«Ο επιθεωρητής έρχεται»


Στο Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», δόθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2023 η πρεμιέρα του έργου  «Ο επιθεωρητής έρχεται», του Τζων Πρίσλεϋ, σε μετάφραση Γρηγόρη Βαλτινού και σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου.

«Δεν ζούμε μόνοι. Είμαστε μέλη ενός σώματος. Είμαστε υπεύθυνοι ο ένας για τον άλλον. Και θα σας πω, ότι αν ο άνθρωπος δε μάθει τώρα αυτό το μάθημα, σύντομα θα έρθει ο καιρός που θα το διδαχτεί μες τη φωτιά και το αίμα και την αγωνία…»

Περίληψη:.

Έτος 1912. Λίγο καιρό πριν από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο μεγάλο σπίτι της οικογένειας Μπέρλινγκ, μιας πλούσιας βρεττανικής οικογένειας, στην βιομηχανική πόλη του Μπρούμλεϋ, ετοιμάζονται για μια εορταστική βραδιά. Η κόρη του Άρθουρ και της Σύμπιλ Μπέρλινγκ, η Σίλα, ετοιμάζεται να αρραβωνιαστεί τον Τζέραλντ Κροφτ, γόνο μιας επίσης εύρωστης οικογένειας, της υψηλής κοινωνίας της Βρεττανίας. Ο αρραβώνας, εκτός από τα παιδιά, θα ενώσει και τις δύο ισχυρές οικογένειες και θα μεγιστοποιήσει τα οικονομικά οφέλη. Ο πατέρας Άρθουρ Μπέρλινγκ, βρίσκει την ευκαιρία να επιχειρηματολογήσει υπέρ τη βεβαιότητάς του πως, κάθε άνθρωπος πρέπει να κοιτάζει τη δουλειά του και τον εαυτό του. Κι όλα φαίνονται να πηγαίνουν πολύ καλά μέχρι τη στιγμή που ένας μυστηριώδης αστυνομικός, ο οποίος συστήνεται ως ο αστυνομικός επιθεωρητής Γκουλ, κάνει την εμφάνισή του ανακοινώνοντας το θάνατο μιας πρώην εργάτριας σε ένα από τα εγοστάσια των Μπέρλινγκ. Πέρα από τις συνεχόμενες αποκαλύψεις, και τις συνέπειες τους, οι ήρωες θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ατομικές ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία, αλλά και την ίδια τους τη συνείδηση. Ο Τζων Πρίσλευ, στο σημαντικότερο ίσως έργο του, επιλέγει να μιλήσει για το θέμα της ατομικής ευθύνης,  στήνοντας σε πρώτο επίπεδο ένα αστυνομικό δράμα που ο θεατής παρακολουθεί με αυξανόμενη αγωνία.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται για δεκαεννέα μήνες και με επικίνδυνες τις ισορροπίες σε ολόκληρη την μέση Ανατολή, με ορατό τον κίνδυνο μιας περιφερειακή σύρραξης και ολόκληρη την υφήλιο να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, το έργο του Τζών Πρίσλεϋ «Ο επιθεωρητής έρχεται» παραμένει σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Χρήστος Γιάγκου, Λουκία Πρωτοπαπά, Γιώργος Αναγιωτός, Αντρέας Κουτσόφτας,  Όλγα Παραπραστανίτη, Θέμις Νικολάου, Κρίστοφερ Γκρέκο.

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά/για όλες τις ηλικίες

Παραστάσεις(Λευκωσία): Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 8.30 μ.μ. και Κυριακή στις 6.30 μ.μ.

Λεμεσός: Θέατρο «Ριάλτο» 1η  Νοεμβρίου 2023, 8.30 μ.μ.

Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (συνταξιούχοι, φοιτητές)

Αγορά εισιτήριων: soldoutticketbox.com

Πληροφορίες: 22818999& 99621845

Μέγας χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού/Πολιτιστικές Υπηρεσίες

Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Δίεση 101,1