Ο «James Bond» στην Κύπρο! Τι κάνει ο Daniel Craig στο νησί μας; (Photos)


Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εξοικείωσης στην Κύπρο, την πρώτη του από το διορισμό του από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ως Παγκόσμιος Ειδικός Απεσταλμένος για το θέμα.

Όπως αναφέρεται, τη Δευτέρα ο Graig επισκέφθηκε ναρκοπέδιο που έχει εντοπιστεί πρόσφατα από την Υπηρεσία Δράσης Ναρκών του ΟΗΕ, όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες αποναρκοθέτησης, από τον Υπολοχαγό Σοβανάρα Λεάνγκ, ο οποίος ηγείται της ομάδας των 20 ειδικών από την Καμπότζη, που βρίσκονται στην Κύπρο από την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο (ΟΥΝΙΦΥΛ) στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ αποστολών.

craig_in_cyprus2

Έχοντας πριν από χρόνια βρεθεί στην Καμπότζη για σκοπούς κινηματογραφικού έργου, ο κ. Κρεγκ «είναι γνώστης του γεγονότος ότι υπάρχουν πολλές νάρκες σε εκείνη τη χώρα και εντυπωσιάστηκε που οι αποναρκοθέτες από την Καμπότζη προσφέρουν την εμπειρογνωμοσύνη τους για να βοηθήσουν το λαό και την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο», σημειώνεται.

“Όταν κάποιος γίνεται μάρτυρας του πιθανού αντίκτυπου που μπορούν να έχουν οι νάρκες σε ανθρώπους και κοινότητες, για χρόνια μετά το τέλος της διένεξης σε κάνει να κατανοείς την ανθρωπιστική σημασία των προσπαθειών αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ στην Κύπρο», είπε.

«Γι’ αυτούς τους ειρηνευτές, το να πάρουν την εμπειρογνωμοσύνη που απέκτησαν τα τελευταία σαράντα χρόνια στην Καμπότζη και να την προσφέρουν στο λαό της Κύπρου, στην άλλη άκρη του κόσμου, αποτελεί πραγματική πηγή έμπνευσης», εξήγησε.

craig_in_cyprus3

Ο Graig, αναφέρεται, επισκέφθηκε επίσης μια περιοχή που πρόσφατα καθαρίστηκε από νάρκες στη νεκρή ζώνη και στην προστατευμένη από τον ΟΗΕ περιοχή στη Λευκωσία, όπου τον ενημέρωσαν η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Λίζα Μπάτενχαϊμ και η επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, Αρχιστράτηγος, Κρίστεν Λουντ.

Την τελευταία δεκαετία, αποναρκοθέτες του ΟΗΕ έχουν απομακρύνει πάνω από 27.000 νάρκες από τη νεκρή ζώνη στην Κύπρο. Σύνολο 74 ναρκοπεδίων ή 9,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν καθαριστεί σε ολόκληρη τη νεκρή ζώνη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τις νάρκες που έχουν καθοριστεί και ελέγχονται από την Υπηρεσία Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τις Νάρκες.

craig_in_cyprus4

«Το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Απεσταλμένος του ΟΗΕ επέλεξε να έρθει στην Κύπρο για την πρώτη του αποστολή, σε μια στιγμή που η αποναρκοθέτηση δείχνει την ύπαρξη θετικού μομέντουμ στην ειρηνευτική διαδικασία, είναι σημαντικό», ανέφερε η κ. Μπάτενχαϊμ. Η επίσκεψή του, πρόσθεσε, στρέφει την προσοχή προς το μακροχρόνιο στόχο του ΟΗΕ για μια Κύπρο χωρίς νάρκες, πρόσθεσε.

 

Πηγή: ant1iwo.com