Ο Πρώην Πρόεδρος Του Facebook Εξηγεί Πώς Η Πλατφόρμα Εκμεταλλεύεται Την Ανθρώπινη Ψυχολογία


Σον Πάρκερ: “Μόνο ο Θεός ξέρει πώς επηρεάζει το Facebook το μυαλό των παιδιών μας.

Ο Sean Parker, πρώην πρόεδρος του Facebook, και επικεφαλής σήμερα στο Ινστιτούτο Parker Institute για τη θεραπεία του καρκίνου, ασπάζεται τις απόψεις άλλων καινοτόμων της τεχνολογίας, όπως ο Bill Gates και ο σχεδιαστής του iPhone Tony Fadell, αναφορικά με την άνοδο και την εξάπλωσή της. Ο ίδιος δηλώνει πως έχει αρχίσει να παρατηρεί συνειδητά πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας χαρακτηριστικά:  “Όταν ξεκινούσε το Facebook, μερικά άτομα ερχόντουσαν και μου έλεγαν ότι δεν έχουν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κι εγώ έλεγα OK, να ξέρετε ότι σε λίγο καιρό θα έχετε. Κι εκείνοι απαντούσαν “με τίποτα γιατί δίνουμε σημασία στην ουσιαστική επαφή, στην παρουσία μας στην κάθε στιγμή και την ατομικότητα”. Κι εγώ τους απαντούσα :“κάποια στιγμή θα έχετε”.

Και πραγματικά αυτή η στιγμή ήρθε. Σύμφωνα με το Pew Research Center, το Facebook είναι η πιο διαδεδομένη κοινωνική πλατφόρμα στην Αμερική και το 50% των Αμερικάνων ενημερώνεται για το τι συμβαίνει από αυτή. Η ενημέρωση αυτή βέβαια δεν είναι πάντα αντικειμενική. Από τον Ιούνιο του 2017, το Facebook ανέφερε πως είχε 2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες το μήνα και πως από το τέλος του 2017 οι χρήστες του αφιέρωναν τουλάχιστον 50 λεπτά την ημέρα σε αυτό. Αυτό σήμερα ίσως έχει αυξηθεί και δυστυχώς τα νούμερα δεν αφορούν μόνο στους φανατικούς χρήστες.

Το Facebook δεν συγκεντρώνει τόσους πολλούς χρήστες και τόσα λεπτά από τον χρόνο μας επειδή απλά είναι διασκεδαστικό και επειδή οι χρήστες θέλουν να κάνουν update το status τους. Το Facebook έχει σχεδιαστεί για να εκμεταλλεύεται τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό μας και μας κάνει να είμαστε συνδεδεμένοι όσο το δυνατό περισσότερο.

“Αυτό που μας έκανε να δημιουργήσουμε αυτές τις εφαρμογές, με πρώτο το Facebook, είχε να κάνει με το πώς καταναλώνουμε συνειδητά όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα σε αυτό” λέει ο Parker.

Ο Ramsay Brown, Γενικός Διευθυντής και ιδρυτής του Dopamine Labs, το οποίο μελετά τους αλγόριθμους που σχετίζονται με την έναρξη και τη λήξη αυτών των τεχνολογικών εξαρτήσεων, υποστηρίζει ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι καταναλωτές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γιατί εκείνοι αποτελούν το βασικό προϊόν. Δεν τους ενδιαφέρει ούτε οι προτιμήσεις τους ούτε η διάρκεια της προσοχής τους σε αυτά.

Σύμφωνα με τον Brown, μία ομάδα ειδικών χρησιμοποιεί τους αλγόριθμους για να προσαρμόσει με ακρίβεια το πότε και το πώς δείχνεις διαφορετικά πράγματα και το πότε και το πώς κάνεις κάπου like.

“Κάθε φορά που κάποιος σου κάνει like ή σχολιάζει μία φωτογραφία ή μία ανάρτησή σου, εσύ αισθάνεσαι ένα είδος ευφορίας” λέει ο Parker, το οποίο σε κάνει να κάνεις ακόμα περισσότερα σχόλια, περισσότερες αναρτήσεις, περισσότερα like και περισσότερο περιεχόμενο.

Τι σημαίνει αυτό; Όταν προσπαθείς να σταματήσεις να τσεκάρεις το Facebook, αυτό δεν έχει να κάνει με την θέληση αλλά με το τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό σου. Πρόκειται για μία θηλιά, έναν φαύλο κύκλο κοινωνικής επιβεβαίωσης και ανατροφοδότησης που εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη ψυχολογία. Και αυτό ισχύει για πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο για το Facebook και όλοι οι δημιουργοί όπως εγώ, ο Mark Zuckerberg, ο Kevin Systrom του Instagram, το γνωρίζαμε αυτό και παρόλα αυτά προχωρήσαμε στην δημιουργία τους” λέει ο Parker.

Ο Parker γνωρίζει ότι υπάρχει μία διαφορά ανάμεσα στο πόσο ανήθικες φαινόντουσαν αυτές οι τεχνικές στο ξεκίνημα του Facebook και στο πώς αυτή η πλατφόρμα χρησιμοποιείται σήμερα. “Δεν ξέρω αν πραγματικά καταλάβαινα τις επιπτώσεις του τότε γιατί με είχε συνεπάρει αυτό το δίκτυο που διαρκώς αναπτυσσόταν και από 1 δισεκατομμύριο χρήστες άγγιζε τα 2”, υποστηρίζει.

Το Facebook έχει επίπτωση στην παραγωγικότητα και το μυαλό μας. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Parker “μόνο ο Θεός ξέρει τι κάνει στο μυαλό των παιδιών μας”. Από τη μία το Facebook, όπως κάθε κοινωνικό δίκτυο, μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να νιώθει συνδεδεμένος με τους γύρω του, το οποίο είναι πολύ καλό για την ψυχική και πνευματική υγεία. Έρευνες όμως δείχνουν ότι μπορεί όμως να σου δημιουργήσει άγχος, να σε κάνει να νιώσεις κατάθλιψη, χαμηλή εκτίμηση και ανασφάλεια για την εξωτερική σου εμφάνιση λόγω της σύγκρισης του εαυτού σου με τους άλλους.

Η άποψη του Parker ίσως δεν αλλάξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούμε. Ωστόσο, το γεγονός ότι ένα ακόμα άτομο που συμμετείχε στην δημιουργία μίας πλατφόρμας που σήμερα έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως, γνωρίζει την δύναμη και την επιρροή της, είναι πολύ σημαντικό.

Αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τον κόσμο και τις σχέσεις μας, όλοι εκείνοι που τις δημιούργησαν πρέπει να αποτελούν μέρος της συζήτησης. Και για ακόμα μία φορά, το ζήτημα που ανακύπτει είναι η επιτακτική ανάγκη να αρχίσουμε να βάζουμε όρια στην χρήση της τεχνολογίας.

Πηγή : Thrive Global Greece