Ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία το πρώτο εκπαιδευτικό, περιβαλλοντικό πρόγραμμα mind REset !


Το mind REset έδωσε τη δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού και Γυμνασίου να εντοπίσουν τις συνέπειες της χρήσης του πλαστικού στην καθημερινότητα και να προτείνουν πρακτικές και βιώσιμες λύσεις, που θα συμβάλουν στην προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. 

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Βράβευσης του προγράμματος mindREset 2022 στις 15 Φεβρουαρίου 2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΟΕΔ παρουσία του Υπουργού Παιδείας κ. Πρόδρομου Προδρόμου. 

Το πρόγραμμα «mind REset» είναι ένα διασκεδαστικό και δια δραστικό πρόγραμμα, που προσφέρει μια σειρά 5 μαθημάτων σε μαθητές και μαθήτριες E’ και Στ’ Δημοτικού και Α’ και Β΄ Γυμνασίου. Οι ενότητες του  προγράμματος είχαν ως στόχο να φέρουν τους μαθητές και τις μαθήτριες σε επαφή με τον τομέα της περιβαλλοντικής επιχειρηματικότητας και να τους/τις βοηθήσουν να αναπτύξουν δεξιότητες που θα συμβάλουν στην προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος.  

Συνολικά στο πρόγραμμα συμμετείχαν 

  • 87 σχολεία από όλη την Κύπρο 
  • 190 τμήματα 
  • 3612 στο συνολικό αριθμό μαθητών/τριών 
  • 200 και άνω εκπαιδευτικοί στήριξαν το πρόγραμμα 

Στην τελική επιλογή των ομάδων οι κριτές αξιολόγησαν την ποιότητα της παρουσίασης της επιχειρηματικής τους ιδέας, την ποιότητα των εκθεμάτων και του περιπτέρου και την ποιότητα παρουσίασης στη σκηνή και των απαντήσεων που έδωσαν. Οι ιδέες που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ήταν εναρμονισμένες με ένα από τα πέντε πεδία δράσης της διεθνούς στρατηγικής της Lidl Κύπρου και του Ομίλου Schwarz για το πλαστικό, REset Plastic.

Οι δυο ομάδες που αναδείχθηκαν  Mind Resetters της χρονιάς 2022, οι οποίες κέρδισαν από μια εκπαιδευτική επιχειρηματική εμπειρία στο εξωτερικό ήταν από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου Β’ η ομάδα «EAT THE BOX» και από το Γυμνάσιο Έγκωμης η ομάδα «ECO CLIP».

Η εταιρεία ΕΑΤ ΤΗΕ ΒΟΧ, παράγει κουτιά από ζυμάρι που τρώγονται, τα ζυ-mart box. Αυτά, αντικαθιστούν τα πλαστικά δοχεία φαγητού μιας χρήσης, συμβάλλοντας στη μείωση του πλαστικού. Αφού καταναλώσουμε το περιεχόμενο τους, μπορούμε να φάμε και τα ίδια τα κουτιά, ή να τα αφήσουμε ως “σκουπίδια” για τα τα “φάει” η Γη χωρίς να κινδυνεύει.

Το προϊόν «Ecoclip» είναι ένα χειροποίητο κλιπ αεροστεγούς κλεισίματος σακούλας, 100% οικολογικό. Είναι κατασκευασμένο από ξύλο και χρησιμοποιείται κυρίως για να σφραγίζει ανοιγμένες σακούλες τροφίμων, διατηρώντας το περιεχόμενο φρέσκο για περισσότερο διάστημα. Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κλιπ που κυκλοφορούν στο εμπόριο καθώς είναι χειροποίητο, με πρωτότυπο και ταυτόχρονα έξυπνο σχεδιασμό έτσι ώστε να μην μοιάζει με κανένα άλλο αντίστοιχο προϊόν.

Τις δυο δεύτερες θέσεις κατέκτησαν οι ομάδες «PwP» από το Δημοτικό σχολείο Αστρομερίτη, όπου η ιδέα τους ήταν η δημιουργία βιοδιασπώμενων γλαστρών για μικρά φυτά. Τα υλικά τους απλά. Φυτόχωμα, σπόροι, εφημερίδες, κύλινδροι από χαρτί υγείας, μπογιές και σχοινάκι και η  «HEY HAY» από το Γυμνάσιο-Λύκειο Ολύμπιον όπου προτείνουν μια εναλλακτική λύση που αφορά τη δημιουργία “οικολογικού” πλαστικού χωρίς να ενοχλείται καθόλου ο πλανήτης από τη διαδικασία της δημιουργίας του.

Τις δυο τρίτες θέσεις κέρδισαν η ομάδα «WorldREstart» από το Θ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού όπου η εταιρεία θα δώσει κίνητρα στις οικογένειες να μαζέψουν τα πλαστικά απορρίμματα από το περιβάλλον (πάρκα, παραλίες, χωράφια κ.λ.π.). Τα κίνητρα είναι εκπτώσεις από καταστήματα και δώρα από εταιρείες. Για το Γυμνάσιο την τρίτη θέση κέρδισε η ομάδα «Spare Pen» του Β’ Περιφερειακού Γυμνασίου Λευκωσίας-Μαλούντας, όπου προτείνουν μια νέα ξύλινη οικολογική πένα για χρήση από όλες τις ηλικίες με σκοπό τη μείωση του πλαστικού και την εξοικονόμηση χρημάτων.

Με κοινό όραμα με όλους τους συμμετέχοντες «Λιγότερο πλαστικό – Κλειστοί Κύκλοι πρώτων υλών» η Lidl Κύπρου, με αίσθημα ευθύνης, δεν σταματά να δίνει μάχη για τον πλανήτη μας, για το περιβάλλον, για τις μελλοντικές γενιές. Γιατί σε όλους αξίζει ένα καλύτερο αύριο!

Δείτε το video της Τελετή Βράβευσης εδώ

Επισκεφθείτε τη Lidl Κύπρου:

corporate.lidl.com.cy 

lidlfoodacademy.com.cy

facebook.com/lidlcy                     

instagram.com/lidl_cyprus  

twitter.com/Lidl_Cyprus_

linkedin.com/company/lidl-cyprus