Μύθος ο ρόλος ωραρίου γυμναστικής και φαγητού


Μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι ώρες που επιλέγουμε να γευματίσουμε και να γυμναστούμε, δεν παίζουν κάποιο ρόλο στην απώλεια του βάρους αλλά αυτό που κάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ότι ελέγχουν την όρεξή μας.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που διεξήχθη για να διαπιστωθεί ο ρυθμός και η ένταση στο μεταβολισμό των τροφών σε 24ωρη βάση.

Κάπως έτσι, οι στρατηγικές του τύπου «τρώμε μέχρι τις 6 το απόγευμα» ή «τρώμε δύο φορές την ημέρα», ή «τρώμε πολλά μικρά γεύματα» ελάχιστα επιδρούν στο μεταβολισμό μας, καθώς δεν μας βοηθούν να χάσουμε περισσότερες θερμίδες.

Σε ένα άλλο επίπεδο όμως, η έρευνα έδειξε ότι ελέγχουν την όρεξή μας για φαγητό και άρα αδυνατίζουμε επειδή τρώμε τελικά λιγότερο!

«Το να συντονίσουμε τα γεύματά μας με το εσωτερικό μας ρολόι μπορεί να αποτελέσει μια δυνατή στρατηγική για να έχουμε λιγότερη όρεξη», είπε ο Eric Ravussin, PhD, ένας εκ των επιστημόνων που έλαβαν μέρος στη μελέτη του Louisiana State University’s Pennington Biomedical Research Center στο Baton Rouge.

«Υποπτευόμαστε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν τις συγκεκριμένες ώρες φαγητού ως βοηθητικές στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος αλλά και στο να διατηρήσουν το βάρος τους μέσω του ελέγχου της όρεξης», συμπλήρωσε η συνάδελφός του, Courtney M. Peterson, PhD, επικεφαλής ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Nutrition Sciences στο University of Alabama στο Birmingham.

Το αν όμως με αυτές τις στρατηγικές χάνουμε περισσότερο ποσοστό λίπους από ότι αν τρώγαμε με άλλους ρυθμούς τα ίδια φαγητά μέσα σε μια μέρα, αυτό μένει να αποτελέσει το αντικείμενο άλλων μελετών συμπληρώνει η Δρ. Peterson.

Η έρευνα

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 11 άνδρες και γυναίκες με παραπάνω κιλά που παρακολουθήθηκαν επί 2 έτη, από τον Νοέμβριο του 2014 ως τον Αύγουστο του 2016. Όλοι τους ήταν υγιείς και ηλικίας μεταξύ 20 και 45 ετών και τα κιλά τους κυμαίνονταν από 68 μέχρι 100. Όλοι τους είχαν κάθε μέρα καλό ύπνο την ίδια ώρα και οι γυναίκες κανονικό κύκλο εμμήνου ρύσεως.

Στους 11 δοκίμασαν διάφορα μοτίβα με γεύματα που ξεκίναγαν στις 8 το πρωί και τέλειωναν στις 8 το βράδυ, με γεύματα που μπορεί να είχαν μέχρι και τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, με ένα γεύμα την ημέρα κλπ… Αλλά σε όλες τις περιπτώσεις κατανάλωναν το ίδιο είδος και την ίδια ποσότητα φαγητού.

Το μόνο που άλλαζε ήταν η ώρα του φαγητού και ο αριθμός των γευμάτων.

ΠΗΓΗ: The Obesity Society/ Eric Ravussin, Robbie A. Beyl, Eleonora Poggiogalle, Daniel S. Hsia, Courtney M. Peterson.