Ο Πρόεδρος της Toyota, Akio Toyoda, τιμήθηκε ως η προσωπικότητα της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας της χρονιάς 2021


O Akio Toyoda, Πρόεδρος και CEO της Toyota Motor Corporation (TMC) είναι η προσωπικότητα της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας της χρονιάς (2021 World Car Person of the Year).

Η εν λόγω τιμή απονεμήθηκε από την κριτική επιτροπή των Διεθνών Βραβείων Αυτοκινήτου (World Car Awards), ένα σώμα που απαριθμεί περισσότερους από 90 διεθνώς διακεκριμένους δημοσιογράφους.

Τα Διεθνή Βραβεία Αυτοκινήτου ανακοίνωσαν: “Ο Akio Toyoda είναι ένας χαρισματικός Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας Toyota Motor Corporation, ο οποίος αφιέρωσε χρόνια στην επιτυχή αναδόμηση της εταιρείας. Το 2020, υπό την ηγεσία του, η Toyota παρέμεινε επικερδής, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε ο Covid-19, προστατεύοντας έτσι τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων διεθνώς. Έχει διατηρήσει τη σταθερή πορεία ανάπτυξης της εποχής για τη Σύνδεση, την Αυτονομία, την Κοινοχρησία, και τον Ηλεκτρισμό [Connected, Autonomous, Shared and Electric (CASE)] και έχει ξεκινήσει τη δημιουργία της Woven City, μιας συναρπαστικής, πρότυπης πόλης του μέλλοντος. Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά στα μηχανοκίνητα αθλήματα, ως οδηγός”.

Ανταποκρινόμενος στα Διεθνή Βραβεία Αυτοκινήτου, ο Πρόεδρος Toyoda ανέφερε: “Εκ μέρους όλων των 360,000 μελών της ομάδας της Toyota σ᾽ ολόκληρο τον κόσμο, σας ευχαριστώ γι᾽ αυτήν την τεράστια τιμή. Παρόλ᾽ αυτά, αν δε θα σας πείραζε, θα άλλαζα το βραβείο από ῾προσωπικότητα της χρονιάς῾ σε ῾ανθρώπους της χρονιάς῾, γιατί είναι μια συλλογική προσπάθεια όλων των υπαλλήλων μας παγκοσμίως, συνεργατών και προμηθευτών, οι οποίοι έκαναν την Toyota  αυτό που είναι σήμερα. Κι εγώ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι ο πιο τυχερός ή ο πιο ευγνώμων Διευθύνων Σύμβουλος”.

Ευχαριστώντας και αναγνωρίζοντας τη συμβολή ολόκληρης της αυτοκινητοβιομηχανίας, πρόσθεσε: “Στην Toyota είμαστε πολύ τυχεροί που μπορέσαμε να προστατεύσουμε την εργοδότηση των μελών της ομάδας μας κατά τη διάρκεια της περιόδου του Covid και συνεχίζουμε την δουλειά μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις της βιομηχανίας. Ως εταιρεία, είμαστε δεσμευμένοι στη δημιουργία νέων τρόπων για να προστατευθεί η ευημερία του πλανήτη και των απανταχού κατοίκων του. 

Η τρέχουσα περίοδος αποτελεί μια από τις δυσκολότερες της παγκόσμιας ιστορίας. Αλλά, μας υπενθύμισε ότι οι άνθρωποι είναι αυτοί που μετράνε περισσότερο. Κι αν εμείς στην Toyota μπορούμε να προσφέρουμε λίγη ευτυχία στη ζωή τους, θα είναι ένας ατέρμονας στόχος για μένα, για να επιτευχθεί ακριβώς αυτό”.

Ο Akio Toyoda εντάχθηκε στην TMC το 1984, μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Keio με πτυχίο νομικής και μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων από το αμερικάνικο κολλέγιο Babson. Μετά την εργοδότησή του σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό, εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της TMC το 2000. Ακολούθως, διετέλεσε ανώτερος και εκτελεστικός αντιπρόεδρος πριν αναλάβει καθήκοντα Προέδρου της TMC το 2009. 

Το βραβείο World Car Person της χρονιάς δημιουργήθηκε το 2018 για την αναγνώριση και ανάδειξη της προσωπικότητας που συνεισέφερε τα μέγιστα στη διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία κατά τη διάρκεια του εκάστοτε προηγούμενου έτους. Αποτελεί ένα από τα έξι βραβεία που παρουσιάζονται ετησίως από το πρόγραμμα των Διεθνών Βραβείων Αυτοκινήτου, που καθιερώθηκαν το 2003.

http://www.toyota.com.cy/