ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ “Λεμύθου – Γη Ιστορίας και Παράδοσης” ΡΙΚ2, Τετάρτη 22 Ιουλίου


Το ΡΙΚ ανακοινώνει ότι θα προβάλει την ταινία – ντοκιμαντέρ, με τίτλο “Λεμύθου – Γη Ιστορίας και Παράδοσης”, την Τετάρτη 22 Ιουλίου στις 19.00 στο ΡΙΚ2. Στο ντοκιμαντέρ  καταγράφεται η ιστορία του πανέμορφου  ορεινού χωριού της Μαραθάσας με τα τρία μικρά παραποτάμια του, τα υπέροχα βιοκλιματικά  σπίτια του και τις συνθήκες ζωής των κατοίκων του στα παλιά χρόνια αλλά και σήμερα.

Αναδεικνύεται η πλούσια θρησκευτική κληρονομιά του με τις δυο εκκλησίες του και τα δύο εξωκλήσια του. Περιγράφονται οι θρησκευτικοί θησαυροί του Αγίου Θεοδώρου με το ανεκτίμητης αξίας εικονοφυλάκιο του,  όπου φυλάσσονται εικόνες από τον 13o αιώνα έως σήμερα, καθώς και της κεντρικής εκκλησίας της κοινότητας,  της Παναγίας Ιαματικής, φημισμένης για τις θαυματουργικές ιδιότητες της για αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα.

Επίσης,  προβάλλεται η ιστορία της ξακουστής Σχολής Μιτσή και ο ρόλος που επιτελεί διαχρονικά στη μόρφωση των νέων και τη δημιουργική ανάπτυξη των ανθρώπων της περιοχής. Ακόμη, γίνεται αναφορά, στις μεθοδικές προσπάθειες ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού. Ξεχωρίζει η ανάκτηση και συντήρηση της πατρογονικής οικίας Λεβέντη. Λειτουργεί έν είδει μουσειακού  αρχοντόσπιτου και δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Προβάλλονται επίσης παλιές συνήθειες μεταποίησης προϊόντων, παρασκευής αλλαντικών και παραδοσιακών γλυκών, καθώς και ροδοστάγματος. Αναφορά γίνεται και στην έντονη καλλιτεχνική  δράση που αναπτύσσεται στην κοινότητα λόγω του δημοφιλούς φωνητικού συνόλου που οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί στη Σχολή Μιτσή, Κώστας Κακογιάννης και Πάμπος Κουζάλης.

Το  ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην προσφορά και τα έργα των δύο εθνικών ευεργετών, του Δημοσθένη Μιτσή και του Αναστασίου Γ. Λεβέντη, οι οποίοι κατάγονται από τη Λεμύθου.

Μέσα από τις δηλώσεις των εναπομείναντων κατοίκων της Μαραθεύτικης κοινότητας προβάλλεται σθεναρά το αίτημα για άμεση υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης των περιοχών Τροόδους, προκειμένου να γίνει κατορθωτό να επιστρέψουν οι διασκορπισθέντες κάτοικοι.

Διάρκεια: 40 λεπτά

Σενάριο – σκηνοθεσία: Έλενα Σταύρου, δημοσιογράφος

Εικονοληψία: Τάσος Δημητριάδης

Αεροφωτογράφηση: Χρίστος Παναγίδης

Χορηγός: Ίδρυμα “Αναστάσιος Γ. Λεβέντης”