Μαρία Φαραντούρη τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη @Θέατρο Ριάλτο 4/5


Τα εγκαίνια του αποκατεστημένου Θεάτρου Ριάλτο ταυτίστηκαν με το έργο και την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη. Στις 15 Μαϊου του 1999 το Θέατρο Ριάλτο σήκωσε αυλαία με το λυρικό έργο Ηλέκτρα του Μίκη Θεοδωράκη στην παρουσία του μεγάλου συνθέτη. Στους εορτασμούς για τα  20 χρόνια του θεάτρου,  η σημαντικότερη φωνή του μεγάλου συνθέτη, η  Μαρία Φαραντούρη, ερμηνεύεινέα και παλιά τραγούδια από το πλούσιο ρεπερτόριο του.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι  γνωστοί μουσικοί Irina Velentinova (πιάνο), Μαριλίζα Παπαδούρη-Παπαγγελίδη (τσέλο), Δημήτρης Παπαγγελίδης (κιθάρα) και η χορωδία της Πολιτιστικής Κίνησης Επιλογή σε διεύθυνση Αγγελίνας Νικολαίδου.

Η μεγάλη ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη έχει σφραγίσει με την απαράμιλλη φωνή της τους αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία και η καλλιτεχνική της διαδρομή ήταν ανέκαθεν άρρηκτα δεμένη με το μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Cornell, Γκέιλ Χολστ-Γουόρχαφτ, βιογράφος του Θεοδωράκη, η οποία έχει μεταφράσει πολλά από τα τραγούδια του, το γεγονός ότι ο Μίκης Θεοδωράκης ανακάλυψε τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη επηρέασε σημαντικά το έργο του.«Δεν είναι εύκολο να βρει ο κάθε συνθέτης έναν ερμηνευτή που να ταιριάζει τέλεια στη μουσική του, αλλά όταν τον βρει, συνήθως επηρεάζεται το στυλ των συνθέσεών του, ενώ και ο ίδιος ο ερμηνευτής μεταμορφώνεται. Η ιδιοφυία του Μίκη Θεοδωράκη ως συνθέτη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ευαισθησία του απέναντι στην ποίηση που αποτελεί πρωταρχική του έμπνευση και ταιριάζει μοναδικά με τη μουσική του. Οταν ανακάλυψε τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, ο Θεοδωράκης κατάλαβε ότι μπορούσε να παντρέψει το έντεχνο τραγούδι με το λαϊκό» σημειώνει η κ. Χολστ-Γουόρχαφτ.

Η  Πολιτιστική Κίνηση «Επιλογή»είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Κύπρου, με βαθιές κοινωνικές ρίζες και περισσότερα από 250 μέλη, κυρίως νέους, που εμπλέκονται σε τακτικές δραστηριότητες μέσα από τα χορωδιακά τμήματα: Παιδικό Εργαστήρι Piccolo, Μουσικό Εργαστήρι, Παιδική Χορωδία, Μικτή Χορωδία και Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο “Cantus Novus Femina.  Διοργανώνει συναυλίες και φεστιβάλ, ποικίλα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και ανταλλαγές σε τοπικό και διεθνές επίπεδο με χιλιάδες ακροατές κάθε χρόνο.Θεσμοθέτησε το διεθνές  χορωδιακό Φεστιβάλ ”Choral Crossroads ”  το οποίο διοργανώθηκε στη Λεμεσό το 2011, 2013 και 2018. Η διοργάνωση του Φεστιβάλ το 2018 τιμήθηκε με το λογότυπο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Θέατρο Ριάλτο,  Σάββατο 4 Μαϊου, ώρα 20:30

Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45

Εισιτήρια: € 20 / 15, E-ticket: www.rialto.com.cy