Martin Lindstrom: “Τα Κινητά Σκοτώνουν Τη Ζωντάνια Μας”


Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς;

Martin Lindstrom: Βουτάω στην πισίνα και κολυμπάω για μία ώρα. Απολαμβάνω αυτές τις στιγμές και στην κυριολεξία έχω γράψει όλα μου τα βιβλία όσο κολυμπάω. Υπάρχει ένα σημειωματάριο σε κάθε άκρη της πισίνας και πολλές βρεγμένες σελίδες γεμάτες ιδέες. Όλοι χρειαζόμαστε τέτοιου είδους στιγμές στην καθημερινότητα: στο ντουζ, στο αυτοκίνητο, στο περπάτημα ή όπως εγώ, στην κολύμβηση. Χρόνος δικός μας, που δεν μπορεί να διακοπεί και μας επιτρέπει να σκεφτούμε, να αναλογιστούμε και να γεννηθούν απεριόριστες ιδέες. Είναι η δημιουργική μου ζώνη και δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς αυτό.

TG: Τι σου δίνει ενέργεια;

ML: Να γνωρίζω και να παρατηρώ ανθρώπους. Έχω περάσει χρόνο σε πάνω από 2.000 σπίτια, σε 77 χώρες. Συνηθίζω να λέω ότι για να μελετήσεις τα ζώα δεν αρκεί να πας στον ζωολογικό κήπο αλλά στον Αμαζόνιο. Αυτή είναι η πηγή της δημιουργικότητάς μου, ένα μέρος όπου βλέπεις την πραγματικότητα ακατέργατη, ωμή, ανενόχλητη και φρέσκια. Εννοείται ότι δεν επιτρέπονται τα κινητά – μόνο εγώ και οι καταπληκτικοί άνθρωποι που έχω μπροστά μου.

TG: Ποιο είναι το μυστικό που σε βοηθά να ανταπεξέρχεσαι στα προβλήματα της καθημερινότητας;

ML: Επιτρέπω να συμβούν μεταμορφώσεις στη ζωή μου. Πάντα φοράω μαύρα όταν δουλεύω, αλλά εκτός δουλειάς κάνω το πιο πολύχρωμο ντύσιμο που έχεις δει – εκτός από μαύρο. Αυτό μου επιτρέπει να μεταμορφώνομαι – κάτι που αποδεδειγμένα βοηθάει να επικεντρωνόμαστε και να συγκεντρώνουμε τις διάφορες δυνάμεις μας όποτε χρειάζεται. Σήμερα, λίγοι επιτρέπουν τέτοιες μεταμορφώσεις. Εξαιτίας των τηλεφώνων, δεν είμαστε ποτέ πραγματικά παρόντες και ποτέ πραγματικά μόνοι.

TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου; Κοιμάσαι μαζί του;

ML: Φυσικά και όχι. Πριν από μερικά χρόνια πήρα συνειδητά την απόφαση να κρατήσω απόσταση από την τάση των smartphones – επειδή είχα ήδη προσέξει ότι σκοτώνουν τη ζωντάνια μας. Πλέον δεν βαρίομαστε πια, ωστόσο η βαρεμάρα είναι το θεμέλιο της δημιουργικότητας. Έτσι αγόρασα ένα παλίο συμβατικό Nokia – το βρήκα στο ebay μετά από αρκετό ψάξιμο. Όμως αυτό μου επιτρέπει να είμαι παρών στη στιγμή. Ποτέ δεν είμαστε εντελώς παρόντες στη στιγμή πλέον – δεν παρατηρούμε, δεν συνδεόμαστε με την πραγματική έννοια, και ποτέ δεν βαριόμαστε. Για να είμαι ειλικρινής, αυτή τη στιγμή δεν ξέρω καν που βρίσκεται το κινητό μου, το χρησιμοποιώ ελάχιστα.

TG: Πώς τα πας με τα email;

ML: Τα ελέγχω δύο φορές τη μέρα – αυτό είναι όλο. Είναι εύκολο να παρασυρθείς αλλά προσπαθώ να δίνω το χρόνο μου εκεί που μετράει πραγματικά.

TG: Εντελώς ξαφνικά βρίσκεις 15 λεπτά μέσα στην ημέρα σου. Τι κάνεις;

ML: Θα καθόμουν να σκεφτώ, να αναλογιστώ τη ζωή! Μου αρέσει αυτό!

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες εξουθενωμένος και γιατί;

ML: Δεν το έχω νιώσει ποτέ αυτό.

TG: Πες μας μία φράση που σου δίνει δύναμη ή σε ηρεμεί.

ML: «Εννέα στα δέκα άγχη μας είναι περιττά.»

Ο Martin Lindstrom είναι βραβευμένος συγγραφέας και αρθρογραφεί συστηματικά στα περιοδικά Fast Company, Time Magazine και Harvard Business Review. Το Time Magazine τον έχει συμπεριλάβει στη λίστα του με τις «100 Προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως».