Οι ορθοπεδικοί των Shriners Hospitals στην Κύπρο


Τα 40 χρόνια πολύτιμης συνεισφοράς του Ιδρύματος «Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη» και των φημισμένων ορθοπεδικών των Shriners Hospitals, που χαρίζουν με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους, ελπίδα στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

H ομάδα ορθοπεδικών γιατρών του διεθνούς φήμης Νοσοκομείου Shriners του Springfield της Μασαχουσέτης αναλαμβάνει να εξετάσει σοβαρά ορθοπεδικά περιστατικά παιδιών προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες και υψηλού επιπέδου φροντίδα. Αυτό εξάλλου ήταν το όραμα του συμπατριώτη μας και μεγάλου ευεργέτη κ. Γιώργου Παρασκευαΐδη όταν τέσσερις δεκαετίες πριν, αποφάσιζε να προσφέρει την καλύτερη ιατρική φροντίδα που υπάρχει διεθνώς στον τομέα της ορθοπεδικής ιατρικής, στα παιδιά της Κύπρου. Ένα όραμα που μετουσιώθηκε σε πράξη πολύτιμης συνεισφοράς προς τα παιδιά της Κύπρου.   

Οι ορθοπεδικοί γιατροί του Νοσοκομείου Shriners, που έχουν χαρίσει μέχρι σήμερα χιλιάδες χαμόγελα ελπίδας στα παιδιά και τις οικογένειές τους, επισκέπτονται το νησί μας κάθε χρονιά από το 1981, με την πρωτοβουλία και την στήριξη του Ιδρύματος «Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη». Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της παραμονής τους στο νησί, εξετάζουν 300 έως 400 παιδιά κάτω των 18 ετών, με σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα και παθήσεις των άκρων και της σπονδυλικής στήλης.

Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει εξετάσεις νέων ασθενών αλλά και παρακολούθηση επαναλαμβανόμενων περιστατικών. Τα παιδιά  που χρειάζονται εξειδικευμένη θεραπεία, παραπέμπονται -ασχέτως εάν η οικογένειά τους έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το απαιτούμενο ποσό- από το Ίδρυμα «Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη» στα νοσοκομεία Shriners στην Αμερική, για  επεμβάσεις και αποθεραπεία. 

Χάρη στο Ίδρυμα, οι γιατροί των Shriners  έχουν εξετάσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 16,000 χιλιάδες παιδιά και έχουν αποσταλεί στην Αμερική περισσότερα από 3,800 παιδιά για περαιτέρω εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία. Πολλά από αυτά τα παιδιά είναι σήμερα οικογενειάρχες και καλά στην υγεία τους.  

Φυσική παρουσία και εντατική  τηλεϊατρική

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει μειώσει το χάσμα της απόστασης, όπως και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας. Γι’ αυτό πέραν από τη φυσική παρουσία των γιατρών των Shriners στην Κύπρο-που τα προηγούμενα δύο χρόνια δεν έγινε εφικτή λόγω του covid-19 – έχει αντικατασταθεί ολόχρονα και εντατικά με τηλεϊατρική, για συνεχή επαφή με σοβαρά περιστατικά. 

Συνεχής αναβάθμιση

Με εισήγηση του ιδρύματος «Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη», προγραμματίζεται η εργοδότηση κύπριου γιατρού (παιδορθοπεδικού) από τους Shriners, ο οποίος θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των παιδιών που χρειάζονται να εξεταστούν και του νοσοκομείου. 

Ακόμη το Ίδρυμα, έχει προτείνει αποστολή Κύπριων γιατρών στο Shriners Hospital, με σκοπό την εκπαίδευσή τους στην Αμερική για ορθοπεδικά προβλήματα και εγκαύματα. Εισηγήθηκε επίσης, όπως οι περισσότερες επεμβάσεις μελλοντικά να γίνονται στην Κύπρο με συνεργασία Κύπριων και Αμερικανών γιατρών και να γίνει προσπάθεια να μετατραπεί η Κύπρος σε κέντρο για παροχή ιατρικής φροντίδας για τα παιδιά των γύρω χωρών κάτω από την αιγίδα των Shriners. Τα πιο πάνω θα εποπτεύει ο Ιατρικός Σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Κλινικός Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας Δρ Ιωάννης Μ. Χατζημηνάς. Όλες οι πιο πάνω εισηγήσεις του Ιδρύματος, έχουν βρει τη συμφωνία και την στήριξη του έντιμου Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρος Πέτρου Αγαθαγγέλου. 

Η οργάνωση Shriners

Η κάθοδος των γιατρών των νοσοκομείων Shriners στην Κύπρο, πραγματοποιείται από το 1981 μέσω διευθετήσεων του Ιδρύματος «Γεωργίου & Θέλμας Παρασκευαΐδη».  Όλα τα νοσοκομεία Shriners προσφέρουν την καλύτερη περίθαλψη σε παιδιά με ορθοπεδικά προβλήματα και εγκαύματα άσχετα με τη δυνατότητα των οικογενειών τους να πληρώσουν. Η Shriners, είναι από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, με 23 νοσοκομεία σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό. 

Αιτήσεις για εξέταση

Τα παιδιά με ορθοπεδικά προβλήματα παραπέμπονται συνήθως από τον παιδίατρό η τον ορθοπεδικό τους στο Ίδρυμα «Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη». Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλ. 22445367