«Νόστιμες» κινηματογραφικές έξοδοι στο Θερινό Ριάλτο!


Υψηλή Μαγειρική

Με γαλλικά πιάτα, πλούσια, χρωματιστά κι ευωδιαστά!

Η γαστρονομία ως θεματική των θερινών προβολών του Θεάτρου Ριάλτο, παίρνει διαστάσεις και ασχολείται με την Υψηλή Μαγειρική του Μεγάρου των Ηλυσίων, την Τρίτη 30 Ιουλίου.

Η Hortense Laborie, μια γνωστή σεφαπό τη Βόρεια Γαλλία, το Περιγκόρ, όπου έχει μάθει να μαγειρεύει με τοπικές, εποχιακές πρώτες ύλες για τους πελάτες που κατακλύζουν τη φάρμα της, μένει κατάπληκτη όταν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας την καλεί να αναλάβει τη θέση της προσωπικής του μαγείρισσας. Από την θέση αυτή θα είναι υπεύθυνη για όλα τα γεύματά του, αλλά και αυτά των ιδιαίτερων προσκεκλημένων του, στο Προεδρικό Μέγαρο στα Ηλύσια Πεδία.

Παρά τον ανταγωνισμό και τη ζήλεια που έχει να αντιμετωπίσει από τα μέλη της υπόλοιπης κουζίνας, χάρη στο ατίθασο πνεύμα της, η Ορτάνς γρήγορα επιβάλλεται. Η μαγειρική της σύντομα γοητεύει τον Πρόεδρο, αλλά οι διάδρομοι του Μεγάρου κρύβουν παγίδες…

Η Ορτάνς βρίσκεται υποχρεωμένη να επιβληθεί σ’ έναν απόλυτα ανδροκρατούμενο κόσμο, όχι μόνο της πολιτικής, αλλά κυρίως αυτόν της κουζίνας. Χρησιμοποιώντας απλά, στοιχειώδη συστατικά, η ταινία σκιαγραφεί την προσωπικότητα της ηρωίδας: αξιοπρεπής, σοβαρή, πειθαρχημένη, αυστηρή, βγάζει την τρυφερότητα και τη ζεστασιά της μόνο στη μαγειρική.

Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Ντανιέλ Ντελπές, προσωπικής μαγείρισσας του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Jean d’ Ormesson, που ενσαρκώνει τον Πρόεδρο Μιτεράν στην ταινία, δεν είναι ηθοποιός, είναι Γάλλος διανοούμενος. Γνώριζε καλά τονΜιτεράν, με τον οποίο συζητούσαν φιλοσοφικά και θρησκευτικά ζητήματα και υπήρξε ένας από τους επικριτές του.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ταινίας είναι οι αμέτρητες μαγειρικές που εκτυλίσσονται στην οθόνη: πιάτα πλούσια, χρωματιστά κι ευωδιαστά, καθαρά γαλλικά, με σάλτσες και σιρόπια, βούτυρα και ζάχαρες, απαραιτήτως.

Σκηνοθεσία: Christian Vincent

Ερμηνεία: Catherine Frot, Arthur Dupont, Jean d’ Ormesson, Hippolyte Girardot, Jean – Marc Roulot.

Στα Γαλλικά με Ελληνικούς και Αγγλικούς υπότιτλους

Τις προβολές συνοδεύει με ποτά και εδέσματα το Σουσού@Ριάλτο και το Μαντάμ

Με την στήριξη: ΣΕΚ

Χορηγός Επικοινωνίας: ΡΙΚ

Υψηλή Μαγειρική (2012|104’) @Τρίτη 30 Ιουλίου, ώρα 21:00

@ Χώρος στάθμευσης ΣΕΚ (πίσω από Θέατρο Ριάλτο)

Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45

Εισιτήρια: € 8

E-ticket: www.rialto.com.cy