται σε διάφορα είδη ;

Είτε είσαι στο θέατρο, είτε στο τραγούδι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες. Αυτό όμως δεν τις νομιμοποιεί κιόλας. Αν πας σε χώρο με ποιοτικές παραστάσεις δεν σημαίνει ότι θα δεις και κάτι καλό ή σε κάποιο χώρο πιο  εμπορικό θα δεις κάτι που δεν θα είναι καλό.

Θα βάζατε τον εαυτό σας σε μια ομάδα ηθοποιών ;

Έχω κάνει διάφορα πράγματα και εμπορικές και ποιοτικές δουλειές. Ένας ηθοποιός οφείλει να δοκιμάζεται σε διάφορα είδη για να πλουτίζει τον εαυτό του, να γίνεται καλύτερος. Όταν είναι πιο «ανάλαφρο» το πλαίσιο στο οποίο κινείται πρέπει να έχει πιο ψηλά τα ένστικτο της αυτοπροστασίας, ενώ σε ποιοτικό πλαίσιο πολλές φορές είναι πιο προστατευμένος από το ίδιο το πλαίσιο χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι κανόνας..

Σκεφτήκατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με το τραγούδι ;

Κάνω κάποια live με  σοβαρό, επαγγελματικό τρόπο σε μεγάλες μουσικές σκηνές, αλλά δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί παρακάτω, γιατί καμιά φορά πρέπει να αφήνεις τη ζωή να σε πηγαίνει.

Προς το παρόν στις  11 Απριλίου θα είμαι στον Σταυρό του Νότου.

Κάποιος που θα έρθει να σας δει τι τραγούδια θα ακούσει ;

Κυρίως ελληνικό έντεχνο και λαϊκό (Τσιτσάνη , Μικρούτσικου κλπ )

Γράφετε τραγούδια ;

Όχι είναι δύσκολο να γράψεις ωραία τραγούδια.

Πιστεύεται στην τύχη και το πεπρωμένο ;

Ναι πιστεύω ότι είναι  όλα είναι προσχεδιασμένα, οι κινήσεις, ο χαρακτήρας μας κλπ.  Όλα είναι φτιαγμένα με βάσει αυτά που είναι γραμμένο να συμβούν, με όλα όσα είναι γραμμένο να κάνουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθείς και να διεκδικείς όλα όσα θες.

Γιορτάζετε του Aγιού Βαλεντίνου ;

Όχι εδώ δεν γιορτάζω, δεν χρειάζομαι αφορμές για να εκφράσω τον έρωτα μου.

Εκφράζεται εύκολα τον έρωτα σας ;

Δεν ξέρω πρέπει να ρωτήσεις την άλλη πλευρά

Σας έκαναν κάποιο σχόλιο που να σας πλήγωσε ;

Δεν είμαι αρνητικός και δεν αντιδρώ σε κακό προαίρετα σχόλια, γιατί προφανώς άφησα εγώ ένα παραθυράκι για να το κάνει. Λαμβάνω υπόψη τα σχόλια του. Απλά με στενοχωρεί που υπάρχουν αυτοί οι κακοπροαίρετοι .

Εσείς κάνετε αρνητικά σχόλια ;

Είμαι αυστηρός με τους άλλους όπως και με τον εαυτό μου. Κάνω κάποια σχόλια αλλά με  καλή πρόθεση. Κάνω με τον ίδιο χειμαρρώδη τρόπο και αρνητική και θετική κρητική.

Η αυστηρότητα στην κριτική δεν οδηγεί στην στενοχώρια ή την κατάθλιψη ;

Προφανώς γιατί κυνηγάς μια τελειότητα που δεν υπάρχει. Η αυστηρότητα είναι αρκετά γιοτική, σε κάνει να κλείνεσαι στον εαυτό σου όμως σε βοηθά να γίνεις πιο καλός σε αυτό που κάνεις.

Νιώθετε ότι έχετε να προσφέρεται ακόμα πιο πολλά στο χώρο ;

Ναι

Το σίριαλ στο οποίο κάνατε μια γκεστ εμφάνιση ονομάζεται «Γυναίκα χωρίς όνομα» , για εσάς ποιες γυναίκες δεν έχουν όνομα;

Αυτές που δεν έχουν αλήθεια και προσωπικότητα, αυτό βέβαια ισχύει για όλους τους ανθρώπους,

Εσείς τέτοιους ανθρώπους τους αποβάλλεται από τη ζωή σας ;

Εννοείτε , ακαριαία.  Αυτοί οι άνθρωποι είναι τοξικοί και παρασιτικοί

Απογοητευτήκατε ποτέ από το χώρο ;

Πολλές φορές αλλά είμαι ακόμα εδώ.