Μαγιόρκα της Ισπανίας: Πλημμύρισε από τουρισμό

Κατακλύζεται από τουρίστες το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο Μαγιόρκα της Ισπανίας και οι ντόπιοι έφτασαν στο σημείο να τους ζητούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η Μαγιόρκα έχει πληθυσμό ένα εκατομμύριο κατοίκους και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτό το χρόνο οι τουρίστες αναμένεται να ξεπεράσουν τα δέκα εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ για το μεγαλύτερο νησί στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων.

Η Ισπανία αποτελεί δημοφιλές πόλο έλξης για τους τουρίστες και φέτος αναμένεται οι επισκέπτες να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο ειδικά μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα σε Βόρειο Αφρική και Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός έχει βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο νησί, οι ντόπιοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τα εκατομμύρια των επισκεπτών και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε μεγάλο γκραφίτι στο δημαρχείο της Πάλμας κάτοικοι έγραψαν “Τουρίστες πίσω στα σπίτια σας” και “Ο Τουρισμός καταστρέφει την πόλη μας”.

Υπολογίζεται ότι το 80% της οικονομίας της Μαγιόρκας στηρίζεται στην τουριστική βιομηχανία. Οι περισσότεροι τουρίστες προέρχονται από τη Βρετανία και τη Γερμανία και φτάνουν στο νησί με πτήσεις χαμηλού κόστους και φτηνά τουριστικά πακέτα. Εκτιμάται ακόμη ότι το 40% των ακινήτων στη Μαγιόρκα έχει αγοραστεί από ξένους. Ειδικά η περιοχή Σάντα Καταλίνα, παλιό ψαροχώρι, έχει εξελιχθεί σε πολύ “trendy” περιοχή με τα ενοίκια να φτάνουν σε πολύ ψηλές τιμές. Ένα δυάρι διαμέρισμα στην περιοχή ενοικιάζεται για 700 ευρώ τον μήνα όταν ο μέσος μισθός ενός σερβιτόρου δεν ξεπερνά τα 1,200 ευρώ.

2870_yacht 8288_Cathedral_Palma_de_Mallorca img_-mallorca_01 majorka mallorca-beaches-2 mallorca-coast