Όταν οι ψυχές αγγίζονται και θεραπεύονται – Η μαγεία της οπτικής επαφής.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τώρα περισσότερο από ποτέ, αναζητάμε καινοτόμους τρόπους για να βιώσουμε κάτι που περιλαμβάνει την ευημερία του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος.

Βαθύτερη σύνδεση

Κατέχουμε ένα ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο που μας βοηθά να κοιτάμε ο ένας τον άλλον και να βλέπουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Πόσο συχνά αφήνουμε τον εαυτό μας να κάνει μια βαθύτερη επαφή με έναν άλλον άνθρωπο;

Η μοναδική πράξη της οπτικής επαφής – είτε με ένα καινούργιο άτομο, με έναν πιθανό εργοδότη, με έναν παλιό φίλο-έχει τη δύναμη να προκαλέσει μια βαθύτερη σύνδεση.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι η πιο μακρά οπτική επαφή δεν αποτελεί πλέον καλή πρακτική για την γρήγορη τεχνολογικά κεκλιμένη κοινωνία. Οι ενήλικες κάνουν οπτικές επαφές κατά μέσο όρο μεταξύ του 30% και 60% του χρόνου ενώ χρειάζεται 60% με 70% για να δημιουργηθούν αισθήματα συναισθηματικής σύνδεσης.

Σήμερα, οι σχέσεις είναι συνήθως «συναλλακτικές». Το ένα άτομο δίνει και το άλλο παίρνει. Ενώ κοιτούν στα μάτια, και τα δύο άτομα καλούνται να λάβουν, κάτι που θα μπορούσε να είναι περίεργο.

Η ποιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων αποτελεί ένδειξη του επιπέδου της γαλήνης και της ευτυχίας. Τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα της σχέσης επηρεάζουν την ψυχική υγεία, την συμπεριφορά, την σωματική υγεία, και τον κίνδυνο θανάτου. Με απλά λόγια, η οπτική επαφή είναι ένας καταλύτης για την βελτίωση των αισθημάτων της συναισθηματικής σύνδεσης.

Εμπειρία

Η πράξη της οπτικής επαφής είναι γνωστή και ασκείται στην παράδοση των Βουδιστών και στην πνευματική ψυχολογία. Η σύγχρονη πρακτική της οπτικής επαφής μετατρέπει την δύναμη αυτής της άσκησης σε μια εντελώς προσιτή πρακτική.

Σε αυτή τη συγκεκριμένη μέθοδο, οι συμμετέχοντες τοποθετούνται σε ζευγάρια και διατηρούν άμεση, αδιάκοπη επαφή με τα μάτια που διαρκεί μεταξύ 60 δευτερολέπτων και 5 λεπτών.

Κατά τη διάρκεια της οπτικής επαφής, οι συμμετέχοντες βρίσκονται σε ένα ταξίδι εξερεύνησης των συναισθημάτων της έξαψης και της θεραπείας. Απαιτείται να παραμείνουν σιωπηλοί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και να ακολουθήσουν τις οδηγίες ενώ στο βάθος παίζει προσεκτικά επιλεγμένη μουσική.

Θεραπευτική δύναμη

Η οπτική επαφή ως πρακτική μπορεί να είναι μια πολύ ισχυρή μέθοδος θεραπείας επειδή μας βοηθά να δούμε τον εαυτό μας στο άτομο που κάθεται απέναντι μας.

Αμφισβητεί άμεσα την ψευδαίσθηση του διαχωρισμού και μας δίνει την ευκαιρία να βιώσουμε άμεσα την θεμελιώδη μας ενότητα.

Κάποιοι λένε ότι η οπτική επαφή τους έχει ανοίξει την πόρτα σε έναν νέο τρόπο αντίληψης του κόσμου και εσωτερικά και εξωτερικά. Σε ενεργειακό επίπεδο, τα ισχυρά θεραπευτικά κύματα μπορούν να γίνουν αισθητά σε όλο το δωμάτιο, ενισχύοντας την δύναμη της βαθύτερης ενότητας με όλους όσους είναι παρόντες.

Άγγιγμα της ψυχής

Κατά τη διάρκεια της, οι συμμετέχοντες μπορούν να βιώσουν μια κατάσταση διαλογισμού. Η διαδικασία της οπτικής επαφής προσκαλεί τους συμμετέχοντες να ανακαλέσουν τις έμφυτες αξίες τους. Όσο περισσότερο ένα άτομο μπορεί να δεχτεί και να παραδοθεί σε όλα όσα εκπέμπει συναισθηματικά, τόση μεγαλύτερη θα είναι η ικανότητα του να πάει βαθύτερα, κάτι που κάνει την εμπειρία ακόμα πιο πλούσια.

Η ιδέα του να μας δουν χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε ή να πούμε κάτι για να εκτιμηθούμε έχει σημαντική επίδραση στην ψυχή.

Πηγή : awakengr.com