Οι νευροεπιστήμονες συστήνουν συχνές βόλτες στην παραλία και εξηγούν το γιατί


Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χρόνος που περνάμε στη φύση μας κάνει καλό τόσο σε σωματικό, όσο και σε πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο αλλά συγκεκριμένα, τα ιδιαίτερα οφέλη μιας βόλτας στην παραλία μόλις αποκαλύφθηκαν.

Εκείνη η εκπληκτική αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης, που βιώνουμε δίπλα στη θάλασσα, αναφέρεται πια ως το «γαλάζιο τοπίο» (the blue space). Έτσι προσδιόρισαν το φαινόμενο αυτό που προκαλείται στον εγκέφαλό μας από τον συνδυασμό των χαλαρωτικών μυρωδιών και του ήχου του νερού. Το γαλάζιο τοπίο είναι αρκετό για να σας κάνει να νιώθουμε εσωτερική αρμονία μέσω ενός υπνωτικού, θα λέγαμε, τρόπου.

Όταν παρατηρήσετε πόσο σας χαλαρώνει η παραλία στην κυριολεξία, θα αντιληφθείτε ότι δεν είναι μόνο στο κεφάλι σας. Η επιστήμη λέει ότι πρόκειται για μια αλλαγή στον τρόπο που ο εγκέφαλός μας αντιδρά στο περιβάλλον του, προκαλώντας μια αίσθηση ευτυχίας με κύρια στοιχεία τη χαλάρωση και την αναζωογόνηση.

Συνολικά, η θάλασσα και η παραλία μας επηρεάζουν με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους

1. Μια βόλτα στην παραλία μειώνει το στρες

Το νερό αποτελεί φυσική θεραπεία στους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινότητας. Είναι γεμάτο από φυσικά θετικά ιόντα, τα οποία είναι γνωστό ότι έχουν την ικανότητα να μας φέρνουν ηρεμία. Οπότε είτε βουτάτε για κολύμπι, είτε απλά βρέχετε τα δάχτυλα των ποδιών σας στο νερό, είναι σίγουρο ότι θα γευτείτε την αίσθηση χαλάρωσης. Ισχυρό και άμεσο τονωτικό διάθεσης που όλοι θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε!

2. Η παραλία ενισχύει τη δημιουργικότητά σας

Νιώθετε ότι έχετε βαλτώσει στο δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς σας; Οι επιστήμονες τώρα πιστεύουν ότι η λύση βρίσκεται στην παραλία. Το γαλάζιο τοπίο σας επιτρέπει να καθαρίσετε το κεφάλι σας και να προσεγγίσετε τα προβλήματα ή την εργασία σας με έναν πιο δημιουργικό τρόπο. Περίπου όπως ο διαλογισμός, έτσι και η βόλτα στην παραλία πυροδοτεί μια καταπραϋντική αίσθηση, που σας επιτρέπει να συντονιστείτε με τη δημιουργική σας πλευρά και να εμπνευστείτε σε ό,τι θέλετε να συγκεντρωθείτε.

3. Η επίσκεψη στην παραλία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης

Όπως μπορεί να επιδράσει στο στρες και στη δημιουργικότητα, έτσι μπορεί να παρέχει ένα βαθμό ανακούφισης από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ο υπνωτικός ήχος των κυμάτων, σε συνδυασμό με το τοπίο και τις μυρωδιές της θάλασσας μας παρασέρνουν σε μια κατάσταση διαλογισμού. Με τη σειρά της αυτή μπορεί να καθαρίσει το νου μας και το χάος που νιώθουμε ότι επικρατεί στην καθημερινότητά μας.

4. Η θάλασσα και η παραλία θα αλλάξουν την οπτική σας σε σχέση με τη ζωή γενικά

Και αυτή η οπτική, σας διαβεβαιώνουμε, ότι θα είναι προς το καλύτερο! Η φύση, γενικά, ήταν και θα είναι σημαντικότατο μέρος μιας υγιούς και ευτυχισμένης ζωής, αλλά η θάλασσα, ειδικότερα, αποδεικνύεται θεραπευτική για την ψυχή μας.

Ζούμε σε μια χώρα περιτριγυρισμένη από θάλασσα με όλα τα είδη παραλιών. Εκμεταλλευτείτε αυτό το δώρο που μας έχει δοθεί από τη φύση!

Πηγή : enallaktikidrasi.com