ΟΠΑΠ Κύπρου: Σύμβαση Παραχώρησης και δεκαπενταετής άδεια


Η ΟΠΑΠ Κύπρου υπέγραψε σήμερα Σύμβαση Παραχώρησης με την Κυπριακή Δημοκρατία για την αποκλειστική διοργάνωση, παροχή και διαχείριση καθορισμένων τυχερών παιγνίων στην κυπριακή αγορά, για περίοδο 15 ετών.

Η Σύμβαση Παραχώρησης ευθυγραμμίζεται με διαχρονικούς στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτοί ορίζονται μέσω του Περί των Ορισμένων Τυχερών Παιχνιδιών Νόμου, που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2018. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, η ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς, η πάταξη του παράνομου τζόγου και η προώθηση του υπεύθυνου παιχνιδιού. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ) της Κύπρου αποτελεί πλέον τον ρυθμιστικό φορέα που θα εποπτεύει τις δραστηριότητες της ΟΠΑΠ Κύπρου.

Η παραχώρηση έχει άμεση ισχύ, έπειτα και από την χορήγηση της σχετικής άδειας από την ΕΑΣ, η οποία έλαβε χώρα νωρίτερα σήμερα. Σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης Παραχώρησης, το τίμημα για την άδεια θα καταβληθεί σε 15 ετήσιες δόσεις, βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου, ο οποίος θα αντανακλά και τις ετήσιες επιδόσεις των παιχνιδιών που παρέχονται από την ΟΠΑΠ Κύπρου. Η πρώτη δόση, ύψους €4,2 εκατομμυρίων, καταβλήθηκε σήμερα. Όλες οι υπόλοιπες δόσεις θα καταβάλλονται στις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους για το οποίο παρέχεται άδεια.

Επιπλέον, όπως προβλέπεται από τον Περί των Ορισμένων Τυχερών Παιχνιδιών Νόμο και τη Σύμβαση Παραχώρησης, η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του μεικτού κέρδους (GGR) της ΟΠΑΠ Κύπρου ανέρχεται στο 22,5%. Επίσης, η ΟΠΑΠ Κύπρου θα καταβάλλει πόσο ύψους 5% του GGR για χορηγίες αθλητικών, κοινωνικών και κοινωφελών δραστηριοτήτων εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ελάχιστοι ετήσιοι πρόσοδοι της Κυπριακής Δημοκρατίας ορίζονται στα €20 εκατομμύρια.

Από την πλευρά του, ο Kamil Ziegler, Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ και Πρόεδρος της ΟΠΑΠ Κύπρου, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υπογράψαμε τη νέα δεκαπενταετή Σύμβαση Παραχώρησης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ως όμιλος, δραστηριοποιούμαστε στην Κύπρο εδώ και 55 χρόνια, παρέχοντας δημοφιλή παιχνίδια και ελκυστικές εμπειρίες στους πελάτες μας, υποστηρίζοντας κοινούς στόχους και υλοποιώντας κοινωνικές πρωτοβουλίες με σημαντικό αντίκτυπο. Δέσμευση μας είναι ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο».

Ο ΟΠΑΠ δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 1969. Επί σειρά ετών, η ΟΠΑΠ Κύπρου παρέχει παιχνίδια που έχουν καθιερωθεί ως κορυφαίες επιλογές των Κυπρίων πελατών. Σε αυτά περιλαμβάνονται το ΤΖΟΚΕΡ, το ΛΟΤΤΟ, το ΠΡΟΤΟ, το ΚΙΝΟ, το SUPER 3, το EXTRA 5, το ΠΡΟΠΟ και το ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ. Στην «καρδιά» των δραστηριοτήτων της ΟΠΑΠ Κύπρου βρίσκεται το δίκτυο των πρακτορείων της, το οποίο αποτελείται από περισσότερα από 200 καταστήματα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά δίκτυα στη χώρα. Επίσης, η εταιρεία ακολουθεί τις ολοκληρωμένες πολιτικές του ομίλου ΟΠΑΠ για το Υπεύθυνο Παιχνίδι, κατέχοντας ηγετική θέση σε αυτόν τον τομέα.

Ταυτόχρονα, η ΟΠΑΠ Κύπρου αποτελεί έναν αξιόπιστο και υπεύθυνο σύμμαχο της κυπριακής κοινωνίας, προσφέροντας απτή αξία στους εταίρους της. Χαρακτηριστικά, η ΟΠΑΠ Κύπρου έχει αφήσει το στίγμα της στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, μέσω σημαντικών παρεμβάσεων. Αυτές εκτείνονται από τη δωρεά σύγχρονου εξοπλισμού μαστογραφίας έως την παροχή στήριξης σε δράσεις θεραπείας και ενημέρωσης για τον καρκίνο μαζί με τον οργανισμό Europa Donna, καθώς και από την έμπρακτη βοήθεια προς το ΓεΣΥ έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού, έως τη στήριξη κορυφαίων φορέων όπως ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, ο Aντικαρκινικός Σύνδεσμος, ο ΠΑΣΥΚΑΦ, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» και το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, μεταξύ άλλων.

Ακόμη, η ΟΠΑΠ Κύπρου έχει βαθιά σύνδεση με τον κυπριακό Αθλητισμό, αποτελώντας διαχρονικό αιμοδότη του. Μέσω θεσμικών συνεργασιών με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς και με τη μεγάλη πλειοψηφία των αθλητικών ομοσπονδιών, η εταιρεία στέκεται στο πλευρό του αθλητισμού, από τις υποδομές έως τα εθνικά πρωταθλήματα και την Ολυμπιακή Ομάδα της Κύπρου, που θα εκπροσωπήσει τα εθνικά χρώματα στο υψηλότερο επίπεδο παγκοσμίως.

Στον Πολιτισμό, η ΟΠΑΠ Κύπρου συνεργάζεται ενεργά με το Υφυπουργείο Πολιτισμού και σειρά πολιτιστικών οργανισμών, με στόχο την προστασία και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, καθώς και τη στήριξη της ανάπτυξης του πολιτιστικού τομέα. Μεταξύ άλλων, η ΟΠΑΠ Κύπρου αποτελεί υπερήφανο χορηγό του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, λαογραφικών ομίλων και φορέων, συναυλιών, τοπικών και διεθνών φεστιβάλ, θεατρικών παραστάσεων κ.ά.

Τέλος, στην Παιδεία, η εταιρεία έχει ενώσει τις δυνάμεις της με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας προς όφελος της νέας γενιάς της Κύπρου – του πολυτιμότερου κεφαλαίου της χώρας. Στον τομέα αυτό, η ΟΠΑΠ Κύπρου έχει υλοποιήσει σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η παροχή δωρεάν γευμάτων σε χιλιάδες μαθητές της υπαίθρου, κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Επίσης, η εταιρεία στηρίζει τη δημιουργία και λειτουργία μουσικών και αθλητικών σχολείων, ενισχύει ειδικά σχολεία και υποστηρίζει καινοτόμα προγράμματα που έχουν ως στόχο να εμπνεύσουν τους νέους, με έμφαση στους τομείς των επιστημών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.