Όμιλος Coca-Cola HBC: Οι κορυφαίες επιδόσεις σε αξιολογήσεις ESG επιβεβαιώνουν τον ηγετικό του ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη


Κατατάσσεται ως η πιο βιώσιμη εταιρεία ποτών στον κόσμο για έβδομη φορά

Η Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC) συγκεντρώνει τις υψηλότερες βαθμολογίες και κατατάξεις σε δέκα από τις πλέον αναγνωρισμένες αξιολογήσεις ESG, επιτυγχάνοντας κορυφαίες επιδόσεις που αναγνωρίζονται από 10 σημαντικούς βαθμολογητές ESG, συμπεριλαμβανομένων των Δεικτών Βιωσιμότητας Dow Jones (DJSI) και CDP .

Το Δεκέμβριο του 2023, η Coca-Cola HBC ανακηρύχθηκε για μια ακόμα φορά ως η πιο βιώσιμη εταιρεία στον κλάδο των ποτών σε παγκόσμιο επίπεδο από το Δείκτη Βιωσιμότητας Dow Jones (DJSI) για το 2023. Αυτή η αναγνώριση αποτελεί την έβδομη φορά που ο Όμιλος κατατάσσεται στην κορυφή και τη 13η συνεχόμενη χρονιά που συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών κορυφαίων επιδόσεων.  Το Global Sustainability Yearbook για το 2024 από την S&P, η οποία εκδίδει το Δείκτη Βιωσιμότητας Dow Jones, τοποθετεί την Coca-Cola HBC στο 1% των 9.400 εταιρειών σε 62 κλάδους, αποδεικνύοντας την παγκόσμια ηγετική της θέση στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σημαντική προσθήκη στη λίστα των επιτευγμάτων της Coca-Cola HBC αποτελεί και η διπλή αξιολόγηση “A” από το CDP για τις εξαιρετικές επιδόσεις της στην προστασία του κλίματος και τη διαχείριση του νερού. Η βελτιωμένη αυτή αξιολόγηση σε σχέση με την “A-” του προηγούμενου έτους αποδεικνύει την αφοσίωση του Ομίλου στη διαφάνεια και την περιβαλλοντική ηγεσία, καθώς τοποθετείται σε μια επίλεκτη ομάδα εταιρειών παγκοσμίως που έχουν επιτύχει αντίστοιχη υψηλή αξιολόγηση από το CDP.

Αυτά τα επιτεύγματα σηματοδοτούν σημαντικά ορόσημα στο ταξίδι αειφορίας του Ομίλου για να επιτύχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2040, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν τη δέσμευσή του για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της «Αποστολής 2025» και των στρατηγικών πυλώνων της: κλίμα, συσκευασίες, νερό, πρώτες ύλες, διατροφή, άνθρωποι και κοινωνία. Επιπλέον, οι επιτυχίες σε επίπεδο ESG αποτελούν σημαντικά βήματα σε αυτή τη μακρά διαδρομή, με την Coca-Cola HBC να τοποθετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων στον πυρήνα της στρατηγικής της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Coca-Cola HBC, Zoran Bogdanovic, δήλωσε: «Τα επιτεύγματα αυτά είναι το αποτέλεσμα του ξεκάθαρου οράματος και των στόχων μας όσον αφορά στη βιωσιμότητα, της τολμηρής επιχειρηματικής νοοτροπίας μας και της ισχυρής πεποίθησής μας ότι η βιωσιμότητα αποτελεί καίριο μοχλό για την ανάπτυξη και την αξία του οργανισμού μας. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην τεχνολογία, την καινοτομία και τις συνέργειες, αλλά και να δοκιμάζουμε νέες λύσεις, καθώς συνεχίζουμε να χαράσσουμε την πορεία μας προς τη βιωσιμότητα. Προχωράμε δυναμικά προς τους στόχους βιωσιμότητας που έχουμε θέσει, καθώς συνεχίζουμε να ανοίγουμε νέους ορίζοντες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Συνεπής με τη στρατηγική του Ομίλου για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η Coca-Cola HBC Κύπρου υλοποιεί στην Ελλάδα σημαντικές πρωτοβουλίες βιωσιμότητας για την επίτευξη του στόχου της για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2040. Προς την κατεύθυνση αυτή, εργάζεται εντατικά για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και έχει επιτύχει σημαντικούς στόχους ώστε η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας των εργοστασίων της να προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές, ενώ πάνω από το 65,5% της συνολικής ενέργειας να προκύπτει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, θέτοντας ως προτεραιότητα το πρόγραμμα «Πράσινος Στόλος», η Coca-Cola HBC Κύπρου χρησιμοποιεί ηλεκτρικά περονοφόρα στα εργοστάσιά της, ενώ παράλληλα αντικαθιστά τον στόλο της με ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα. Ταυτόχρονα, σε αυτό το ταξίδι ελαχιστοποίησης του ανθρακικού της αποτυπώματος, η εταιρεία αντικαθιστά τα ψυγεία της στην αγορά με εξοπλισμό υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ορθής διαχείρισης του νερού, η Coca-Cola HBC Κύπρου έχει προχωρήσει  στην εγκατάσταση συστημάτων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75% στα εργοστάσιά της Λευκωσίας και του Κύκκου,   ενώ παράλληλα διεξάγει συνεχή έλεγχο και καταμέτρηση καταναλώσεων μέσω αναλύσεων και online μετρήσεων σε καθημερινή βάση για την ακριβή αποτύπωση του δικτύου του νερού. .

Τέλος, η εταιρεία στέκεται ενεργά δίπλα στην κοινωνία, ενδυναμώνει τη νέα γενιά και ενισχύει την απασχόληση, υλοποιώντας το καινοτόμο πρόγραμμα δωρεάν εκπαιδεύσεων «Youth Empowered».

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις Δεσμεύσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου Coca-Cola HBC εδώ και της Coca-Cola HBC Κύπρου  εδώ.