Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία στη Διατροφή σου (11)

Ιώδιο (Ι)

Το ιώδιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα. Το σώμα χρειάζεται ιώδιο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, της θυροξίνης (Τ4) και της τριιωδοθυρονίνης (Τ3). Αυτές οι ορμόνες ελέγχουν τον μεταβολισμό του σώματος και πολλές άλλες σημαντικές λειτουργίες. Το σώμα χρειάζεται επίσης τις ορμόνες του θυρεοειδούς για σωστή ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της βρεφικής ηλικίας.

Η λήψη αρκετού ιωδίου είναι σημαντική για όλους, ειδικά βρέφη και έγκυες

Διατροφικές πηγές Ιωδίου

Τρόφιμαmcg / μερίδα DV (%)
Φύκια, ολόκληρα ή φύλλα, 1 g16 -2,98411 – 1,989
Βακαλάος, ψημένος, 85 g9966
Γιαούρτι, απλό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, 1 φλιτζ.7550
Ιωδιούχο αλάτι, 1,5 g (περίπου ¼ κουταλάκι του γλυκού)7147
Γάλα, μειωμένο λίπος, 1 φλιτζ.5637
Ψωμί, λευκό, εμπλουτισμένο, 2 φέτες4530
Γαρίδες, 85 g3523
Παγωτό σοκολάτα, ½ φλιτζ.3020
Μακαρόνια, εμπλουτισμένα, βραστά, 1 φλιτζ.2718
Αυγό, 1 μεγάλο2416
Τόνος, κονσέρβα σε λάδι, στραγγισμένο, 85 g1711
Αποξηραμένα δαμάσκηνα, 5 δαμάσκηνα139
Τυρί τσένταρ, 28 g128
Χυμός μήλου, 1 φλιτζ.75
Αρακάς, βρασμένος , ½ φλιτζ.32
Μπανάνα, 1 μεσαία32

DV = Ημερήσια τιμή. Στόχος της είναι να βοηθήσει τους καταναλωτές να συγκρίνουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής στο πλαίσιο μιας συνολικής δίαιτας. Η DV για το Ιώδιο είναι 150mcg για ενήλικες και παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω. Τα τρόφιμα που παρέχουν 20% ή περισσότερο της DV θεωρούνται υψηλές πηγές θρεπτικών συστατικών, αλλά τρόφιμα που παρέχουν χαμηλότερα ποσοστά του DV συμβάλλουν επίσης σε μια υγιεινή διατροφή. Ο FDA δεν απαιτεί την αναγραφή του ιωδίου στις ετικέτες τροφίμων εκτός εάν έχει προστεθεί ιώδιο στα τρόφιμα

Οφέλη στην υγεία του Ιωδίου

  • Αποτελεί συστατικό της θυρεοειδικής ορμόνης, η οποία βοηθάει στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, επηρεάζει τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη
  • Προλαβαίνει τη βρογχοκήλη και τις εκ γενετής διαταραχές του θυρεοειδούς

Έλλειψη-Υπερβολική Πρόσληψη Ιωδίου

Έλλειψη Ιωδίου

  • Υποθυρεοειδισμός. Παραγωγή μειωμένης ποσότητας θυρεοειδικής ορμόνης
  • Ανάπτυξη χαμηλότερου από το μέσο όρο IQ σε βρέφη και παιδιά
  • Μείωση της ικανότητας των ενηλίκων να εργάζονται και να σκέφτονται καθαρά
  • Δημιουργία βρογχοκήλης, διογκωμένου θυρεοειδή αδένα, είναι συχνά το πρώτο ορατό σημάδι ανεπάρκειας ιωδίου
  • Μόνιμη βλάβη στο έμβρυο προκαλώντας διαταραγμένη ανάπτυξη
  • Διανοητική αναπηρία εμβρύου
  • Καθυστερημένη σεξουαλική ανάπτυξη

Υπερβολική πρόσληψη

  • Βρογχοκήλη (ένας διευρυμένος θυρεοειδής αδένας)
  • Υποθυρεοειδισμός ή και υπερθυρεοειδισμό σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοση θυρεοειδική νόσο
  • Φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα
  • Καρκίνο του θυρεοειδούς

Η πρόσληψη μεγάλης δόσης (αρκετά γραμμάρια) οδηγεί επίσης σε προβλήματα όπως

  • Κάψιμο του στόματος, του λαιμού και του στομάχου
  • Πυρετός
  • Πόνος στο στομάχι
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Αδύναμος παλμός
  • Κώμα

Καλύτερη απορρόφηση Ιωδίου

  • Αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων σταυρανθών λαχανικών, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, καθώς φαίνεται πως μειώνουν την απορρόφηση του ιωδίου.
  • Αποφυγή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων σόγιας και γλουτένης, καθώς τα τρόφιμα αυτά μειώνουν επίσης την απορρόφηση του ιωδίου.

Πάρης Παπαχρήστος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας