ΟΙ ΟΥΓΓΡΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΗ


Η Ουγγαρία γιορτάζει την Ημέρα Ανεξαρτησίας της στις 23 Οκτωβρίου και την 66η επέτειο της Επανάστασης και της Μάχης για Ελευθερία το 1956. Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα και Κύπρο, κ. Erik Haupt, μαζί με τη Δρ. Krisztina Lakos, Επιτετραμμένη του Γραφείου Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Κύπρο και ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ουγγαρίας στην Κύπρο, κ. Κωστάκης Λοΐζου, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, δεξίωση στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia.

Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Άμυνας, κ. Χαράλαμπος Πετρίδης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη της κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Κύπρου, πρέσβεις και μέλη του διπλωματικού και προξενικού σώματος, καθώς και διακεκριμένοι καλεσμένοι από την οικονομική και κοινωνική ζωή της Κύπρου. Επίσης, παρούσα ήταν και η κα. Ingrid Gjerd, Νορβηγίδα Υποστράτηγος και Διοικήτρια της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP), Ούγγροι που υπηρετούν στην UNFICYP, καθώς και Ούγγροι που κατοικούν στην Κύπρο.

Ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα και Κύπρο, κ. Erik Haupt, αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις που διατηρούν Κύπρος και Ουγγαρία, καθώς και τη συστηματική ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα τουρισμού, οικονομίας, εμπορίου, επενδύσεων, πολιτισμού, ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Την Κύπρο και την Ουγγαρία συνδέουν πάνω από 8 αιώνες αμοιβαίας φιλίας και αλληλεπίδρασης, προάγοντας την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών. Χιλιάδες Ούγγροι επισκέφθηκαν την Κύπρο τον τελευταίο χρόνο απολαμβάνοντας τη φύση, τον πολιτισμό και την ιστορία της. Αρκετές εκατοντάδες από αυτούς έχουν ακόμη επιλέξει την Κύπρο ως δεύτερη τους κατοικία, μέσω γάμου ή επαγγέλματος. Είμαστε επίσης πολύ περήφανοι για τον υψηλό αριθμό Κυπρίων που επιλέγουν να συνεχίσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση τους στην Ουγγαρία. Οι Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν τώρα στα πανεπιστήμια της Ουγγαρίας και οι εκατοντάδες απόφοιτοι των τελευταίων δεκαετιών αποτελούν ισχυρότατο δεσμό και το καλύτερο παράδειγμα φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στηρίζουμε τις πολιτιστικές δράσεις του Κυπρο-ουγγρικού Συνδέσμου Φιλίας και Πολιτιστικών Σχέσεων και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για το εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί. Χαιρετίζουμε επίσης το γεγονός ότι οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών έγιναν συχνότερες», πρόσθεσε.

«Νωρίτερα σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, κ. Péter Szijjârtô, συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον ομόλογό του Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Κασουλίδη, την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κα. Νατάσα Πηλείδου και τον Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομο Προδρόμου. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως ο κ. Szijjârtô και ο κ. Προδρόμου συνυπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για θέματα συνεργασίας στους τομείς ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας. Επιπρόσθετα, μόλις την περασμένη βδομάδα υπογράφηκε άλλο ένα Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών στη Βουδαπέστη, μεταξύ του κ. Ταμάς Μέντσερ, Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα διμερών σχέσεων και του Υφυπουργού Τουρισμού, κ. Σάββα Περδίου. Το Μνημόνιο προνοεί συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού και πιο συγκεκριμένα ανταλλαγή τεχνογνωσίας, στατιστικών, ενθάρρυνση του τουριστικού ρεύματος από τη μία χώρα στην άλλη, με έμφαση στον τουρισμό υγείας και ευεξίας. Με το μνημόνιο αυτό οι δύο χώρες αναλαμβάνουν να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπογραφεί άλλα τέσσερα Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ των χωρών μας: συνεργασία στον τομέα των πολιτικών διαβουλεύσεων, της ενέργειας, της γεωργίας και της διαχείρισης των υδάτων». 

Ο Πρέσβης κ. Erik Haupt υπογράμμισε ότι «…τόσο η Κύπρος όσο και η Ουγγαρία δεσμεύονται να διασφαλίσουν τη συνεχή εμπλοκή και συνεννόηση της ΕΕ με τους ανατολικούς και νότιους εταίρους της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλειας. Η Ουγγαρία ανέκαθεν υποστήριζε σταθερά τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού μέσω διαλόγου», κατέληξε.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, οποίος αρχικά ανέφερε ότι τις δύο χώρες ενώνουν κοινοί πολυετείς αγώνες υπέρ της ελευθερίας και ενάντια στην καταπίεση. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι εορτασμοί όπως η Ουγγρική Εξέγερση του 1956, ειδικά σε μια περίοδο όπου ο πόλεμος και ο διχασμός μαστίζουν την Ευρώπη, δίνουν την ευκαιρία να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους πρωτοπόρους της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Ουγγαρία, καθώς και τα χιλιάδες θύματα. Αφού ευχαρίστησε την ουγγρική αντιπροσωπεία που υπηρετεί στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο από το 1995, ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουγγαρίας για τη διαχρονική στήριξή τους στις προσπάθειες για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με βάση το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τέλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του ομολόγου του, Υπουργού Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, κ. Péter Szijjârtô νωρίτερα εκείνη την ημέρα, δηλώνοντας ότι αυτή η επίσκεψη αποτελεί απτή απόδειξη της συνεχούς ενδυνάμωσης των ισχυρών διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες ολοένα και ενισχύονται, κυρίως σε ό,τι αφορά ζητήματα τουρισμού, εμπορίου, ανώτερης εκπαίδευσης, ενέργειας και πολιτισμού.