Όταν Οι Σκύλοι Γίνονται “Γιατροί”

Dog doctor. Beagle dog with stethoscope isolated on orange background. Animals healthy care concept. Dog aid theme. (Dog doctor. Beagle dog with stethoscope isolated on orange background. Animals healthy care concept. Dog aid theme., ASCII, 116 compon

Η Χριστίνα Οικονόμου, ιδρυτικό μέλος της SAPT Hellas, μιλάει για τη θεραπευτική επαφή διαμέσου των ζώων.

Είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Έχει όμως και τη δύναμη να θεραπεύει, ιδιαίτερα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες; Υπάρχουν θεραπευτικοί σκύλοι; Σε ποιους απευθύνονται και τι τους προσφέρουν; Η Χριστίνα Οικονόμου, ιδρυτικό μέλος της SAPT Hellas απαντάει στις ερωτήσεις μας.

Κυρία Οικονόμου, ξέρουμε ότι ο σκύλος είναι από τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου. Η επαφή μαζί του όμως έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες;

Είναι γεγονός ότι άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως για παράδειγμα παιδιά ή ενήλικες με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, πρώην εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, ασθενείς με χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, ψυχασθενείς και ειδικότερα εκείνοι που διαβιούν μόνιμα μέσα σε ιδρύματα, στέγες ή ξενώνες κοινωνικών φορέων, βιώνουν μία καθημερινή ρουτίνα, χωρίς «αλλαγή παραστάσεων» ή τρόπους και συνθήκες που ευνοούν την ψυχική ανάταση. Και εδώ έρχεται η Θεραπευτική Επαφή διαμέσου των ζώων (Animal Assisted Therapy) που προσφέρει κοινωνική συναναστροφή και χαρά σε βαθμό που οποιοσδήποτε άνθρωπος – ειδικευμένος ή μη – δεν μπορεί να πλησιάσει.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί ένα ζώο και μάλιστα ένας σκύλος, φύσει κοινωνικό ον, διαθέτει το εκ γενετής χάρισμα να προσεγγίζει και να προσφέρει στοργή και αγάπη ανιδιοτελώς και απροσχημάτιστα, χωρίς να “κρίνει” με τον ανθρώπινο τρόπο. Ένας σκύλος χαίρεται και ανταποκρίνεται στα χάδια και την προσοχή, ανεξαρτήτως του από ποιον προέρχονται. Δεν έχει καμία σημασία για εκείνο αν ο άνθρωπος που του δίνει προσοχή είναι ψυχικά ασθενής ή παιδί με αυτισμό ή με γενετικό σύνδρομο και αυτή του η ιδιότητα κάνει τις «θεραπευτικές» του δυνάμεις ανεκτίμητες.

 

Άρα λοιπόν οι σκύλοι θεραπευτικής επαφής απευθύνονται σε αυτές τις ομάδες;

Πρακτικά, απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα όμως σε άτομα με κινητική ή νοητική αναπηρία, σε παιδιά με αυτισμό, σε ηλικιωμένους, γενικότερα σε ανθρώπους που ζουν στο «κοινωνικό περιθώριο».

Τι κερδίζουν αυτά τα άτομα μέσα από το πρόγραμμά σας;

Κερδίζουν την άδολη επαφή ενός πλάσματος που σου κάνει παρέα για αυτό ακριβώς που είσαι, την επαφή με το απαλό τρίχωμα, τη χαρά του παιχνιδιού και της βόλτας, την αίσθηση της ευθύνης, του ρυθμού, ψυχικού και σωματικού και της συντροφικότητας. Κερδίζουν τη μη λεκτική επαφή που, πολλές φορές, επιφέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα λόγια. Αυτή η μοναδική εμπειρία του «κοινωνικού ξεκλειδώματος» των ανθρώπων την ώρα που χαϊδεύουν, βουρτσίζουν, ή πηγαίνουν βόλτα έναν σκύλο είναι για εμάς έναυσμα συνέχισης και εντατικοποίησης της προσπάθειάς μας.

Πείτε μας λίγα λόγια για την SAPT Hellas.

Η SAPT Hellas είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση εθελοντών που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2005. Έχει πανελλαδική άδεια από το Υπουργείο Παιδείας που ανανεώνεται κάθε χρόνο. Εκτός από το πρόγραμμα των Σκύλων Θεραπευτικής Επαφής προς άτομα με αναπηρίες και γενικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, υλοποιεί και Εκστρατεία ενημέρωσης σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι επισκέψεις γίνονται δωρεάν, μετά από υποβολή ηλεκτρονικού αιτήματος των σχολείων και των φορέων. Η δράση της καλύπτει το νομό Αττικής, ωστόσο πραγματοποιούνται και επισκέψεις σε σχολεία ή ιδρύματα της περιφέρειας.

Η εκστρατεία ενημέρωσής σας απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. Πιστεύετε ότι σε αυτή την ηλικία μπαίνουν οι βάσεις για τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στα ζώα;

Ασφαλώς. Η άγνοια και η λανθασμένη ενημέρωση των «μεγάλων», κάνει πολλές φορές τα παιδιά επιθετικά ή/και φοβικά προς τους σκύλους. Είναι τεράστια η διαφορά όταν τους εξηγούμε λίγα πράγματα για τη γλώσσα του σώματος των σκύλων και τη σωστή συμπεριφορά απέναντί τους. Όταν δε, η οικογένεια αποφασίσει να υιοθετήσει έναν σκύλο, τα παιδιά μαθαίνουν την υπευθυνότητα και τη συντροφικότητα.

Με ποιους τρόπους μπορεί να σας βοηθήσει κάποιος;

Είτε στηρίζοντάς μας οικονομικά είτε ως εθελοντής. H βοήθεια που χρειαζόμαστε αφορά αφενός στις επισκέψεις μας σε σχολεία ή ιδρύματα και αφετέρου σε άλλη υποστήριξη, γενική, όπως μεταφράσεις κειμένων στα αγγλικά, εργασία από τον υπολογιστή και φυσικά υποστήριξη με φυσική παρουσία στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε ή συμμετέχουμε. Ένας εθελοντής εκπαιδεύεται για περίπου ένα εξάμηνο, συμμετέχοντας στις περισσότερες επισκέψεις για να μάθει την ομάδα και το έργο της από κοντά και, βέβαια, αν τον ενδιαφέρει να συνεχίσει να μας βοηθά, μπορεί μετά από εξάμηνη παρουσία του να καταχωρηθεί επισήμως ως εθελοντής της SAPT Hellas και είτε να παραμείνει στην Ομάδα Γενικής Υποστήριξης ή να υιοθετήσει ημίαιμο σκύλο που θα βρούμε μαζί και, κατόπιν σχετικής δωρεάν εκπαίδευσης (κυρίως δικής του και λιγότερο του σκύλου!), να μεταπηδήσει σταδιακά στην ομάδα επισκέψεων με σκύλο.

Πηγή : Thrive Global Greece