Ο αυτισμός σχετίζεται με το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη


Ο αυτισμός είναι πάθηση που αρχίζει να εκδηλώνεται νωρίς στη βρεφική ηλικία. Ακόμη και σε παιδιά 12 μηνών μπορεί να δημιουργηθούν υποψίες για τη νόσο. Μέχρι την ηλικία των 30 μηνών η εικόνα μπορεί να ολοκληρωθεί.

Ο αυτισμός χαρακτηρίζεται από την απουσία της επικοινωνίας και της επαφής του παιδιού με το περιβάλλον του. Δεν δημιουργεί σχέσεις και οι αλληλοεπιδράσεις με τους άλλους είναι περιορισμένες.

Το παιδί αργεί να μιλήσει, φαίνεται να ζει στο δικό του κόσμο, αποφεύγει την επαφή με τους άλλους. Κάποτε δίνει την εντύπωση ότι είναι κωφό διότι δεν αντιδρά στα καλέσματα και στους ήχους.

Ο αυτισμός επηρεάζει περίπου 1 σε κάθε 68 παιδιά, 1 σε κάθε 42 αγόρια και 1 σε κάθε 189 κορίτσια. Η αναζήτηση της αιτιολογίας έχει μέχρι σήμερα έχει συμπεριλάβει δύο βασικές κατηγορίες παραγόντων.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη εκδήλωση του αυτισμού σε ένα παιδί. Επιπρόσθετα πιστεύουν, ότι παίζουν ένα σημαντικό ρόλο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ιδιαίτερα αυτοί που επηρεάζουν το παιδί νωρίς στην εμβρυϊκή ζωή και μετά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του μέσα στη μήτρα της μητέρας του.

Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που Σουηδοί ερευνητές, εξέτασαν τα στοιχεία 408 παιδιών που είχαν διαγνωσθεί με αυτισμό. Στη συνέχεια σύγκριναν τα ευρήματά τους με 2.040 παιδιά που γεννήθηκαν κατά την ίδια περίοδο και τα οποία δεν είχαν αυτισμό.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών έδειξαν τα ακόλουθα:

  1. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το παιδί τόσο κατά την ενδομήτρια ανάπτυξη του όσο και κατά την περιγεννητική περίοδο, μπορούν επηρεάζοντας την ανάπτυξη του εμβρύου ή ακόμη προκαλώντας άλλες βλάβες στο παιδί, να είναι σημαντικές παθολογικές αιτίες του αυτισμού
  2. Τα παιδιά των οποίων η μητέρα κάπνιζε καθημερινά κατά την αρχή της εγκυμοσύνης, είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 40% να εκδηλώσουν αυτισμό
  3. Τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική, είχαν 60% ψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυτισμό
  4. Τα παιδιά που είχαν χαμηλό βάρος γέννησης είχαν επίσης διπλάσιο κίνδυνο από τα υπόλοιπα να παρουσιάσουν αυτισμό.

Χρειάζονται οπωσδήποτε και άλλες έρευνες για να διευκρινιστούν καλύτερα οι γενετικές και περιβαλλοντικές αιτίες του αυτισμού.

Είναι όμως σημαντικό να τονισθεί ότι το κάπνισμα βρέθηκε και σε άλλες έρευνες, ότι προκαλεί βλάβες στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να είναι λόγος χαμηλού βάρους γέννησης, βρέθηκε επίσης ότι προκαλεί διαταραχές συμπεριφοράς στο παιδί, παρορμητική διάθεση και σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Το κάπνισμα είναι ένας νοσηρός παράγοντας για το παιδί που μπορεί να αποφευχθεί. Η έγκυος μητέρα βοηθά τα μέγιστα το παιδί που αναπτύσσεται στη μήτρα της εάν αποφεύγει με κάθε τρόπο το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα.

Το παθητικό κάπνισμα είναι πιθανόν, όπως και για άλλες παθήσεις (καρκίνο του πνεύμονα) να έχει ανάλογη βλαβερή δράση όπως και το ενεργητικό κάπνισμα.

Το  περιβάλλον της εγκύου τόσο στο σπίτι όσο και στην εργασία θα πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να απαλλάσσει την έγκυο μητέρα και κατά συνέπεια το παιδί της, από την έκθεση στο νοσηρό παθητικό κάπνισμα.

Πηγή : medlook