Ο Στρόβολος τιμά τον Μέγα Ιεράρχη, τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό


Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, Δημάρχου Στροβόλου

Συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η συμβολή των Κυπρίων αγωνιστών στην Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 και ιδιαίτερα, η μαρτυρική θυσία του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των εκατοντάδων κληρικών και προκρίτων, συνοψίζει την ιστορία του τόπου και του λαού μας. Οι θυσίες τους αποτέλεσαν το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι πρώτες σοβαρές προσπάθειες εθνικής αυτοδιάθεσης, που καθόρισαν τη μετέπειτα ιστορική πορεία και εθνική ταυτότητα του λαού του πολύπαθου νησιού μας.

Ο Στρόβολος, ως η γενέτειρα του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, οφείλει και θα έχει τον δεσπόζοντα ρόλο στην απότιση του νενομισμένου φόρου τιμής στον  Εθνομάρτυρα της Πατρίδος μας. Παραμένει απαράγραπτο το χρέος μας ως Έλληνες της Κύπρου και ως Στροβολιώτες, να μνημονεύσουμε παμμέγιστο – οικουμενικής εμβέλειας – τέκνο τούτου του μαρτυρικού τόπου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός είχε συναίσθηση των ευθυνών και της θέσης του ως Εθνάρχης των αλύτρωτων Κυπρίων, καθώς και της ταύτισης της ιστορίας της Εκκλησίας με τον αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου να διατηρήσουν την πίστη, την ελληνική γλώσσα και την εθνική συνείδησή τους.

Ο θάνατος του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού τον μαύρο Ιούλιο του 1821 υπήρξε μαρτυρικός. Μετά την άρνησή του, όπως και των άλλων Μητροπολιτών να εξομώσουν, ακόμα και μετά από έντονες πιέσεις και εκβιασμούς, οι Οθωμανοί κατακτητές, θέλοντας να κάμψουν το φρόνημα και την περηφάνια του λαού με απώτερο σκοπό τον μαζικό εξισλαμισμό και σταδιακό εκτουρκισμό, προχώρησαν σε μαζικές σφαγές δεκάδων κληρικών και λαϊκών, με αποκορύφωμα τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και τους αποκεφαλισμούς Μητροπολιτών την 9η Ιουλίου.

Με δέος ιερό και ύψιστη εθνική υπερηφάνεια, ο Δήμος Στροβόλου, θα μνημονεύσει τους ηρωομάρτυρες Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους συν αυτώ σφαγιασθέντες την 9η Ιουλίου 1821, με σειρά δράσεων, με τις οποίες η ιστορική μνήμη θα ταξιδέψει πίσω στα δίσεκτα χρόνια της τουρκοκρατίας. Τότε που αναδείχθηκε η σεπτή μορφή του πνευματικού ταγού και φωτισμένου Ιεράρχη.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, την Εκκλησία της Κύπρου, πανεπιστημιακούς, ερευνητικούς, και πολιτιστικούς φορείς, προγραμματίζεται μία σειρά από εκδηλώσεις, που θα αναδείξουν το μεγαλείο της θυσίας των Κυπρίων Ηρώων του Έπους του ’21. Κύριο μέλημά μας η ενεργός συμμετοχή των παιδιών και των νέων, τους οποίους οφείλουμε να καταστήσουμε κοινωνούς του οράματος των ηρωικά θυσιασθέντων προγόνων μας.

Εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να εγκαινιασθούν σημαντικά έργα υποδομής στον ιστορικό Παλαιό Πυρήνα του Στροβόλου, τον τόπο που γεννήθηκε ο Εθνομάρτυρας.

Τα έργα ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του ιστορικού Πυρήνα του Στροβόλου, εκεί που δεσπόζουν ο Ιερός Ναός της Παναγιάς Χρυσελεούσας, – η παλαιότερη Εκκλησία του Στροβόλου, που ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός φρόντισε να ανοικοδομηθεί και να επεκταθεί – καθώς και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, που εν κρυπτώ έκτισε από τους Οθωμανούς,  θα αναδείξουν την ιστορικότητα και την πολιτιστική και εθνική κληρονομιά της περιοχής.

Παράλληλα, στην ίδια πλατεία, θα εγκαινιαστεί τον προσεχή Ιούλιο το εμβληματικό Μουσείο του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, το οποίο, αναμφίβολα, θα αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Λευκωσία και φάρο ιστορικής και εθνικής ταυτότητας. Το Μουσείο  δρομολογήθηκε με κοινές προσπάθειες του Δήμου μας με την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Παναγιάς Χρυσελεούσας, η οποία για δεκαετίες διαφύλαξε με ευλάβεια τα ιερά κειμήλια και άλλα προσωπικά αντικείμενα του Άγιου Εθνομάρτυρα Κυπριανού.

Ναι, του Αγίου Εθνομάρτυρα Κυπριανού. Γιατί δεν αρκούν μόνο οι προτομές, τα μνημεία και οι εκδηλώσεις. Χαιρόμαστε που εντός του έτους η Εκκλησία της Κύπρου προχωρά στην Αγιοκατάταξη του Κυπριανού και των άλλων κληρικών και προκρίτων, που με τη δύναμη της πίστεως μαρτύρησαν, υπερασπιζόμενοι την περηφάνεια και τιμή της φυλής μας. Γι’ αυτό και παραμένουν για πάντα πυξίδα του Εθνικού μας προορισμού και ενοποιητικό στοιχείο της Παράδοσης, της Εθνικής Ταυτότητας και της Πίστης μας.

Σε πείσμα των επάλληλων κατακτητών, κρατηθήκαμε όρθιοι, είμαστε και παραμένουμε Χριστιανοί και  Έλληνες.