Οι Αφανείς Ήρωες του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ινδίας


Οι Αφανείς Ήρωες του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ινδίας

Αμέτρητοι ήρωες γεννήθηκαν σε διαφορετικές περιόδους σε κάθε μέρος της Ινδίας, οι οποίοι συνέβαλαν στη γέννηση του σύγχρονου έθνους. Το έθνος γιορτάζει το Amrit Mahotsav της Ανεξαρτησίας για να τιμήσει τα 75 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας, την ένδοξη ιστορία, τον πολιτισμό και τα επιτεύγματα του λαού της. Είναι επίσης μια ευκαιρία να θυμηθεί ο λαός τις θυσίες όλων εκείνων των ανθρώπων που δεν αναφέρονται στα βιβλία της ιστορίας. Με κύριο στόχο την πλήρη ανεξαρτησία της Ινδίας, ιδρύθηκε το Κόμμα Ghadar το 1913 από τον Sardar Sohan Singh Bhakna. Μέσω του Ghadar αναδείχθηκαν πολλοί μεγάλοι επαναστάτες στην Ινδία που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της ελευθερίας από τους Βρετανούς. Με το πνεύμα  «Έθνος Πρώτα – Πάντα Πρώτα», οι ιστορίες αρκετών ιστορικών προσωπικοτήτων παραμένουν η έμπνευσή μας ακόμη και σήμερα.

Ο Bipin Chandra Pal στράφηκε στην επανάσταση για να αφυπνίσει το πνεύμα του πατριωτισμού

Ο Bipin Chandra Pal γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1858 στο χωριό Poil της περιοχής Sylhet του σημερινού Μπαγκλαντές. Ο Bipin Chandra Pal υπήρξε ένας από τους ηγέτες του Lal-Bal-Pal που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ινδικού κινήματος ελευθερίας. Ο Bipin Chandra Pal  ήταν ηγέτης του έθνους καθώς και  δάσκαλος, δημοσιογράφος, συγγραφέας και επιτυχημένος  ρήτορας. Όταν οι Βρετανοί χώρισαν τη Βεγγάλη το 1905, μια επαναστατική ομάδα αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτό τον διαχωρισμό. Κατά τη διάρκεια αυτών των κινημάτων, ο Bipin Chandra ήρθε σε επαφή με πολλούς επιφανείς και γνωστούς Βεγγαλούς ηγέτες που κήρυτταν μια εξτρεμιστική μορφή εθνικισμού και πίστευαν στην πραγματοποίηση επαναστατικών δραστηριοτήτων στην Ινδία. Όταν οι Βρετανοί συνέλαβαν τον Bal Gangadhar Tilak το 1907, ο Bipin Chandra Pal πήγε στην Αγγλία και εντάχθηκε στο Σπίτι της Ινδίας όπου και εξέδωσε αρκετές εφημερίδες.

Vasudev Balwant Phadke: Ο ήρωας που έκανε τη ζωή δύσκολη για τους Βρετανούς

Ο Vasudev Balwant Phadke γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1845 στο χωριό Shirdhon της περιοχής Raigad της Maharashtra. Ο Phadke πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος επαναστατικός πολεμιστής της Ινδίας που οργάνωσε ένοπλη εξέγερση εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης μετά την αποτυχία του Πρώτου Πολέμου της Ανεξαρτησίας το 1857. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του, μετακόμισε στη Βομβάη όπου και εργάστηκε στο Τμήμα Στρατιωτικών Λογαριασμών της Πούνε. Παρέμενε σε συνεχή επαφή με τους μαχητές της ελευθερίας και οργάνωσε τον φυλετικό στρατό και κήρυξε εξέγερση εναντίον των Βρετανών το 1879. Την ίδια χρονιά συνελήφθη και στάλθηκε σε κυτταρική φυλακή στο Andaman.

Ranjit Singh: Ιδρυτής της ισχυρής αυτοκρατορίας Sikh

Ο Sher-e-Punjab ή το Λιοντάρι του Παντζάμπ γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1780 στην Gujranwala, που βρίσκεται στο σημερινό Πακιστάν. Ήταν μόλις 10 ετών όταν έδωσε την πρώτη του μεγάλη μάχη μαζί με τον πατέρα του. Ο Sher-e-Punjab έχασε την όρασή του στο αριστερό του μάτι σε νεαρή ηλικία. Μέχρι την ηλικία των 20 ετών, ο Ranjit Singh ίδρυσε την αυτοκρατορία Punjab. Στις 12 Απριλίου 1801, ο Ranjit Singh έγινε ο Μαχαραγιάς του Punjab. Έδωσε πολλές μάχες, κατέλαβε τμήματα του Ανατολικού Punjab και ίδρυσε την ισχυρή Αυτοκρατορία Sikh.

Kunwar Singh: Ηγέτης της επανάστασης σε ηλικία 80 ετών

Ο Babu Kunwar Singh γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1777 στο χωριό Bhojpur της περιοχής Bihar. Οι ιστορίες της γενναιότητας του έχουν γίνει η λαογραφία του Bihar. Ο Kunwar Singh δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος πολεμιστής, αλλά συμμετείχε επίσης σε πολλά κοινωνικά έργα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτός ο μεγάλος ήρωας της εξέγερσης του 1857 πέθανε στις 26 Απριλίου 1858.

Kaloji Narayana Rao:  Έφερε την επανάσταση στην Ινδία με τα ποιήματά του

Kaloji Narayana Rao γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1914 στο χωριό Rattihalli στην Karnataka, μαχητής της ελευθερίας, ποιητής και κοινωνικός ακτιβιστής γνωστός επίσης ως «Kaloji» ή «Kalna» και «ποιητής του λαού». Ο Ράο ηγήθηκε του μαζικού κινήματος κατά του Nizam και συμμετείχε ενεργά στον ινδικό αγώνα για την ελευθερία. Σε όλη του τη ζωή, πάλευε για τους καταπιεσμένους και περιθωριοποιημένους. Συνδέθηκε με αρκετά κινήματα για τα δημόσια δικαιώματα και τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα και διετέλεσε μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου της Andhra Pradesh για δύο χρόνια. Μετέφρασε επίσης ποιήματα Urdu του επιφανούς ποιητή Khalil Gibran και γι’ αυτό του απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης μετάφρασης από την κρατική κυβέρνηση. Ο Ράο τιμήθηκε με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Kakatiya. Το 1992, η κυβέρνηση της Ινδίας τον τίμησε με το Padma Vibhushan. Ο Ράο πέθανε στις 13 Νοεμβρίου 2002.

Acharya της Δημοκρατίας

Ο Acharya JB Kriplani γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1888, σε μια μεσοαστική οικογένεια στο Hyderabad (Sindh). Ο JB Kriplani αναγνωρίζεται για το ιστορικό επίτευγμα της διεξαγωγής της προεδρίας του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου κατά τη μεταφορά της εξουσίας το 1947, αλλά και για την ηθική, τις σκέψεις και την πρακτική του. Καθώς γιορτάζεται το 75ο έτος της ανεξαρτησίας, τα ιδανικά του Acharya Kripalani είναι ακόμα πιο σχετικά. Ο JB Kriplani έγινε ένας από τους πιο κοντινούς βοηθούς του Mahatma Gandhi. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Κογκρέσου στην ανεξάρτητη Ινδία. Το όνομα του αναφέρεται επίσης στην ιστορία των δημοκρατικών παραδόσεων της Ινδίας, επειδή ήταν ο πρώτος που προώθησε μομφή μη εμπιστοσύνης κατά του πρωθυπουργού Nehru.