Νέα Σκηνή 170 τετραγωνικά (Moonwalk) του Γιωργή Τσουρή στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019


Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι παραστάσεις της παραγωγής 170 τετραγωνικά (Moonwalk). Πρώτος σταθμός περιοδείας η Λεμεσός, στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 στις 20:30.

Για την παράσταση έγραψαν:

[…] ο Γιωργής Τσουρής μέσα από μια φαινομενικά απλή ιστορία κατορθώνει να αναδείξει αδιέξοδα και παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας που αφορούν όχι μόνο την επαρχία αλλά και τις μεγαλουπόλεις, έστω κι αν εκεί κρύβονται πίσω από τη βιτρίνα ενός ευφάνταστου και πολυεθνικού κοσμοπολιτισμού.

Οι ηθοποιοί, η σκηνική τους συνύπαρξη έχει τέτοια χημεία που δίνουν την εντύπωση ότι πολλές σκηνές, ιδιαίτερα οι συγκρουσιακές, δεν βασίζονται πάνω σε ένα γραμμένο κείμενο, αλλά προκύπτουν μέσα από μια καλά εξασκημένη τεχνική αυτοσχεδιασμού.

Μαρία Χαμάλη-Πατέρα, ΠΟΛΙΤΗΣ

Αναμφίβολα πρέπει κανείς να αναγνωρίσει στον συγγραφέα Τσουρή τους έξυπνους χειρισμούς των εργαλείων που προσφέρει το είδος, τις ακονισμένες ατάκες που ανταλλάζουν τα πρόσωπα, τον τρόπο με τον οποίο η κορυφαία σύγκρουση (που θ΄ ακολουθήσει την αποκάλυψη των οικογενειακών απλύτων) φουσκώνει κάτω από την αρχική κόντρα, την καλορυθμισμένη σταδιακή επαλήθευση των κρυφών κινήτρων.

Η υποκριτική ομάδα υπήρξε εύπλαστη και ταυτόχρονα δημιουργική στα χέρια του σκηνοθέτη. Την Ήβη Νικολαΐδου την είχα εκτιμήσει από τον «Καλό άνθρωπο του Σετσουάν» στην ΕΘΑΛ και από τους «Λύκους» στην παραγωγή του Φανταστικού Θεάτρου. Είναι εύστοχη, με καλό εσωτερικό ρυθμό και νεύρο στο ρόλο της παγιδευμένης και γι΄ αυτό επιθετικής Αλεξάνδρας. Η Κρίστη Παπαδοπούλου σε μια πολύ καλή εμφάνιση, έκανε τη Λίλη της ανασφαλή και τρυφερή. Σταθερή δύναμη ο Αλέξανδρος Παρίσης, σκοτεινός και κρυφά απεγνωσμένος Άγγελος. Γνήσια εκπρόσωπος του λαού η Γειτόνισσα της Ντόρας Μακρυγιάννη, αδιάκριτη και καλόκαρδη. Ο Βασίλης Χαραλάμπους συνδυάζει ωραία ακραίο γκροτέσκο και έντονο συναίσθημα στον υποκριτικό του τρόπο.                                                                

Νόνα Μολέσκη, Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Λίγα λόγια για το έργο

Στην ελληνική επαρχία του σήμερα· σ’ ένα μεγάλο σπίτι της Θήβας, στήνεται ένα σκηνικό ξεκαθαρίσματος παλιών αντικειμένων και οικογενειακών κειμηλίων του παρελθόντος. Η Λίλη μαζί με τον σύντροφο της και πατέρα του παιδιού της, Άγγελο, δέχεται την επίσκεψη της αδελφής της Αλεξάνδρας, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα τους. Η απαξιωτική συμπεριφορά της Αλεξάνδρας προς τον τρόπο ζωής της αδελφής της, αλλά και η θέληση της να πουλήσει το σπίτι και να ξεκόψει με οτιδήποτε την συνδέει με αυτό, πυροδοτεί έντονες συγκρούσεις. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, όταν εισέρχονται στο σπίτι τους, ο Γρηγόρης και η Κατερίνα. Τα κρυμμένα μυστικά έρχονται στο φως και αποκαλύπτεται η αλήθεια.

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Γιωργής Τσουρής

Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη

Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κλείτος Κωμοδίκης

Παίζουν: Ντόρα Μακρυγιάννη, Ήβη Νικολαΐδου, Κρίστη Παπαδοπούλου, Αλέξανδρος Παρίσης, Βασίλης Χαραλάμπους

Παράσταση

Λεμεσός: Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, 20:30

(με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους)

Συστήνεται για άτομα άνω των 16 ετών.

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Ταμείο Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου, τηλ. 25377277, www.pattihio.com.cy

Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)