Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία στη Διατροφή σου (5)

Νάτριο (Na)

Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τον άνθρωπο. Απαντάται στη φύση είτε ως μεμονωμένο στοιχείο (στοιχειακή μορφή) είτε συζευγμένο με άλλα στοιχεία. Οι πιο κοινές του ενώσεις νατρίου περιλαμβάνουν το χλωριούχο νάτριο ή αλλιώς το κοινό αλάτι (NaCl), το όξινο γλουταμινικό νάτριο (ως πρόσθετο τροφίμων) και η μαγειρική σόδα (Na2CO3).

Διατροφικές πηγές Νατρίου

Η βασικότερη διατροφική πηγή Νατρίου είναι το αλάτι. Το αλάτι όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα βρίσκεται στα περισσότερα επεξεργασμένα, έτοιμα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Τρόφιμαmg / μερίδαDV (%)
Κονσερβοποιημένο βοδινό κρέας και χοιρινό, 85 g794–1,39329-51
Σαλάμι, 85 g111748
Σόγια σως ,1 κουτ. της σούπας102444
Πίτσα έτοιμη εστιατορίου, 1 μεγάλο κομμάτι (140 g)95741
Γαρίδες, κατεψυγμένες, 85 g80035
Ζωμός βοδινού, 240 mL78234
Πίτσα έτοιμη κατεψυγμένη, 1 μεγάλο κομμάτι (140 g)76533
Σούπα κονσέρβας, 245 g70030
Μπισκότο με έτοιμη ζύμη, 1 τεμάχιο52823
Αλλαντικά, 55 g49721
Μείγμα για έτοιμο πουρέ πατάτας, 27 g45019
Μπάρμπεκιου σως, 2 κουτ. της σούπας39517
Μπέιγκελ, 1 κανονικό ψωμάκι40017
Τορτίγια σίτου, 55 g39117
Χυμός λαχανικών, 240 mL40517
Τυρί κίτρινο, 28 g37716
Έτοιμη πουτίγκα Βανίλια, 25 g35015
Κονσερβοποιημένα σπαράγγια, 122 g35015
Τυρί κότατζ, 113 g35015
Κουλούρι Πρέτσελ, 28 g32214
Σάλτσα ντομάτας, 1/4 φλιτζ.32114
Κονσερβοποιημένα μπιζέλια, 124 g31013
Ντρέσινγκ σαλάτας, 28 g30413
Τόνος σε κονσέρβα, 85 g24710
Πίκλες, 28 g24110
Μπέικον, 28 g23310
Κανονική πουτίγκα Βανίλια, 25 g1356
Γαρίδες , φρέσκες, χωρίς αλάτι, 85 g1014

DV = Ημερήσια τιμή. Στόχος της είναι να βοηθήσει τους καταναλωτές να συγκρίνουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής στο πλαίσιο μιας συνολικής δίαιτας. Η DV για το νάτριο είναι 2300mg για ενήλικες και παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω. Τα τρόφιμα που παρέχουν 20% ή περισσότερο της DV θεωρούνται υψηλές πηγές θρεπτικών συστατικών, αλλά τρόφιμα που παρέχουν χαμηλότερα ποσοστά του DV συμβάλλουν επίσης σε μια υγιεινή διατροφή

Οφέλη στην υγεία του Νατρίου

  • Παίζει πρωταρχικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος
  • Βοηθάει στη μετάδοση των νευρικών ώσεων
  • Απαραίτητο για τη σύσπαση των μυών
  • Επιδρά στην αρτηριακή πίεση, ακόμα και μέτρια μείωση στην πρόσληψη άλατος μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Έλλειψη-Υπερβολική Πρόσληψη Νατρίου

Έλλειψη Νατρίου

  • Αύξηση της LDL («κακής») χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων
  • Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια
  • Μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Πρόκληση υπονατριαιμίας, όπου τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν:
    • Ναυτία και εμετός
    • Πονοκέφαλο
    • Σύγχυση
    • Απώλεια ενέργειας, υπνηλία και κόπωση
    • Ανησυχία και ευερεθιστότητα
    • Μυϊκή αδυναμία, σπασμοί ή κράμπες
    • Επιληπτικές κρίσεις
    • Κώμα

Ωστόσο πολύ σπάνια παρατηρείται έλλειψη σε νάτριο, διότι αυτό βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις τροφές.

Υπερβολική πρόσληψη

  • Αύξηση της αρτηριακής πίεσης
  • Αύξηση των καρδιακών παθήσεων
  • Πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του στομάχου (Ωστόσο οι μελέτες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού προκαλεί καρκίνο του στομάχου, μόνο ότι αυτά τα δύο σχετίζονται έντονα.)

Καλύτερη απορρόφηση Νατρίου

Το νάτριο περιέχεται σε όλα τα τρόφιμα συνεπώς μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη αναλογία στον οργανισμό.

Πάρης Παπαχρήστος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας