Ο γάμος και η ολοκλήρωση της προσωπικότητας: Ποιο προηγείται;

Πολλοί χρησιμοποιούν την έκφραση «να παντρευτείς, να σοβαρευτείς» ή «να κάνεις παιδιά να ολοκληρωθείς», χωρίς να συνειδητοποιούν ότι για να πετύχει πραγματικά ένας γάμος και να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά πρέπει να έχει προηγηθεί η ωρίμανση και τρόπον τινά η «ολοκλήρωση» και των δύο μελών του ζευγαριού!

Όπως μας λέει η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου- Νεγκίζ, «ο γάμος είναι η ένωση δύο ολοκληρωμένων ανθρώπων. Και η ένωση είναι πλήρης μόνο όταν δύο ώριμες και ακέραιες προσωπικότητες φθάνουν στο μαζί. Ο γάμος δεν έχει σχεδιαστεί ως μια παράκαμψη για την ωριμότητα, δηλαδή ως ένας τρόπος για να ολοκληρωθεί ο κάθε ένας. Αντίθετα είναι ο τρόπος να έρθουν μαζί δύο διαφορετικοί άνθρωποι και από εκεί να δημιουργήσουν κάτι καλύτερο και μεγαλύτερο από ό,τι θα μπορούσε ο καθένας τους μόνος του. Γι’ αυτό και συχνά λέω ότι ο ένας πρέπει να συμπληρώνει τον άλλον κι όχι ο ένας να ολοκληρώνει τον άλλον».

Και τελικά τι κάνει έναν σύντροφο ιδανικό; Την ρωτάμε…

«Ο ώριμος άνθρωπος θα δώσει αξία στα συναισθήματα, τις θέσεις, τις απόψεις και τα χαρίσματα του/της συζύγου του, με την πρόθεση να ενισχύσει, να εξελίξει, και να φροντίσει αυτές τις πολύτιμες πτυχές του ανθρώπου που αγαπάει. Επίσης, θα αναγνωρίσει ότι ο άνθρωπός του δεν είναι προέκταση του εαυτού του διότι θέλει να του αφήσει χώρο να υπάρχει και να προχωράει ως άτομο», απαντά η ψυχολόγος.

Αλλά πως γίνεται αυτό;

«Αν αντιμετωπίζεις τον άνθρωπό σου ως ξεχωριστό άτομο, κι όχι ως αντικείμενο του οποίου η μόνη χρησιμότητα είναι να καλύπτει τις ανάγκες σου», μας απαντά. Και συνεχίζει: «Αν επιτρέπεις στον άνθρωπό σου να έχει τη δική του εμπειρία, να τη ακούς, να την δέχεσαι, να την κατανοείς και να δείχνεις ενσυναίσθηση. Αν του δίνεις το ελεύθερο να είναι διαφορετικός από σένα, να σέβεσαι τις διαφορές σας και να τις αντιμετωπίζεις με σεβασμό, αγκαλιάζοντάς τις καθώς μέσω αυτών μεγαλώνει η αγάπη σας. Αν τον θαυμάζεις για αυτό που είναι, πέραν όσων λαμβάνεις από αυτό τον άνθρωπο».

Και βέβαια μέσα στα παραπάνω μας δίνει την συνταγή της υγιούς σχέσης και του πετυχημένου γάμου. Ξέρουμε ποιοι είμαστε, ξέρουμε ποιος είναι και ο άλλος και τον σεβόμαστε, τον αποδεχόμαστε ως έχει, και του αφήνουμε χώρο να υπάρχει ως προσωπικότητα ξεχωριστή μέσα στο γάμο μας.

«Απαιτείται ισορροπία μεταξύ του χωριστά και του μαζί για έναν υγιή γάμο. Όταν ο κάθε σύζυγος είναι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος με προσωπικά ενδιαφέροντα και στόχους, ο χρόνος που περνούν στα ατομικά τους ενδιαφέροντα στην ουσία δημιουργεί την ανάγκη για το μαζί που εμπλουτίζει τον γάμο», ολοκληρώνει την σκέψη της η κυρία Νεγκίζ  και μας αφήνει να σκεφτούμε τα δικά μας θέματα κάνοντας ο καθένας την αυτοκριτική του!

Πηγή : ygeiawatch