Οι Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024 επιστρέφουν


Από τις 12 μέχρι τις 20 Απριλίου 2024 θα διεξαχθεί φέτος το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στον τομέα του κινηματογράφου στην Κύπρο, κι ένα από τα σημαντικότερα στο ετήσιο πολιτιστικό ημερολόγιο. Με έντονο διεθνή χαρακτήρα, το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος θα αποτελέσει, για μια ακόμη χρονιά, το κατεξοχήν πεδίο καλλιτεχνικής εξερεύνησης και ψυχαγωγίας για τους λάτρεις του σινεμά στο νησί, που θα κατακλύσουν το Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και το Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία.

Οι διοργανωτές, το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο, εγγυώνται μια συναρπαστική διαδρομή στο πιο ενδιαφέρον σινεμά της εποχής μας, με πολυαναμενόμενες ταινίες πρώτης προβολής καταξιωμένων κινηματογραφιστών και επιλεγμένα «διαμάντια» από υποσχόμενους σκηνοθέτες.

Το γενικό πρόσταγμα στον καταρτισμό του προγράμματος και των παράλληλων εκδηλώσεων έχει και φέτος το δίδυμο των Καλλιτεχνικών Διευθυντών που αποτελείται από τους σκηνοθέτες και εκπαιδευτές κινηματογράφου Αργυρώ Νικολάου και Μάριο Λιζίδη. Ένα πρόγραμμα με ταινίες από διαφορετικά μέρη του κόσμου θα αποτελέσει βασικό πόλο έλξης και φέτος με είκοσι και πλέον ταινίες μυθοπλασίας.

Πολυβραβευμένες ταινίες και πρεμιέρες

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθούν οι νέες ταινίες του Ken Loach The Old Oak, του Wim Wenders Perfect Days και της Agnieszka Holland Green Border. Στις προβολές θα προστεθούν οι ταινίες του παράλληλου προγράμματος και της φετινής έκδοσης του φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους, ενώ σε ειδική προβολή εκτός διαγωνιστικού προβάλλεται η βραβευμένη ταινία της Ασημίνας Προέδρου Πίσω από τις Θημωνιές.

Η φετινή τελετή έναρξης και λήξης στο Θέατρο Ριάλτο, στις 12 και 20 Απριλίου αντίστοιχα, θα φέρουν την υπογραφή της πολυσχιδούς δημιουργού Λίας Χαράκη.

Εξαιρετικά ελκυστικές είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν πρακτικό εργαστήρι από εξειδικευμένους εισηγητές για αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανάπτυξη κινηματογραφικών πρότζεκτ κι ένα masterclass από την κινησιολόγο Marie Scherzer που εξερευνά πτυχές της κινηματογραφικής αφήγησης μέσα από τη σωματικότητα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook και στο Instagram (@cyprusfilmdays).

Σινεμά για παιδιά και νέους

Η έκδοση του Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους φιλοδοξεί και φέτος να συμβάλει στην κινηματογραφική εκπαίδευση του νεανικού κοινού, ερεθίζοντας τη σκέψη και διευρύνοντας τους ορίζοντες του νεαρού θεατή. Προσεκτικά επιλεγμένες ταινίες κι ένα εύφορο πρόγραμμα εργαστηρίων πυροδοτούν ένα παιχνίδι φαντασίας και γνώσης. Καλλιτεχνική διευθύντρια της φετινής έκδοσης είναι η σκηνοθέτρια Αθηνά Ξενίδου. Σημαντική αλλαγή για φέτος είναι η φιλοξενία των προβολών της Λευκωσίας στο K-Cineplex στο The Mall of Cyprus.

5o Dot.on.the.Map Industry Days για επαγγελματίες του κινηματογράφου

Η αναπτυξιακή διάσταση της διοργάνωσης προβλέπει και φέτος την πραγματοποίηση του 5ου Dot.on.the.Map Industry Days, της πλατφόρμας συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης με επικεφαλής την παραγωγό και σκηνοθέτρια Δανάη Στυλιανού. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει τις συνεργασίες μεταξύ παραγωγών, σκηνοθετών και σεναριογράφων από τις χώρες της Μεσογείου, με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου.
Περισσότερα στην ιστοσελίδα dot.cyprusfilmdays.com.

Πληροφορίες:

  • €5 ανά προβολή | €30 κάρτα διαρκείας  (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ).
  • Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας.
  • Δωρεάν για μαθητές, στο παιδικό πρόγραμμα. 
  • Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ.
  • Όλες οι προβολές, πέραν του παιδικού προγράμματος, είναι για άτομα άνω των 18.
  • Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Το κυπριακό διαγωνιστικό τμήμα θα προβάλλεται και με τουρκικούς υπότιτλους.