Ο γυναικείος εγκέφαλος μένει σχεδόν τέσσερα χρόνια νεότερος από τον ανδρικό


Το μυαλό των γυναικών είναι πια αποδεδειγμένο πως μένει «κοφτερότερο» από εκείνο των ανδρών για περισσότερο καιρό. Φαίνεται, λοιπόν, πως οι γυναίκες κερδίζουν τους άνδρες όσον αφορά στην εγκεφαλική υγεία.

Έρευνα διαπίστωσε ότι ο γυναικείος εγκέφαλος «γερνά» πολύ αργότερα σε σύγκριση με τους εγκεφάλους του αντίθετου φύλου. Μάλιστα η διαφορά αυτή εντοπίζεται στα 3.8 περίπου χρόνια.

Η έρευνα περιελάμβανε 200 άνδρες και γυναίκες εθελοντές και χρησιμοποιήθηκαν απεικονιστικές εξετάσεις PET (ανίχνευση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων). Εν συνεχεία και μετά από αναλύσεις βασισμένες σε αλγορίθμους, βρέθηκε πως οι γυναικείοι εγκέφαλοι ήταν στην πραγματικότητα τρία χρόνια «νεότεροι».

Τι ακριβώς σημαίνει όμως αυτό; Στην πραγματικότητα, νεότεροι θεωρούνται σύμφωνα με τους ερευνητές οι εγκέφαλοι, ο μεταβολισμός των οποίων είναι όσο αποτελεσματικότερος γίνεται. Ο μεταβολισμός του εγκεφάλου είναι η ικανότητά του να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη αποτελεσματικά για διάφορες γνωστικές λειτουργίες.

Βέβαια, οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι εγκεφαλικές, νευροεκφυλιστικές διαταραχές που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια, μπορεί μεν να επηρεάζουν και τα δύο φύλα, αλλά τα ποσοστά δείχνουν πως οι γυναίκες τις εμφανίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό, κάτι που κυρίως αποδίδεται στο ότι οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερα χρόνια.

Πηγή : ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ