Μπάμιες: Ένας διατροφικός θησαυρός για την υγεία μας


Οι μπάμιες είναι ένα λαχανικό που ευδοκιμεί τους ζεστούς μήνες και είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και φυτικών ινών. Περιέχει μάλιστα ένα χαρακτηριστικό χυμό, ο οποίος χρησιμοποιείται για να “δέσει” τις σάλτσες. Οι μπάμιες είναι πολύ δημοφιλείς στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, σε μερικά σημεία της Αφρικής καθώς και στη Μέση Ανατολή, την Καραϊβική και τη Νότια Αμερική.

Θεωρείται πολύ σημαντικό σε διάφορες χώρες, κυρίως για τη διατροφική της αξία και επειδή πολλά μέρη του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, του ανθού, των ριζών και των σπόρων. Η γεύση της είναι απαλή αλλά έχει μια μοναδική υφή που μοιάζει με ροδάκινο στην αίσθηση στο περίβλημά της και μικρούς σπόρους στο εσωτερικό της. Οι μπάμιες μας παρέχουν επίσης ένα μεγάλο εύρος οφελών για τον οργανισμό μας.

Χαρακτηριστικά της μπάμιας

Είναι πράσινη, με σχήμα που μοιάζει με δάχτυλο και ανήκει στην κατηγορία των λαχανικών. Προσφέρει πλούσιες φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ. Τα θρεπτικά συστατικά της παρέχουν καλή υγεία της καρδιάς και ενισχύουν τα οστά παρέχοντας επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες. Η μπάμια πρέπει να αποθηκεύεται σε ξηρό μέρος και να διατηρείται έως 4 ημέρες σε πλαστική συσκευασία. Όσοι λαμβάνουν αγωγή για θρόμβωση, δεν θα πρέπει να τρώνε συχνά μπάμιες καθώς η βιταμίνη Κ επηρεάζει τη δράση του φαρμάκου.

Θρέψη

Σύμφωνα με το U.S. Department of Agriculture (USDA) National Nutrient Database, μια κούπα φρέσκες μπάμιες που ζυγίζουν περίπου 100γρ. περιέχουν:

– 33 θερμίδες

– 1.93 g πρωτεΐνης

– 0.19 g λίπους

– 3.2 g φυτικές ίνες

– 1.48 g ζάχαρη

– 31.3 milligrams βιταμίνη Κ

– 299 mg κάλιο

– 7 mg νάτριο

– 23 mg βιταμίνη C

– 57 mg μαγνήσιο

– 82 mg ασβέστιο

– 0.215 mg βιταμίνη B6

– 36 mcg βιταμίνη A

Οι μπάμιες περιέχουν επίσης σίδηρο και φώσφορο. Επιπλέον οι μπάμιες είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ενώ οι ρίζες της περιέχουν ολιγομερή κατεχίνες και βλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις πιθανότητες της εμφάνισης του καρκίνου.

Τα οφέλη που μας προσφέρουν οι μπάμιες

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών, όπως για παράδειγμα διαβήτης και καρδιολογικά προβλήματα. Η κατανάλωση της μπάμιας, θεωρείται επίσης ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης καθώς απομακρύνει τις τοξίνες του στομαχιού.

Καρκίνος

Η λεκτίνη είναι ένα είδος πρωτεΐνης το οποίο βρίσκεται στις μπάμιες, τα φιστίκια και τα φασόλια. Η λεκτίνη της μπάμιας χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τα ανθρώπινα κύτταρα από τον καρκίνο του μαστού. Η θεραπεία, μείωσε την εμφάνιση των καρκινικών κυττάρων κατά 63% ενώ όλο και περισσότερες έρευνες εμφανίζονται για να επιβεβαιώσουν τα οφέλη της στον τομέα αυτό. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καρκίνου και μη επαρκούς κατανάλωσης μπάμιας, καθώς αυτό οδηγεί σε μεταβολές του DNA, οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Η μπάμια είναι σημαντική για να αποφευχθούν σημαντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χαμηλά επίπεδα φολικού οξέως, το οποίο μας παρέχουν οι μπάμιες, μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη διακοπή της κύησης και την εμφάνιση διάφορων ασθενειών.

Διαβήτης

Το 2011, ερευνητές δημιούργησαν μια πούδρα από τις ρίζες του φυτού για να θεραπεύσουν ποντίκια που είχαν διαβήτη. Τα ποντίκια εμφάνισαν μείωση της γλυκόζης στο αίμα και λιγότερα επίπεδα λίπους.

Καρδιά

Σύμφωνα με το American Heart Association (AHA), λαμβάνοντας τροφές υψηλές σε ίνες μπορούν να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Γυναίκες ηλικίας 19 με 30 ετών θα έπρεπε να καταναλώνουν τουλάχιστον 28 γρ. φυτικών ινών την ημέρα ενώ οι άντρες χρειάζονται 33.6 γρ. Οι μπάμιες επιδρούν ευεργετικά και στην αντιμετώπιση άλλων ασθενειών όπως για παράδειγμα οστεοπόρωση και προβλήματα με το στομάχι.

Πηγή : ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ